Miniprasiatka sú veľmi obľúbené

Kategória: Články Dátum: Hit: 12862

Prasiatka sú spoločenské, priateľské, prekvapivo tiché a čistotné. Majú radi deti a sú tolerantné i k ostatným domácim zvieratám

Ich chovatelia tvrdia, že v mnohom predstihnú i mačky a psy. V ich prospech hovorí, že majú menej zdravotných problémov, menej chorôb prenosných na človeka a sú všežravé. Tiež sú skvelou alternatívou pre ľudí s alergiou na zvieracie chlpy, pretože majú štetiny, nie kožušinu a ich koža je veľmi podobná ľudskej. Navyše, prasatá sa nepotia, pretože nemajú potné žľazy. Sú veľmi inteligentné. Tiež sa naučia chodiť na toaletu či zazvoniť na zvonček a oznámiť majiteľom, že treba ísť von.

„Šálkové“ ošípané
Záľuba chovať prasiatka ako domácich spoločníkov vznikla v druhej polovici minulého storočia, kedy sa v Amerike stali veľmi populárne vietnamské zakrpatené prasiatka, ale skutočný rozmach nastal až nedávno, keď sa svetové celebrity začali objavovať v sprievode malých roztomilých prasiatok a vďaka internetu sa miniprasiatka stávajú slávnejšie než ich chovatelia. Miniprasiatka sú pri narodení veľkosti čajovej šálky, preto sa im hovorí „šálkové“ prasiatka.
Dospievajú vo veku dvoch rokov, ich hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí 10 – 30 kg a výška 30 – 35 cm. Dožívajú sa 18 – 20 rokov a ich cena býva od 200 do 700 eur - čím je prasiatko menšie, tým je cennejšie. Avšak existujú niektoré riziká spojené s kúpou miniprasiatok oproti iným bežným domácim zvieratám. Najväčším problémom je, že zatiaľ neexistuje uznané plemeno „šálková“ ošípaná, a tak neexistuje záruka, že prasiatko predávané ako mini či mikro, skutočne zostane malé. Preto je dobré pri kúpe prasiatka vidieť jeho rodičov, a pokiaľ je to možné, aj prarodičov. Dôležité je tiež dodržiavať restringovaný kŕmny režim a prasiatka neprekrmovať, pretože rovnako ako ich veľkí príbuzní, majú sklon k tučneniu.

Špecifiká chovu miniprasiat
Ošípané sú aktívne a inteligentné zvieratá, preto je dobré niečím ich zabaviť. Pokiaľ sa im chovatelia dostatočne nevenujú, nudia sa a môžu sa stať agresívne a deštruktívne. Tiež je nutné počítať s tým, že niektoré obce a mestá majú vyhlášky znemožňujúce chov hospodárskych zvierat na ich území a prasa je obvykle považované za hospodárske zviera bez ohľadu na jeho veľkosť a dôvod chovu. Rovnako tak môžu nastať problémy s vyhľadaním vhodného veterinára, ktorý je ochotný prijať prasa medzi klientelu iných domácich zvierat.

Populárni domáci maznáčikovia
Maude bolo prasa, ktoré vlastnil americký prezident Theodore Roosevelt a choval ho ako domáceho maznáčika v rokoch 1901 – 1909.
Max bol vietnamský čiernočervený domáci maznáčik slávneho amerického herca Georga Clooneyho, často nazývaný ako hviezda Max. Prasiatko zdieľalo s hercom domov v Hollywood Hills, tiež Clooneyho posteľ a v rozhovoroch často pózovalo kameramanom a fotografom.
Snobben bol nórsky maznáčik, ktorý získal národnú pozornosť, keď v roku 2001 ukradli auto majiteľa a domáce prasiatko bolo vo vnútri. Auto bolo nájdené o päť dní neskôr i s prasiatkom v dobrom stave.
V súčasnosti je najslávnejšie miniprasiatko Jamon zo São Paulo v Brazílii. Na Instagrame má viac než 68 000 fanúšikov, ktorí sledujú jeho pestrú kolekciu úžasných oblečkov, od havajských košieľ až po sombréra či korytnačí kostým.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December