Ktoré ovocie majú sliepky najradšej?

Kategória: Články Dátum: Hit: 4936

Skvelý spôsob ako kŕmiť sliepky, je dávať im ovocie. Zvlášť vtedy, ak ho máte na záhrade prebytok, môžete znížiť náklady na krmivo až na polovicu. 

Na akom ovocí si sliepky pochutnajú najviac? Existuje ovocie, ktoré by radšej nemali dostať? Pestrá strava je pre sliepky najlepším zdrojom všetkých potrebných živín, vitamínov i minerálov. To je aj dôvod, prečo často sami lovia najrôznejší hmyz, červy či semená pri potulkách v záhrade. Ovocie rozhodne do ich jedálnička patrí.

Obľúbené druhy

Sliepky na rozbitie potravy používajú zobáky a to tak, že nimi do potravy búchajú, rôzne ju váľajú po zemi, kým ju nerozbijú na menšie kúsky. A takto sa radi hrajú i s najrôznejšími druhmi ovocia.
Medzi obľúbené patria:

Jablká: Sú nielen chutné, ale obsahujú aj veľa energie, sacharidy, vlákninu, minerály a vitamíny. Jablčné dobroty môžete pripraviť tak, že celé jablká zbavíte jadrovníka, nakrájate aj so šupkou na menšie kúsky a jednoducho vložíte do krmítok. Zmiešať ich môžete i s ovsenými vločkami alebo bielym jogurtom.
• Melón: Tieto vodnaté pochúťky patria k tým najobľúbenejším, a to najmä v teple, kedy sliepky potrebujú väčší príjem vody. Najradšej majú, keď im celý melón rozpolíte a necháte polovičky len tak voľne ležať na dvore na zemi…
• Bobule: Reč je o jahodách, čučoriedkach a malinách, ktoré sú bohaté na antioxidanty a vitamíny. Jednou z nevýhod čučoriedok je, že ovplyvnia farbu slepačieho trusu, ktorá bude modrá, avšak celkom neškodná. Bobule môžeme sliepkam podávať celé, pokrájané alebo v lete i zmrznuté.
• Ananás: Sliepky ananásovú dužninu milujú. Jesť môžu akúkoľvek formu ananásu, ideálne je im ho vždy pokrájať na menšie kúsky. V lete ho možno zamraziť.
• Rajčiny (z botanického hľadiska je rajčiak ovocie – bobuľa): Nie sú iba skvelou a osviežujúcou pochutinou pre sliepky, ale sú i veľmi zdravé a celkom bezpečné. Pozor ale dajte na vetvičky a listy paradajok, tie obsahujú škodlivé toxíny a sliepkam môžu spôsobiť závažné zdravotné problémy.
• Hrozno, hroznové šupky, semienka: I tieto malé plody plné cukru môžeme zaradiť medzi obľúbenú pochúťku sliepok. S pomocou mechanického žalúdku a gritu, ktorý im do výbehu isto pravidelne sypete, dokážu sliepky stráviť ako hrozno so šupkou, tak i hroznové semienka.

Ovocné šupky a kôry: Prečo vyhadzovať šupky a kôru od ovocia, keď ich sliepky s radosťou zožerú? Navyše, šupky i kôra sú skvelým zdrojom draslíka a fosforu. Medzi jedlú kôru alebo šupku môžeme zaradiť najmä tú, ktorá pochádza z melóna, banánov, pomaranča, manga.

Orechy a semená z ovocia: Väčšina ovocných semien i orechov je pre sliepky bezpečná a zároveň im dodá potrebné živiny a vitamíny. Jedlé semienka môžete nájsť napríklad v melónoch, pomarančoch, rajčinách alebo jahodách. Toto všetko teda môže smerovať do krmítok sliepok.
Pozor si ale dajte na semená z jabĺk a sliviek – obsahujú stopy kyanidu, takže vo veľkom množstve sú pre sliepky nebezpečné. Podobné je to i s orechmi, ktoré milujú, a navyše sú bohaté na bielkoviny. Najviac im chutia vlašské orechy, kešu oriešky a arašidy. Než im ich budete servírovať, uistite sa, aby neboli plesnivé a hlavne bez škrupín..

Leto versus zima

Na rozdiel od maškŕt pre teplé počasie, ktoré by mali obsahovať vodu chladivých potravín ako melón, uhorka alebo mrazené bobule, by maškrty pre chladné počasie mali byť potraviny s vysokým obsahom bielkovín, sacharidov, energie a tuku, ktoré vašim nosniciam pomôžu poskytnúť to, čo potrebujú, teda zostať v teple a udržať si hmotnosť a tiež produkciu vajec.
Zimné maškrty slúžia aj na ďalší dôležitý účel – môžu pomôcť k tomu, aby sa sliepky počas dlhých a chladných zimných dní nenudili a možno sa nezačali navzájom šikanovať alebo klovať.

Ovocie je bohaté na vitamíny a minerály, nie však na dôležité bielkoviny, takže im doprajte i správny zdroj bielkovín, ktorých je najviac v kŕmnych zmesiach.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December