Liahnutie kurčiat

Kategória: Články Dátum: Hit: 22499

Prirodzené alebo umelé liahnutie kurčiat?

Liahnutie pod kvočkou

Ak chcete kuriatka liahnuť prirodzene, budete k tomu nutne potrebovať sliepku – kvočku, ktorá bude schopná aspoň celé tri týždne na vajíčku sedieť. Nebojte sa. Existujú plemená sliepok, ktoré majú materský pud dokonale vyvinutý a radi sa tejto úlohy zhostia.
A na čo sa chovatelia pýtajú najčastejšie, než prídu na svet ich prvé kuriatka?

Ako spoznám, že mám na dvore kvočku? Celkom jednoducho. Sliepka bude vydávať kvokavé zvuky, ktoré ste predtým na dvore nepočuli. Navyše sa bude od zvyšku kŕdľa držať stranou, bude si načechrávať svoje perie a bude nepokojná – často vbehne kohútovi do cesty a nevydrží na jednom mieste.

Môže sliepka sedieť na vajciach celoročne? Samozrejme môže, materské pudy sa nepýtajú, aký je práve mesiac. No hlavne v marci a apríli môže potom sám chovateľ, pokiaľ má na dvore kvočku, zariadiť jej hniezdenie a na Veľkú Noc sa potom tešiť z práve vyliahnutých kurčiat.

Čo všetko musím kvočke zaistiť? Kvočka bude na vajciach sedieť a väčšina z nich sa z miesta nehne, maximálne sa pôjde v noci vyprázdniť. Je nutné jej preto priamo vedľa hniezda nachystať misku s vodou a krmivo, a pokiaľ máte možnosť, je dobré nechať kvočku v pokoji, oddelenú od ostatných členov kŕdľa.

Ako sa starať o hniezdo? Matka kvočka si hniezdo spravidla postaví pred zasadnutím na vajíčka sama. Musí byť pokojné, mäkké a chránené. Takže pokiaľ jej chcete byť nápomocní, môžete jej pripraviť nízku drevenú debničku, ktorú vysteliete slamou a o dokola urobíte hradbu, napr. z tehál a debien.

Čo treba zaistiť pre malé kuriatka, až sa vyliahnu? Sama kvočka sa o čerstvo vyliahnuté kuriatka postará viac menej sama. Na vás je potom zaistiť dostatočný výbeh a čerstvé zelené kŕmenie, kŕmne zmesi a pitnú vodu pre matku i kuriatka.

Mám nechať pod kvočkou všetky vajcia, na ktoré zasadla? Nechajte, časom sa uvidí, ktorá z nich bola oplodnená a ktorá nie. Ak vám to nedá, využite chvíle, kedy sa kvočka pôjde vyprázdniť a asi tak týždeň pred liahnutím vajcia skontrolujte presvietením a neoplodnené odstráňte.

Umelé liahnutie

Kvokajúcu sliepku ani kohúta tu potrebovať nebudete, zato liaheň áno.

Môžem do liahne dávať vajcia z obchodu? Žiaľ, nemôžete. Do liahne totiž patria zásadne vajcia oplodnené, teda tie znesené od sliepočky, ktorá má k dispozícii kohúta, alebo tie násadové.

Kde zoženiem liaheň? Inkubátor alebo tiež liaheň sa dá kúpiť v obchode a tiež on-line cez e-shop, ktorý sa venuje chovateľstvu (pozri ponuku spoločnosti VETIS).

Môžem kuraťu pri liahnutí von pomáhať? Zakázané, v žiadnom prípade. Kuriatka, ktoré sa nedokážu vyliahnuť samé, sú predurčené k úhynu, skôr alebo neskôr by k tomu došlo. Vami dobre mienená pomoc by totiž mohla byť skôr nebezpečná. Často pri zásahu dochádza k porušeniu malých ciev a k úmrtiu.

Kedy je najlepší čas na liahnutie? Umelý odchov nie je závislý od kvočky, takže to je len na vás, kedy sa rozhodnete mať malé kuriatka. Najlepšia doba je však na jar, kedy sú lepšie teplotné podmienky vonku, viac potravy na lúkach a dlhšia doba denného svetla. Jar je najlepším časom pre nový život.

Môžeme si liaheň postaviť doma sami? Môžete, avšak odporúčame naštudovať si pár návodu a tipov, ako sa taká liaheň vôbec stavia. Nebude to totiž také jednoduché ako napríklad kurín či králikáreň.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December