Máte radi syr? Môžete si ho vyrobiť aj doma

Kategória: Články Dátum: Hit: 1336


Ako si kvalitný domáci syr pripravíte doma?

Kým sa pustíte do výroby domáceho syra, mali by všetky pomôcky prejsť sterilizáciou. Sitká, nože, syrárske plachty, nádoby, varešky, teplomer, lyžice, metličky – to všetko je potrebné prevariť v čistej vode a odložiť na dezinfikované miesto.
Antikorovú alebo smaltovanú nádobu, v ktorej budeme spracovávať mlieko, ponárať do vriacej vody nemusíme. Stačí naliať na dno menšie množstvo vody, priviesť ju do varu a takýmto spôsobom zabezpečiť sterilitu nádoby.

Aké mlieko použiť?

Na výrobu syra môžete použiť mlieko z obchodu (nie trvanlivé, ani odtučnené), z mliečneho automatu alebo z domáceho chovu od chovateľa. Výhodou kupovaného mlieka je, že pri spracovaní prešlo procesom pasterizácie. V ostatných prípadoch si budete musieť mlieko pasterizovať v domácich podmienkach.
Ideálne je, ak nepasterizované mlieko ohrejete na cca 60 – 65 °C a udržiavate ho pri tejto teplote aspoň pol hodiny.
Aké množstvo syra môžete očakávať? Na výrobu jedného kilogramu syra spotrebujete asi 5 – 7 litrov kravského mlieka. Ovčie je hustejšie a výživnejšie, preto vám postačí 4 – 6 litrov.

Vo všeobecnosti platí, že čím tvrdší syr chcete vyrobiť, tým viac mlieka musíte použiť. Na kilogram tvrdého syra sa spotreba mlieka môže vyšplhať až na 13 litrov.
Okrem bielej tekutiny však budete potrebovať aj ďalšie prísady:

• chlorid vápenatý – slúži na zvýšenie kvality syreniny (100 ml stojí asi dve eurá);

• syridlo – enzýmy zrážajúce mliečne bielkoviny (cca 4 eurá za 100 ml, používa sa však v minimálnom množstve);

• smotanová kultúra – môžete použiť kyslú smotanu, zakysané mlieko alebo aj biely jogurt.

Ako na to?

Do nádoby vlejte 5 litrov čerstvého mlieka, zahrejte na 63 °C, počkajte 30 minút a nechajte vychladnúť na 40 °C. Primiešajte smotanovú kultúru a nechajte odpočívať 20 minút, aby sa namnožila mikrobiálna flóra.
Ak ste na výrobu použili pasterizované mlieko, polhodinovú fázu môžete vynechať, ale nezabudnite pred syrením pridať chlorid vápenatý. Potom do naočkovanej zmesi pridajte asi 2 ml syridla (cca 4 väčšie kvapky, lepšie je použiť injekčnú striekačku) rozriedeného s 0,5 dcl prevarenej vlažnej vody. Opäť všetko zahrejte na 40 – 50 °C a počkajte cca 45 minút, po ktorej sa na dne objaví takzvaná syrovina (pudingovej konzistencie).
Počas procesu syrenia teplota nesmie klesnúť pod 30 °C. Čistými rukami syrovinu premiešame, pričom na povrchu sa začne zrážať srvátka. Časť z nej zlejeme a syrovinu nakrájame na štvorčeky (2 × 2cm). Na dne nádoby sa usadí tuhá zrazenina, ktorú musíme scediť a dôkladne vymačkať. Môžeme na to použiť aj syrárske plátno. Získame základ syra, ktorý môžeme ľubovoľne dochutiť bylinkami alebo koreninami.
Necháme ho odkvapkať a odpočívať ešte 12 – 24 hodín, no občas ho pretočíme. Slanú chuť získame tak, že hotový bochník syra nakrájame na menšie časti a tie namáčame v slanom roztoku aspoň tri hodiny – v jednom litri vody rozpustíme 160 g soli.

Lisovanie

Ak túžite po tvrdšom syre, je potrebné základ syra vložiť do syrárskej formy vystlanej plátnom a poriadne ho zaťažiť. Lisovanie sa robí najskôr s menšou záťažou, no takisto formu treba otáčať. Nahromadenú srvátku vyhadzovať nemusíme. Po vychladnutí poslúži ako výživný a sýty nápoj, no tiež ako základ na výrobu tradičnej bryndze.

Existuje veľa receptov na výrobu domácich syrov. Záleží len na Vás, aký preferujete.

Spoločnosť VETIS ponúka na ich výrobu veľa pomôcok, ako napr. teplomer na mlieko a syry, nože či rôzne formy a formičky na syry.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December