Môžu sliepky v zime zamrznúť?

Kategória: Články Dátum: Hit: 16557

Starostlivosť o sliepky v zimnom období je najťažším obdobím pre každého chovateľa.

Ak ste nováčikom, pravdepodobne budete mať niekoľko otázok, ako sliepky v zime chovať a čo im reálne vonku vo výbehu hrozí.

Sliepky veľmi dobre zvládajú i nízke vonkajšie teploty. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že nezačnú trpieť, ani keď vonku klesne teplota na –10 °C. Paradoxne viac trpia, ak je v kuríne vlhkosť alebo prievan.

Napriek tomu, že sú odolné, budete musieť počas zimy urobiť určité opatrenia tak, aby sa i v chlade a mraze cítili pohodlne a dokázali znášať vajcia.

Môžu sliepky zamrznúť? Odpoveď je jednoduchá – áno. Hlavné dôvody, prečo sa tak stane, je vo väčšine prípadoch to, že nie sú v dobrom zdravotnom stave a chovateľ o tom nevie a tiež to, že nemajú na zimu dostatočne pripravený kurín a nedostávajú také kvalitné krmivo, aké v zime potrebujú.

Môžu zostať vonku v mraze? Áno, sliepky môžu zostať vonku i v mraze, a dokonca sa to väčšine z nich aj páči. Sliepky si pomocou peria dokážu vytvoriť reguláciu tepla a aj tým, že zvýšia príjem potravy, ak im chovateľ zaistí dostatok krmiva.
Avšak počas extrémnych poveternostných podmienok a pri veľkom mraze môžu potrebovať úkryt, kam si zalezú a vyčkajú, až sa vietor preženie. Vonku ich teda pokojne nechajte, ale kurín im nechávajte otvorený, aby sa do neho mohli vždy vrátiť.

Prežijú bez prídavného tepla? Veľa chovateľov hydiny si myslí, že jedine prídavné teplo dokáže ich sliepky v zime dostatočne zahriať. Určite majú istú pravdu, avšak existujú i iné druhy tepla, ktoré postačia na to, aby sliepky nezmrzli a mali cez zimu všetko, čo potrebujú k produkcii vajec.
Žiadne extra teplo nepotrebujú i vďaka tomu, že majú perie. Práve to prachové, ktoré je blízko ich tela, dokáže natoľko zahriať, že nie je potrebný ani žiadny radiátor či infražiarič, a okrem tepelnej lampy ich možno zahriať aj inými spôsobmi:

Zazimovať kurín: Spôsob, ako možno sliepky udržať v teple je ten, že im zazimujete, respektíve zateplíte kurník. Na zateplenie môžete použiť staré koberce, ktoré položíte na zem a pribijete na stenu kurína, a tiež polystyrén, ktorý na stenu a strop kurína treba umiestniť tak, aby ho sliepky nevyklovávali.

Kvalitná strava: Energeticky výdatné krmivo je veľmi dôležité. Ideálnym zdrojom bielkovín a všetkých potrebných minerálov a vitamínov je kukuričný šrot, pšenica, kŕmne oškvarky, ale tiež ovsené vločky zmiešané s bielym jogurtom, múčnymi červami a s komerčne vyrábanou kŕmnou zmesou.

Vedeli ste, že pri spánku strčia sliepky hlavu pod krídlo? Robia to z jednoduchého dôvodu, aby schovali svoj hrebeň, ktorým uniká z tela najviac tepla, a navyše ho tak chránia pred omrznutím.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December