Krásne čierne australky znášajú vajcia i v zime

Kategória: Články Dátum: Hit: 18401

Austrálky patria medzi stredne ťažké plemená sliepok s kombinovanou úžitkovosťou, ktoré znášajú 180 až 200 vajec ročne.

Sliepky pochádzajú z Austrálie a medzi drobnochovateľmi nie sú príliš rozšírené. Príčina je zrejme v ich farbe. Sú totiž celé čierne. Havraniu farbu má nielen perie, ale tiež beháky, zobák a oči. Kontrast čiernej farby operenia so zeleným leskom však krásne ladí s jasnočervenou farbou hrebeňa, ušníc a lalokov.

Sliepky sú robustnejšie než iné stredné plemená hrabavej hydiny, ale postava im vôbec nebráni v pohybe a zháňavosti. Sú pokojné, nelietavé a veľmi pekné. Kohút dosahuje hmotnosť až 4 kg a sliepky 3 kg.
Znášajú vajíčka s hmotnosťou 55 g, čo však niektorým chovateľom nestačí, pretože niektoré plemená znášajú ťažšie vajcia. Mnohí si dokonca myslia, že tieto sliepky majú nevzhľadné tmavé mäso. Opak je však pravdou. Austrálky majú mäso ružové, šťavnaté a veľmi chutné a výborná je z nich i polievka.

Aj v zime

Sliepky sú výborné nosnice aj v zime. Ak sa im venuje náležitá starostlivosť a v kuríne sa cez zimné obdobie využíva svetelný režim, znášajú v priemere 230 vajec ročne. Niektorí chovatelia preto sliepkam nad ránom prisvecujú (20 W žiarovkou zhruba hodinu a pol) a so svetelným režimom začínajú v čase, kedy klesá znáška.
Na noc im je im vhodné podať kŕmnu zmes – jačmenný šrot, naklíčené zrno, nastrúhanú kŕmnu mrkvu, nakrájanú repu, sušenú žihľavu alebo šrotovanú lucernu a pár lyžičiek vitamínov. Odporúča sa pridať i rovnaké množstvo rozomletého vápenca, kvôli pevnosti kostí a vaječných škrupín. Cez deň dostávajú do kŕmidiel vo výbehu zrno – jačmeň, pšenicu a ovos.

Selekcia kvokajúcích sliepok

Podstatnou úlohou pri tomto plemene je selektovať z chovu kvokajúce sliepky. Pokiaľ si ich totiž chovateľ ponechá a nasadí na hniezdo, túto vlastnosť geneticky prenesú na svoje potomstvo. A tak môže mať na budúci rok kvočiek viac, čo je pri nosných sliepkach ekonomicky neúnosné, pretože kvočka je z reprodukčného procesu vyčlenená najmenej dva mesiace.
Už dlhé roky sa razí zásada, aby sliepka iba znášala vajíčka. Kurčatá austráliek z liahne rastú oveľa rýchlejšie než potomstvo iných plemien hrabavej hydiny. Hneď ako sa vyliahnu, obvykle sú kŕmené zmesou K1 pre budúce nosnice. Po 3 týždňoch sa im začne dávať zmes K2, aby sa docielila predpísaná hmotnosť, čo je jeden z ukazovateľov dobrého hodnotenia na výstavách.
Neskôr sliepky dostávajú zrno, šrot a žihľavu. Keď sú pustené z odchovne medzi sliepky do výbehu, sú už samostatné a okolo 6. mesiaca začínajú znášať vajíčka. Do znáškových hniezd a na podlahu kurína je vhodné podstielať a pravidelne meniť pšeničnú slamu. Je to preto, aby čmelíky – úhlavní nepriatelia hydiny – do dutej pšeničnej slamy nezaliezali.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December