Ktoré sliepky sú vhodné ku deťom?

Kategória: Články Dátum: Hit: 1339

Existuje veľa plemien sliepok, kačíc i húsat, ktoré sú jedinečné a svojou povahou vhodné do chovu aj tam, kde sú prítomné i deti. Ktoré máme na mysli?

Chov a starostlivosť o sliepky, ale i iné domáce zvieratká je skvelý spôsob, ako sa deti môžu naučiť zodpovednosti a dozvedieť sa viac o ich živote, ako aj o pôvode potravín.

Aká je ideálna sliepka do rodiny, kde je jedno a viac detí? Dalo by sa povedať, že vždy záleží na výchove zvierat samotným chovateľom, avšak existujú také plemená, ktoré sa typicky hodia práve do rodiny s deťmi. Určite to nebudú plemená bojové, ale skôr tie zakrpatené, hybridné alebo mäsové. Nie každé plemeno sliepky je malé, ale existujú plemená, ktoré budú k malým rukám vašich detí láskavé.

Vhodné plemená

Existujú stovky plemien, ktoré sú okúzľujúce a prekvapujúce svojim vzhľadom i správaním. Avšak len niektoré z nich sú vďaka svojej povahe vhodné k deťom. Než také plemeno vyberiete, urobte všetky kroky k tomu, aby ste sa presvedčili, že operené krásky vašim deťom naozaj neublížia. Pred samotným zakúpením navštívte napríklad výstavu hydiny alebo suseda, ktorý chová sliepky a má i malé deti.
Prípadne sa zamerajte napríklad na tieto plemená:

Sussex: Veľmi zvedavé a priateľské sliepočky, ktoré vás denne odmenia vajíčkom s krémovou škrupinou a zároveň disponujú mäsitou stavbou tela, takže sa skvele hodia i do kuchyne. Dobre zvládajú chladné podnebie, sú dobrými „kosačkami“ trávy a nie sú útočné ani agresívne. Vaše deti s nimi budú celkom v bezpečí.

Hodvábničky: Patria k najobľúbenejším plemenám sliepok pre deti akéhokoľvek veku, najviac ich obdivujú tie najmenšie deti. Našuchorený, hebký maznáčik je vhodný pre dieťa, ktoré túži i zbierať nejaké to vajíčko z kurína. Pri troche šťastia sa dajú i skrotiť a naučiť ich zobať zrno aj z rúk vašich detí.

Araukana: Ak sa vaše väčšie deti zaujímajú o sliepočky, ktoré znášajú rôzne farebné vajíčka, nesmie vo vašom chove rozhodne chýbať araukana, ktorá vás obdaruje vajíčkom so zelenou škrupinou. Sliepky znesú akékoľvek podnebné podmienky a uspokoja sa s klasickým kurínom i bežne dostupnou kŕmnou zmesou.

Sebritka: I táto ornamentálna sliepka nadchne svojim vzhľadom nejedno detské oko. Aj keď sebritky u nás nepatria k tým najznámejším plemenám, zohnať sa dajú na rôznych výstavách hydiny i od drobnochovateľov. Drobunké sliepky sa isto skoro stanú domácimi maznáčikmi vašich detí, a pokiaľ ich zoženie v zdrobnenej verzii, je jasné, že ich deti nebudú chcieť pustiť z náruče.

Populárnejším plemenom, ktoré v tomto zozname vhodných plemien pre deti nie je, je Rhode Island Red. Ide o skvelé, vytrvalé sliepky, patriace k veľkým producentom vajec, ale môžu sa stať dominantnými v kŕdli s inými plemenami. Z tohto dôvodu sa odporúča držať Rhode Island Reds s inými Rhode Island Reds alebo podobnými sliepočkami, nie však s iným plemenom.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December