Koniec rozbahnenému výbehu...

Kategória: Články Dátum: Hit: 8933

Každý chovateľ to asi pozná. Vonku dlhšiu dobu prší, sneží a z výbehu pre sliepky sa razom stane kúpalisko s nánosom bahna. Ako sa bahna rýchlo zbaviť? Je vôbec možné mať výbeh bez blata?

Keď sliepky trávia veľa času na jednom mieste, dôsledkom sú nečistoty, ktoré sa za vlhkého počasia menia na bahno. A blato nie je dobré pre sliepky, ani pre chovateľa. Navyše, výskyt bahna prináša i rôzne ochorenia a parazity. Ako sa ho však zbaviť vo výbehu?

Najviac bahna vzniká vtedy, keď sa do výbehu dostane väčšie množstvo vody. Takže pokiaľ je to možné, lepšie je vodu „držať“ vonku. V oblastiach, kde viac prší, stojí za to postaviť kurín tak, aby voda zo stredu bola odvádzaná priamo preč z výbehu, napr. pomocou klasických odkvapov a zvodov. Okolo výbehu a kurína môžete tiež urobiť výpust, aby voda pri silnom daždi rovno odtekala preč z dvora a nehromadila sa na jednom mieste a nevznikali tak zbytočné kaluže plné vody.

Prvá pomoc
Pokiaľ je váš výbeh blatový teraz, ponúkame pár rád a tipov, ako rýchlo sa môžete zbaviť bahna bez toho, aby ste museli prestavať celú záhradu. Čo môžete pre blatistú pôdu urobiť už teraz?

Štrk: Základom každého výbehu musí byť štrk. Hrubý štrk je lepší, pretože sa rozkladá pomalšie. Rovnako ako štrk pôsobia i veľké drevené štiepky alebo kôra. Stačí rozhádzať niekoľko vrstiev do rozbahneného výbehu a rázom budete mať po bahne. Výbornou voľbou sú i malé okruhliaky, ktoré nie sú špicaté a nemôžu tak hydine nijako ublížiť. • Piesok: Použitie piesku tiež pripadá do úvahy, avšak budete ho potrebovať oveľa viac než napr. štrku a kôry. Čím hrubší piesok bude, tým lepšie pre sliepky. Dokáže na seba bahno naviazať a potom už stačí len „zlý“ piesok z výbehu odstrániť lopatou a máte zas čisto a hlavne sucho.
Hobliny: Pokiaľ použijete väčšie a hrubšie hobliny, aj tak sa môžete bahna dobre zbaviť. Stačí ich pár nahádzať po každom lejaku do výbehu a bahno sa tak do hobliniek vsiakne. Potom už stačí len nánosy odstrániť lopatou.

Občas, aj keď si myslíte, že máte kurín dobre umiestnený a je dokonca aj podložený, nastane v jeho vnútri povodeň. Ak je podlaha kurína len vlhká a nie je pravdepodobné, že by mohlo dôjsť k horšiemu scenáru, stačí zmeniť podstielku a maximalizovať ventiláciu.
Niekedy sa môže kurín stať doslova akváriom. Obvykle ide o okolnosti, za ktoré chovateľ nemôže – prívalový dážď alebo silná búrka. Je dobré mať po ruke pripravené nejaké palety, ktoré možno položiť na podlahu alebo starý koberec, aby sliepky zostali nad vodou. Hneď ako voda opadne, bude nutné všetko z kurína vyniesť von, vyčistiť a nechať vysušiť. Žiadne bahno by sa vo výbehu sliepok vyskytovať nemalo. Sliepky si zaslúžia dôstojný život v čistote

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December