Laflešky: „luciferove“ sliepky

Kategória: Články Dátum: Hit: 4061

Lafleška je stredne veľká sliepka, ktorá sa chová najmä ako okrasné, športové a výstavné plemeno, najmä pre zvláštny, démonický vzhľad hlavy, daný kombináciou rožkového hrebeňa v tvare V, zvýraznených nosných otvorov a malej chocholky.

Laflešky (franc. La Flèchepre ich zvláštny červený hrebeň, pripomínajúci čertove rožky, volali aj Čertove či Luciferove sliepky. Rožky hrebeňa kohúta dosahujú až 2 – 3 cm. Pri sliepke sú jemnejšie a asi polovičné. 

Upúta tiež nosová výduť na stredne dlhom a pevnom zobáku s výraznými nosnými dierkami. S čiernym operením výrazne kontrastuje červená, riedko ochlpená tvár a výrazné veľké červené laloky kohúta. Pochádzajú z Francúzska, z oblasti údolia La Sarthe, kde sa nachádza mesto La Fleche. Ich mäso bolo v stredoveku veľmi cenené kvôli lahodnej chuti, ktorú mu dodávali miestne pastviny. Dodnes ich tam chovajú na mäso.

Temperamentné a nosivé
Sliepky ročne znášajú 140 - 180 (aj 200) veľkých bielych až ružovkastých vajec s hmotnosťou 60 - 65 g. Kvokavosť je u nich silne potlačená. 
Je to plemeno temperamentné a veľmi dobre lietavé, ktoré si ťažko získava dôveru k chovateľovi. Nie je extra náročné na chovateľské prostredie. Odporúča sa mu pridávať veľa zeleného krmiva, resp. v zime pre spestrenie kŕmnej dávky kaleráb, mrkvu, repu alebo cviklu na ozobávanie. Potom aj v chladnom zimnom období má slušnú znášku a vajcia celkom dobrú oplodnenosť. Dobre sa znáša aj s inými, bežne chovanými plemenami hydiny. Sliepky nie sú agresívne a dominantné. 
Toto u nás takmer neznáme plemeno ľahkej hydiny je charakteristické strednou veľkosťou na vyšších nohách so vzpriameným držaním tela. Vyznačuje sa rýchlym rastom. Kohút v dospelosti dosahuje hmotnosť do 3,5 – 4 kg, sliepka maximálne 3 kg. Najčastejšie sa chová v čisto čiernej farbe s veľkými bielymi lícnymi škvrnami, zriedkavo vo farebných rázoch - modrom, bielom a pásikavom. 
.
Zdrobnená lafleška 
Kohútik dosahuje hmotnosť 900 g a sliepočka 800 g. Ročne produkuje 120 vajec bielej farby s ružovým nádychom, s hmotnosťou 35 gramov. Sliepky sa rady pasú na zelenej tráve a neváhajú kvôli nej preletieť akúkoľvek prekážku. Vzhľadom na to, že dobre lietajú, výhodou je prekrytá voliéra. 
Nevýhodou tohto plemena je, že dosť neskoro sa dá rozpoznať sliepka od kohúta. Dlho vyzerajú úplne rovnako a až v treťom mesiaci sa kohútovi začínajú objavovať trošku výraznejšie lalôčiky a mierne hrubšie rožky. Ich chov sa odporúča trošku skúsenejším chovateľom s dostatočným chovateľským zázemím, prípadne s veľkým zatrávneným výbehom či sadom. 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December