Koľko vody potrebuje dobytok v lete?

Kategória: Články Dátum: Hit: 953

Celková spotreba vody závisí nielen od úžitkovosti zvierat, plemena, veku, spôsobu chovu, ale tiež od teploty prostredia a relatívnej vlhkosti vzduchu.

Hovädzí dobytok je lepšie prispôsobený na prekonávanie nízkych teplôt, než vysokých. Pri vysokých teplotách znižuje príjem energie z krmív, vzniká deficit v organizme a znižuje sa úžitkovosť.

Zóna tepelnej neutrality u kravy s dojivosťou 40 litrov mlieka je od –6 °C až do 20 °C. V rozmedzí týchto teplôt nemusí aktivovať obrannú reakciu na tepelný stres. Pri aktivovaní obranných mechanizmov dokáže tolerovať teploty od – 30 °C do 26 °C.

Denná spotreba vody

Denná priemerná potreba vody sa mení i v závislosti od zloženia kŕmnej dávky, a to 4 až 6 litrov na kilogram sušiny kŕmnej dávky; pre hovädzí dobytok denná potreba vody predstavuje 45 – 70 kilogramov a pre teľa 8 – 15 kilogramov.
Kravy za normálnych okolností vypijú tri- až štyrikrát viac vody ako je ich produkcia mlieka. V našich klimatických podmienkach sa denná potreba vody pre dojnice odhaduje na 11 až 45 litrov (na produkciu litra mlieka treba asi dva litre vody); pre výkrmový dobytok 30 až 60 litrov.
Vysokoúžitkové kravy vypijú okolo 75 litrov vody denne. V extrémnych podmienkach môže potreba vody dosiahnuť až 100 litrov na zviera a deň.
Voda sa podieľa na regulácii teploty zvierat tým, že pri zvýšenej teplote ovzdušia, kedy sa potreba vody zvyšuje až o tretinu, potením zabraňuje prehriatiu organizmu. Dôležité je, aby napájacia voda mala primeranú teplotu (13 – 15 °C).
Dojnica s hmotnosťou 600 kilogramov a dojnosťou 20 kilogramov totiž na zohriatie 45 litrov vody s teplotou 0 °C spotrebuje až 18,9 percenta celkového vyprodukovaného tepla alebo 23,4 percenta energie kŕmnej dávky.

Pitie z hladiny

Prirodzené pitie pre hovädzí dobytok je z hladiny. Pri pití majú zvieratá postavenú hlavu k hladine pod uhlom 60°. Kravy ponoria mulec 30 až 40 mm pod hladinu tak, aby nozdry zostali nad ňou. V tejto prirodzenej polohe dokážu vypiť 12 – 20 l vody za minútu.
Najvhodnejšia napájačka je napájací žľab s hladinou vody minimálne 100 mm a s prítokom vody minimálne 12 l za minútu. Iba pri takýchto podmienkach sa zabezpečí, že kravy pri pití nehltajú vzduch.
Napájačka by mala byť umiestnená na mieste, ktoré sa nerozmočí, s nešmykľavým povrchom. Toto miesto musí byť ľahko prístupné zvieratám s možnosťou úniku, preto sa neinštaluje do kútov.

Napájačka sa musí dať ľahko vyprázdniť a vyčistiť. Voda v napájačke musí byť zdravotne nezávadná, nesmie byť znečistená zvyškami krmiva, prípadne exkrementmi. Má mať osviežujúci efekt; hodnota pH by sa mala pohybovať v rozmedzí od 5,5 do 7,5. 
Riasy na stenách napájačky a iné mikroorganizmy zhoršujú kvalitu vody.
Napájací žľab by mal byť umiestnený tak, aby jeho vrchná hrana bola pre 650-kilogramové kravy vo výške 0,85 m. Na to, aby kravy mohli mať postavenú hlavu pri pití pod prirodzeným uhlom, musí byť napájačka široká minimálne 0,4 m a hlboká 0,4 m.

Ak chceme, aby mohlo z napájacieho žľabu piť súčasne viac zvierat, musí byť tomu prispôsobená jej kapacita. Vo voľnom ustajnení by jej kapacita nemala byť menšia ako 200 l.
Napájačka by mala byť lokalizovaná v blízkosti kŕmiska, ale nemala by byť ďaleko od ležoviska. Vo väčších skupinách, kde sa inštalujú dve napájačky, by nemali byť umiestnené vedľa seba na jednom mieste. V boxovom ustajnení sa inštalujú do spojovacích uličiek, v kotercovom na rozhraní kŕmiska a ležoviska.

Firma VETIS má vo svojej ponuke napájačky rozličných veľkostí pre rôzne druhy hospodárskych i spoločenských zvierat.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December