Konské pólo - adrenalínový šport

Kategória: Články Dátum: Hit: 2962

Jazdecké alebo konské pólo je druh jazdeckého športu, v ktorom proti sebe hrajú dve štvorčlenné družstvá na koňoch a pomocou pálok sa snažia dopraviť loptu do súperovej bránky.

Jazdecké pólo je veľmi zaujímavý, atraktívny a adrenalínový šport.
Pravdepodobne sa vyvinulo z jazdeckých hier stredoázijských pastierov. Peržania nazývali túto hru „chaugan“. Rozšírilo sa pred naším letopočtom v Perzii a neskôr v Iráne, Číne, Japonsku a v Indii. Anglickí kolonizátori rozšírili túto hru natoľko, že v Indii sa stal športom číslo jeden.
V roku 1859 v Kalkate bol založený prvý oficiálny pólo klub a o rok nato ho anglickí dôstojníci preniesli do Anglicka, kde túto hru nazývali „hokej na koni“. V roku 1874 v Hurlinghame vyvinuli prvé pravidlá a mesto sa stalo centrom póla. Hra sa potom rozšírila aj do strednej Európy, hlavne do Nemecka a Rakúsko-Uhorska. V roku 1886 sa tento šport dostal aj do USA, odkiaľ sa rýchlo rozšíril aj po americkom kontinente. V Argentíne sa stal národným športom. Argentína sa dnes pýši najlepšími pólo hráčmi a má vynikajúci chov koní prispôsobený na tento druh športu. Chov koní criollo je rozšírený po celom kontinente, odkiaľ sa dostal aj do Európy. Je to pôvodné domáce plemeno krížené s anglickými plnokrvníkmi. Výsledkom je veľmi poddajný, poslušný, obratný a rýchly pólo pony.

Konské pólo patrí medzi najdrahšie športy na svete. Až za ním je formula jeden a golf. Zakladateľ konského póla na Slovensku Ladislav Agárdi (Hrubá Borša) má však argumenty, ktoré tento rebríček trochu narúšajú. Stačí sa vraj pozrieť do chudobnej Argentíny, kde sa udomácnilo najviac.
„Tam si každý chlapec, ktorý je zdravý, skôr či neskôr sadne na neosedlaného koňa a hrá pólo. Tak ako u nás futbal,“ hovorí. „Pre nich je to ľudový, podobne ako v juhovýchodnej Ázii, vyše dvetisíc rokov starý šport.“
Do Európy ho doviezli anglickí kolonizátori. Začali ho hrať na drahých anglických plnokrvníkoch a postupne k nemu pribudla pomerne drahá výbava, čím sa stal športom prevažne solventných ľudí. Konské pólo je u nás v plienkach, ale svojich nadšencov už má.
Ladislav Agárdi v roku 1996 odkúpil skrachované družstvo, začal chovať kone a neskôr založil jazdeckú školu, prvý pólo klub na Slovensku a Slovenskú asociáciu jazdeckého póla. A postupne sa na tento šport snaží zlanáriť čo najviac záujemcov. Pravidlá smotánky Napriek tomu, že konské pólo je športom bohatých, v Rakúsku, vo Veľkej Británii či v Argentíne sa teší aj medzi divákmi veľkej obľube. Na štadióne však platia pravidlá smotánky.

Tento šport je najmä pre hráčov finančne zaujímavý. Tímy sa totiž skladajú z amatérov a profesionálov. Práve amatéri sú tí bohatí, ktorí všetko platia. Profesionáli sú „obyčajní“ ľudia, ktorí sa konským pólom živia. Najlepší z hráčov zoberú za turnaj aj vyše milióna eur. Náklady pri začiatkoch sú dosť vysoké. 

Základom hry je trávnaté ihrisko, dostatočne veľké Full size, ktorého dĺžka je minimálne 250 yardov (230 m), a šírka 200 yardov (180 m), ak plocha je opatrená dreveným mantinelom o výške maximum 28 cm, tak šírka môže byť 160 yardov (146 m), ale minimálna šírka musí byť 130 yardov (120 m). Okrem týchto rozmerov plocha vyžaduje tzv. vybiehací pás na dlhých stenách + 15 m, na krátkych stenách + 30 m. Je to bezpečnostná zóna, aby sa kone mohli zastaviť po vybehnutí z ihriska.

Pólo sa hrá bielou plastovou loptou priemeru 8,9 cm a cca 120 – 140 gramov, na brány so šírkou 7,3 m. Výška zvaliteľných stĺpov brány je 3 m. Väčšinou hrajú štyria hráči proti štyrom. Dĺžka trvania zápasu sú štyri štvrtiny (chakre), po 7.5 minút čistého času. Každá štvrtina sa musí hrať s novým oddýchnutým koňom. Jeden kôň môže odohrať v jednom zápase najviac 2 chakre, ale po patričnom odpočinku. Prakticky na zápas je potrebných 16 koní pre jeden tím. V jazdeckom póle nemôžete hrať ľavou rukou.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December