Laflešky: luciferove sliepky

Kategória: Články Dátum: Hit: 3449

Lafleška je stredne veľká sliepka, ktorá sa chová hlavne ako okrasné, športové a výstavné plemeno, najmä pre zvláštny, démonický vzhľad hlavy s rožkovým hrebeňom v tvare V, pre zvýraznené nosné otvory a malú chocholku.pre 

Okrem zvláštnych znakov sa však vyznačujú aj dobrou zmäsilosťou i znáškou, odolnosťou a aj zháňavosťou.

Laflešky pochádzajú z Francúzska, z oblasti údolia La Sarthe, kde sa nachádza mesto La Fleche. Ich mäso bolo v stredoveku veľmi cenené kvôli lahodnej chuti, ktorú mu dodávali miestne pastviny.

Tvar hrebeňa a čierne sfarbenie prisúdili lafleškám démonický vzhľad, kvôli ktorému sa stali predmetom čarodejníckých obradov. Pre ich zvláštny červený hrebeň v tvare V, pripomínajúci čertove rožky, ich volali aj čertove, satanské alebo luciferove sliepky.

Ročne znášajú 180 veľkých bielych vajec s hmotnosťou 60 – 65 g. Kvokavosť je pri nich potlačená. Dobrá je liahnivosť i vitalita kurčiat. Kurčatá rýchle rastú a sú zmäsilé.

Je to plemeno temperamentné a veľmi dobre lietavé, ktoré si ťažko získava dôveru k chovateľovi. Nie je extra náročné na chovateľské prostredie.

Sliepky sú otužilé, odolné voči klimatickým výkyvom i chorobám. Nehodia sa do malých výbehov, nie je možné ich skrotiť. Dobre sa znášajú aj s inými bežne chovanými plemenami hydiny. Sliepky nie sú agresívne a dominantné.

Laflešky sú mohutného rámca, typický je pre ne rožkovitý hrebeň, tvorený dvomi valcovitými vzpriamenými rožkami a malá chocholka. Príbuznosť chocholatým plemenám zdôrazňujú výrazné nosné otvory, typické pre plemená s lebečnou výduťou. Najčastejšie sa chovajú v čisto čiernej farbe, objavujú sa tiež v bielom, žíhanom alebo modrom sfarbení s lemami. Aj u laflešiek existuje zdrobnená forma.

Zdrobnená lafleška

Zdrobnené laflešky boli vyšľachtené v Nemecku z laflešiek veľkých; použité boli zdrobnené plemená, uvádzajú sa napríklad zdrobnené rýnske sliepky. V Nemecku boli uznané v roku 1970. Kohútik zdrobnenej formy dosahuje hmotnosť 900 g a sliepočka 800 g. Ročne produkuje 120 vajec bielej farby s ružovým nádychom a s hmotnosťou 35 g.

Laflešky ľahko prekonajú prekážky vysoké dva i tri metre, a pokiaľ im nevyhovuje prostredie, ktoré je im určené, prelietavajú a hľadajú vhodnejšie podmienky. Radšej hradujú v konároch mimo kurína. Najmä zdrobnené laflešky sú dobrými letcami. Vzhľadom na to, že dobre lietajú, výhodou je prekrytá voliéra.

Nevýhodou tohto plemena je, že dosť neskoro sa dá rozpoznať sliepka od kohúta. Dlho vyzerajú úplne rovnako a až v treťom mesiaci sa kohútovi začínajú objavovať trošku výraznejšie lalôčiky a mierne hrubšie rožky.

Ich chov sa odporúča trošku skúsenejším chovateľom s dostatočným chovateľským zázemím, prípadne s veľkým zatrávneným výbehom či sadom.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December