Môžete dať sliepkam staré pečivo a zvyšky z kuchyne?

Kategória: Články Dátum: Hit: 11363

Zvyšky z kuchyne môžete sliepkam podávať, avšak ako doplnkové krmivo. A nemôžu byť skysnuté alebo zhnité.

Suché a neplesnivé pečivo je dobrým, avšak nie pravidelným doplnkom stravy nosníc.
Nikdy len na starých rožkoch a chlebe nestavte kŕmnu dávku, pretože sliepky prospievať nebudú. Kŕmiť sliepky starým pečivom, ktorý dopredu namočíte vo vode alebo i v mlieku nie je dobré, avšak medzi mnohými chovateľmi hydiny je to normálne. Praktizujú to z jedného prostého dôvodu, aby jednoducho využili všetky zvyšky z kuchyne.
Sliepky síce budú nasýtené, ale nutrične budú ochudobnené na bielkoviny, vitamíny i minerály.
Ak si napriek tomu myslíte, že je dobré starý namočený chlieb alebo rožok občas sliepkam do kŕmidiel dať, mali by ste si dať pozor na tieto veci a radšej sa im vyhnúť:

Soľ: Rovnako ako veľké množstvo cukru, tak i soľ nie je prirodzenou stravou pre žiadnu hydinu. Ak sa rozhodnete podať staré rožky, určite by ste z nich mali soľ odstrániť. Soľ v akejkoľvek podobe sliepkam nepodávajte, inak hrozia zdravotné problémy a s nimi i malá produkcia vajec.
Pleseň: Plesnivé potraviny rozhodne nosniciam nepodávajte, a je jedno, či ide o zhnité ovocie, zeleninu alebo staré pečivo. Pleseň by mohla napáchať nemalé škody na ich zdraví.
Veľké kusy: Pšenica a aj iné kŕmne zmesi sú nadrvené tak, aby vyhovovali nárokom vtákov, aby ich mohli dobre chytiť do zobáka a zhltnúť. S veľkým rozmočeným kusom chleba či rožku si veľmi neporadia. S väčším prehltnutým kusom hrozí riziko upchatého hrvoľa a následné zdravotné problémy. Namočené pečivo im teda treba servírovať len po malých kúskoch.
Veľa vody: Staré pečivo podávajte rozdrvené a zmiešané s malým množstvom vody, alebo lepšie s kukuricou, žihľavou či varenými zemiakmi. Pred podaním ho treba riadne postláčať, aby obsahovalo čo najmenej vody. Sliepky sa tak nebudú cítiť nafúknuté.

Nič sa nemá preháňať a vždy je dobré používať „sedliacky“ rozum.
A aké škody môže napáchať také staré pečivo v kŕdli?

Hnačky: Mäkké alebo príliš rozmočené krmivo vedie k zažívacím problémom a pri väčšine sliepok sa tak objaví hnačka. Ak už sliepky počas dňa dostali niečo, čo na zažívanie nie je celkom vhodné (kosti, škvarky, mäso), radšej sa pečivu vyhnite.
Stučnenie: Časté skrmovanie starého pečiva vedie k ich stučneniu a tak hlavne k zníženiu produkcie

Ak sa rozhodnete kŕmiť svoje sliepky zvyškami z kuchyne, musí ísť o nutrične vyvážené zvyšky. Tie jediné totiž majú pre sliepky prospech. Ak ich budete kŕmiť nezdravým zvyškovým jedlom, časom sa u nich objavia zdravotné problémy, nadváha, choroby, vnútorné parazity a klesne, alebo dokonca sa aj zastaví znáška vajec. V najhoršom prípade môže dôjsť i k smrti sliepky.

Všetko v pomere

Tajomstvo dobrej výživy je udržovať všetko v pomere. 

Ryby sú skvelým zdrojom bielkovín, teda výborným nástrojom k vysokej produkcii vajec.
Ak ide o zeleninu, listová zelenina ako špenát a brokolica majú vysoký obsah bielkovín, vitamínov a minerálov a sliepky ju milujú. Ak používate konzervovanú zeleninu, nezabudnite soľ dôkladne opláchnuť, pretože príliš veľa soli môže spôsobiť zdravotné problémy.
Hrach, kukurica, pšenica a tekvica majú vysoký obsah sacharidov a všetci vieme, že sliepky kukuricu milujú, rovnako ako hrášok. Zvlášť v zime, kedy im kukurica a pšenica dodá toľko potrebnú energiu, aby i v mraze mohli produkovať vajcia.
• V letných mesiacoch im naopak podávajte zvyšky melónu alebo šalátových uhoriek, nielen že tým zaženú smäd, ale klovaním do zvyškov dužiny sa aj zabavia a na oštipovanie a kanibalizmus im tak nezvýši čas.
Zvyšky melónu, jahôd a čučoriedok sú obľúbenou pochúťkou, a navyše, bobule sú plné zdravých antioxidantov.


Čo všetko by malo zostať sliepkam z vašej kuchyne zakázané?


• Surové alebo nevarené zemiaky a zemiakové listy.
• Šišky, buchty a iné koláče, ktoré obsahujú vysoký podiel cukru.
• Listy paradajok a zelené paradajky.
• Listy baklažánu a avokádo.
• Surové fazule.
• Huby.
• Káva a kávová usadenina.
• Chipsy, hranolky a pizza.
• Čokoláda.
• Nevarená ryža.
• Listy rebarbory.
• Všetky plesnivé a zhnité potraviny. Nebezpečné zvyšky Existuje niekoľko kúskov zo stola, ktoré sliepky jesť môžu, avšak v malom množstve. Pamätajte na to, že nikdy sa nič nevyrovná kŕmnej zmesi určenej nosniciam, ani pšenici či rôznym obilným šrotom. Menšou dávkou týchto potravín sliepkam neublížite, ale všetkého s mierou. Zvyšky z kuchyne nepatria kuričkám, ktoré nedosiahli vek 4 mesiace.

Skŕmiť môžete:

• Listová zelenina ako kapusta, špenát, repa, kapusta.
• Mrkva, šalátová uhorka.
• Varená ryža.
• Vaječné škrupiny i zvyšky uvarených vajíčok.
• Zrelé paradajky, hrach i kukurica.
• Všetko ovocie, najmä jahody, čučoriedky, jablka, melón i banán.
• Mačacie i psie granule.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December