Kočinky na okrasu a aj na mäso

Kategória: Články Dátum: Hit: 5869

Sliepky chované na mäso sú väčšinou veľmi priateľské a pokojné. Treba ich chovať v menšom výbehu, pretože tak zamedzíme ich prílišnému pohybu a logicky aj nežiaducemu chudnutiu.

Kočinky patria medzi ťažké mäsové plemená hrabavej hydiny. Sú veľmi starým plemenom, ktoré bolo použité pri tvorbe viacerých kultúrnych plemien. Svoje meno dostali podľa krajiny pôvodu – pochádzajú z Indočíny (starý názov Kočin-čina).

Na prvý pohľad upútajú mohutným oblým telom na vysokých nohách. Kohúty môžu dosahovať hmotnosť až 5,5 kg (3,7 – 4,4 kg). Kastráciou kohútov sa docieli jemnejšie mäso i vyššia hmotnosť. Ich celkový vzhľad je ešte umocnený bohatým, mäkkým a načechraným operením.

Vo výbehu im postačí plôtik s výškou 60 cm. Hrady sa umiestňujú najviac 50 cm nad zemou. Temperament kočiniek je velmi pokojný, sú krotké, dajú sa ľahko skrotiť, čo z nich robí ideálnych domácích maznáčikov. Kohúty kikiríkajú jemne, melodicky, nie sú hlučné. Málokedy dochádza k sporom medzi jedincami v kŕdli. Opakom sú však mladé, dospievajúce kohúty.

Kočinka je dospelá vo veku 1,5 roka. Ročná znáška žltohnedých vajec s hmotnosťou 55 – 60 g sa pohybuje okolo 100 – 120 kusov. Typickým znakom je silná kvokavosť. Sliepky kočiniek sú náruživými a dlhodobými kvočkami. Používajú sa i k vysedeniu vajec iných vtákov. Vzhľadom na to, že trup je veľmi nízko nad zemou, chovateľské zariadenie je nutné udržovať čisté a suché.

Husté operenie je náchylné k zamoreniu parazitmi. Plemeno je náročné na množstvo a kvalitu krmiva a čistotu výbehov. Rast a vývoj je dlhší než u väčšiny bežných plemien. Pôvodná a v súčasnosti najrozšírenejšia je kočinka v žltej farbe. Postupne bola vyšľachtené jarabičia, čierna, biela, modrá či pásikavá. Neskôr boli u niektorých farebných rázoch vyšľachtené aj jedince s kučeravým perím.

Kočinka zdrobnená

Okrem veľkých kočiniek existujú i kočinky zdrobnené. Tie však majú s veľkými kočinkami spoločné len meno, pretože patria medzi pôvodnú okrasnú trpasličiu hydinu. Sú športovým plemenom, chovajú sa pre svoj zaujímavý vzhľad a sú veľmi krotké.
Kočinky boli nájdené po dobytí cisárskeho letného paláca v Pekingu v roku 1846 a do Európy privezené v roku 1860. Prešľachtené boli v Anglicku a Nemecku. Vyznačujú sa prítulnosťou a pokojným temperamentom. Ide o výborné plemeno sliepok pre inkubáciu menších vajec.
Najlepšie kvočky sú schopné presedieť na vajciach aj pol roka a bez problémov vysedia nielen svoje, ale i bažantie vajcia. Znáška býva 50 až 80 vajec s hmotnosťou 35g. Farba škrupinky krémová až svetlohnedá. Priemerná hmotnosť kohúta býva 0,9 kg a sliepky 0,8 kg. Sfarbenie sa vyskytuje biele, čierne, modré, modré s lemami, šedé, žlté, červené i zdrobnené kučeravej variety rôznych farieb. Sú vhodné do obmedzených výbehov.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December