Koľko vody potrebujú sliepky v lete?

Kategória: Články Dátum: Hit: 10543

Koľko vody denne potrebuje hydina? Ako dávkovať vodu? Ako zabezpečiť jej dostatok po celý deň, keď ste v práci a sliepky sú vystavené horúcemu slnku?

Napájanie hydiny je rovnako dôležité ako kŕmenie. Zásadne používajte len pitnú vodu a zároveň sa snažte zabrániť tomu, aby hydina pila z kaluží, kde voda môže byť kontaminovaná.

Aké pravidlá treba dodržiavať?

Pravidelnosť: Voda musí byť hydine k dispozícii po celý deň i noc. Pokiaľ nemáte čas vodu pravidelne dopĺňať, je nutné mať vo výbehu i v kuríne viac zdrojov, v ktorých bude neustále dostatočné množstvo pitnej vody pre celý kŕdeľ.

Čerstvosť: Pitná a čerstvá voda je základ, ktorý by mal dodržiavať každý chovateľ. Napájačky sa predávajú v najrôznejších veľkostiach, pre veľké i malé kŕdle. Pri napájačkách je najdôležitejšie ich pravidelné čistenie, jedine tak docielite, že voda v nich bude neustále čerstvá a svieža.

Napájačka alebo miska?

Napájačky: Pri používaní klobúkových napájačiek má hydina čerstvosť a čistotu vody zaručenú. Vďaka praktickému ušku sa dajú napájačky prenášať z miesta na miesto. Malej hydine nedajú šancu sa utopiť, takže sú najlepšou voľbou pre vyliahnuté kuriatka alebo malé prepelice.

Miska: Niekto ich využíva, iný nie – kvôli krátkej dobe znečistenia vody v miske alebo jej rýchlemu vyčľapkaniu. Napríklad betónové misky pre králiky sú dobrou voľbou. Ťažká váha neumožní ich preklopenie a ich praktický tvar sa dá použiť do každej králikárne.

Ostatné: Niekto má po výbehu rozmiestnené vedrá s vodou, iný zase obyčajné plastové lavóry. Tieto zdroje vody sa pochopiteľne skoro znečistia a tiež často dochádza k vyliatiu. Ide viac-menej o núdzové riešenie.

Tipy na osvieženie

Ovocie: Hromadia sa vám prebytky ovocia na záhrade? Hydine isto prídu vhod. Stačí zavesiť pár popadaných, ale nie plesnivých či zhnitých jabĺk na povrázok a uvidíte, akú radosť urobia sliepkam. Nepohrdnú ani jahodami či šťavou z hrušiek, ktorú môžete zamraziť do formy na ľad a potom pár kociek pridať do napájačky s vodou.

Bylinky: Vedeli ste, že odvar z harmančeka pravého vyčistí hydine hrubé črevo a nepríjemná hnačka bude razom preč? Ideálne sa táto liečivá bylina podáva vychladená práve vyliahnutým kuriatkam, aby sa predišlo častým črevným nákazám. Do odvaru pridajte pár kociek ľadu a pravé letné osvieženie je na svete.

Ocot: Odskúšaným receptom, ktorým hydinu v lete osviežite je obyčajný ocot zmiešaný s vodou v pomere 1 : 5. Avšak takto zmiešanú vodu s octom môžete sliepkam podávať celoročne ako osvedčenú prevenciu proti nákaze kokcidiózou. Odporúča sa podávať pri každej piatej výmene vody a umytí napájačiek.

Sliepky a ocot?

Ocot dokáže urobiť život sliepky oveľa lepším a úžitok z toho môžete mať aj vy. Rozhodne by ste ho mali vyskúšať.

Pridajte sliepkam do kúpeľa ocot: Je zdravý pre dýchací systém nielen u ľudí, ale aj u sliepok. Odstraňuje hlieny a má antibiotické vlastnosti. Octové prostredie navyše spoľahlivo vyhubí mikroorganizmy v perí.

Očistite ním vajcia: Stačí ponoriť na 10 sekúnd do teplého octu. Pomáha to odstraňovať škvrny a uvoľňuje nečistoty a špinu.

Odstráňte nečistoty z nádob na vodu: Čas od času použite trochu octu na odstránenie minerálov z nádob, z ktorých sliepky pijú. Minerály totiž na seba viažu nečistoty, a to láka baktérie. Sliepky sú tak permanentne vystavené rôznym chorobám a spolu s nimi aj ich mäso a vajcia.

Pri čistení kurína postriekajte bielym octom steny. To odrádza roztoče, vši a ďalší hmyz. Pomáha tiež odstraňovať zápach.

Namočte sliepkam nohy do octovej vody: Pomôže to zmäkčiť mŕtvu kožu na nohách a tým odstrániť rôzne plesne.

Ocot uvoľňuje špinu z problematických a ťažko dostupných oblastí ako pletivo, klietky a bidielka. Aj tie treba z času na čas dezinfikovať.

Ocot ako kondicionér v spreji? Aj slepačie perie bojuje s roztočmi či všami. Raz za dva týždne je dobré sliepky postriekať vodou, ktorá obsahuje trochu octu.

Čistenie inkubátora: Ak máte mláďatá v inkubátore, rozhodne ho treba čistiť. Ocot je skvelým prostriedkom na dezinfekciu pred použitím.

V letnom období meníme vodu trikrát za deň, a pritom vždy všetky nádoby musíme aj dobre vyumývať. Teplota vody v lete by mala byť 12 – 18 °C (v zime 18 – 22 °C). Kuriatka by mali mať odstátu vodu s teplotou 20 – 24 °C. Studená voda spôsobuje kuriatkam hnačku. Sliepky za normálnych podmienok potrebujú asi 250 ml denne. Teraz v lete to môže byť aj viac. Dôležité je, aby každý deň mali dostatok čerstvej vody, lebo stačí jeden deň bez vody a môžu prerušiť znášku i na viac dní.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December