Na cestu so sliepkami sa treba pripraviť

Kategória: Články Dátum: Hit: 2677

Ako sa na cestovanie so sliepkami pripraviť a čo je potrebné pred cestou zabezpečiť?

Či je to presun, ktorý trvá celý deň alebo len pár metrov z domu na záhradu, vždy by mal byť čo najšetrnejší, aby sa zvieratám nijako fyzicky, ale ani psychicky neublížilo.

Kam hydina cestuje?

Výstava: Jedným z dôvodov, prečo hydinu vo svojom aute poveziete môže byť chovateľská výstava, ktorej sa chcete ako správny chovateľ zúčastniť, zvlášť ak chováte pekné a vzácne kúsky sliepok. K transportu sliepok na výstavy sa využívajú rôzne klietky alebo voliéry, ktoré sú pre dlhší presun navrhnuté tak, aby v nich zviera bez ujmy na zdraví prežilo aj niekoľko hodín.

Predaj hydiny: Najčastejší presun hydiny z jedného miesta na druhé je jej predaj. Sliepky sa k novému majiteľovi prevážajú v prepravných boxoch a v špeciálne upravených dodávkach tak, aby počas cesty nijako netrpeli a mali dostatočný prísun vody a čerstvého vzduchu, v zime zasa dostatok tepla, ak je vonku už chladno.

Presun na záhradu: Časté presuny hydiny robí aj chovateľ. Najčastejšie sa tak deje, ak je z domova, kde ich napríklad nechá vyliahnuť v liahňach a neskôr potrebuje presunúť na záhradu, kde má hydina už pripravený výbeh, alebo ak si sliepky chovatelia odovzdávajú medzi so sebou navzájom. Výborne sa osvedčil použitý prepravný plastový alebo papierový box, ktorý nestojí toľko peňazí ako nová prepravka.

Hydinová „autosedačka“

Kým sa rozhodnete k presunu hydiny, mali by ste si vopred dobre rozmyslieť, do čoho a ako sliepku umiestnite. Na výber máte možnosti:

Plastová prepravka: Prepravné boxy sú vyrobené z netrieštivého plastu a zaistia chovateľovi bezpečný presun hydiny bez zbytočných komplikácií. Boxy majú otvory, aby hydina mohla dýchať a na čelo každej z nich možno umiestniť malý náustok. Prepravky sa používajú na kratšie vzdialenosti do 100 km. A podľa druhu hydiny a jej veku sa potom do boxov vkladá aj jej určitý počet tak, aby nedošlo k natlačeniu.

Papierový box: Papierová škatuľa je vhodná najmä na krátky presun malých kuriatok, kačíc alebo húsat. Box je rozdelený na štyri rovnaké časti, do ktorých sa zmestí obmedzené množstvo hydiny podľa jej druhu. K preprave malej hydiny výborne poslúži aj papierová škatuľa od banánov.

Klietka alebo voliéra: Ak plánujete presun sliepok v rámci výstavy, určite zvoľte pri transporte klietku alebo voliéru. V prepravkách alebo boxoch by hydina neprežila. Klietky kupujte také, aby sa do nich sliepka dala dobre umiestniť, počítajte aj s miestom pre napájačku a podstielku. Vždy je lepší väčší rozmer, aby sa zabezpečilo čo najväčšie možné pohodlie.


Upokojujúce prostriedky

Ak sa chystáte na výstavu a čaká vás cesta dlhá 100 km, bude nutné sliepky, ale aj inú hydinu počas prepravy zabezpečiť tak, aby bola čo najmenej vystresovaná a cítila sa bezpečne. Čo im na dlhej ceste isto príde vhod?

Bylinky: Do každej klietky pred odchodom zaveste zväzky čerstvých bylín. Do kytice môžete použiť levanduľu, rozmarín, tymian alebo harmanček. Nielenže bylinky pomôžu odlákať nepríjemný hmyz, ale navodia aj príjemnejšie prostredie a keď budú sliepky chcieť, môžu aj niektoré bylinky zo zväzku ochutnať.

Napájačka: Jedlo ani počas desaťhodinovej cesty sliepky nepotrebujú, zato vodu áno. Ak hydina nemá k dispozícii malú napájačku s pitnou vodou, ktorá sa dá upevniť na klietku, použite napríklad plátky melónu, uhorky, hlávkový šalát. Tieto pochúťky sú u sliepok obľúbené, a navyše obsahujú veľké množstvo vody.

Pohodlie: Dajte na dno prepravky starú handru, slamu alebo seno, ktoré zabráni tomu, aby sliepka trpela a mala na pazúroch otlaky.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December