Kŕmne zmesi alebo kuchynské zvyšky?

Kategória: Články Dátum: Hit: 1754

Väčšina drobnochovateľov využíva vo výžive čistokrvných plemenných zvierat, ktoré sú určené na výstavy a ďalší chov, kompletné kŕmne zmesi. Pri výkrme si však vypomôžu aj zrninami, prebytkami zo záhrad, ale tiež zvyškami jedál z domácnosti.

V minulosti sa kuchynské zvyšky uplatňovali v malých chovoch vo väčšej miere, ako je tomu dnes. Gazdinky pravidelne odkladali suchý chlieb či pečivo, ktoré na noc namočili do vody a na druhý deň podávali hydine. Zvieratám, najmä mláďatám, sa neraz ušli aj nespotrebované mliečne produkty – kyslé mlieko či tvaroh. Ošípané si pochutnávali na zemiakoch, knedliach alebo ryži z nedeľného obeda.
Chovatelia síce ušetrili na krmive, ale treba dodať, že podávanie odpadov z kuchyne vždy prináša riziká. Potraviny zväčša rýchlo podliehajú skaze – môžu nakysnúť, splesnivieť, alebo sa v nich rozmnožia choroboplodné zárodky. Vtedy sa stávajú pre zvieratá nebezpečnými.
Ľudská strava obsahuje viac soli a rôzne korenie, môže obsahovať veľa tuku, prípadne prepálený tuk, a to všetko môže ohrozovať zdravie zvierat. Nehovoriac o riziku rôznych alimentárnych problémov vyplývajúcich z rozmnoženia sa nežiaducich mikroorganizmov pri nevhodnom skladovaní. Podávať kuchynské zvyšky z reštaurácií sa podľa predpisov platných v EÚ nesmie. Ak ich niekto skrmuje doma chovanému prasaťu, robí tak na vlastné nebezpečenstvo. V období liahnutia, teda približne od februára od mája, by sa hydine vôbec nemali podávať kuchynské zvyšky. Tie, ak nie sú presolené a korenené, by jej však počas reprodukčného pokoja nemali uškodiť.

Zákvasy z droždia - zdroj bielkovín

Výživa zvierat v drobnochovoch je všeobecne chudobná na bielkoviny. V kŕmnych zmesiach podľa pravidiel EÚ chýbajú aj mäsovo-kostné múčky a rybia múčka. Zvieratá sa teda nemajú ako dostať k živočíšnym bielkovinám, lebo väčšinou sa kŕmia zrninami. Z domácich zdrojov sa preto hydine odporúča podávať najmä zákvasy z droždia, ktoré sú zdrojom bielkovín a najmä vitamínu B12. 
Zároveň sú ľahko dostupné, ich príprava nie je náročná a zvieratám môžu veľmi pomôcť.

Zákvas pripravíme tak, že obilný šrot zaparíme teplou vodou, necháme ho ochladnúť, a podobne ako keď robíme kvások na cesto, do riedkeho šrotu pridáme sušené alebo čerstvé droždie, ktoré necháme kvasiť. Na druhý deň odoberieme štvrtinu z obsahu, z ktorej urobíme ďalší zákvas. Takáto dávka vydrží približne 10 dní.
Kvasinky sa rozmnožia a krmivo sa obohatí o prijateľné bielkoviny, ktoré sú dôležité pre tvorbu svaloviny a celkový rast hydiny. Zákvas sa má podávať ako prvé krmivo, aby ho zvieratá ihneď spotrebovali. Nemá sa miešať s iným krmivom, alebo len v takom množstve, ktoré hydina skonzumuje do hodiny. Potom treba kŕmidlo dôkladne vyčistiť, lebo zvyšky by mohli splesnivieť. Zákvas možno predkladať hrabavej i vodnej hydine, a to dospelej aj mladej – približne od veku jedného mesiaca.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December