Kliešťová sezóna sa už začala

Kategória: Články Dátum: Hit: 1091

Kliešťová sezóna sa začína v apríli a trvá až do konca októbra, prípadne pretrváva, kým neudrú prvé mrazy.

Kliešte sa živia krvou ľudí a zvierat a sú nositeľmi mnohých chorôb, často dokonca života ohrozujúcich. Najradšej sa ukrývajú v trávnatých porastoch, vyskytujú sa v záhradách, v parkoch i v lesoch a podľa parazitológov sa nachádzajú aj vo vyšších zemepisných polohách, čo je dôsledok klimatických zmien. Dávajte si pozor a majte na pamäti, že prisatého kliešťa treba odstrániť čo najskôr a správne.

Ako ho správne vybrať?

Kliešť prereže ostrými hryzadlami pokožku a sosákom, na ktorom má háčiky, sa prisaje v rane. Čím dlhšie môže cicať krv, tým pevnejšie sa prichytí a tým ťažšie sa ho zbavíte.
Kliešťa si odstráňte z tela vždy a nikdy naňho nesiahajte holými rukami. Pri vyberaní použite pinzetu, háčik alebo klieštiky (ponúka aj firma VETIS), ktoré uľahčujú vytiahnutie kliešťa.
Nekvapkajte naňho olej, ani žiadnu masť, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv so slinami späť do rany. Kliešťa uchopte pinzetou alebo háčikom čo najbližšie k hlave. Jemne ním hýbte do strán (kývavým spôsobom ho pomaly uvoľnite) a potom pomaly, kolmo k pokožke, ho pinzetou alebo háčikom vytiahnite.
Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť, v takom prípade choďte k lekárovi, aby ho odstránil.
Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte, rovnako vydezinfikujte použitú pinzetu, háčik alebo klieštiky a dôkladne si umyte ruky mydlom a vodou.
Po vytiahnutí kliešťa zabaľte do papiera a odhoďte. Najvhodnejšie je kliešťa spláchnuť v toalete.
Ak rana po niekoľkých dňoch neustúpi, vyhľadajte čo najrýchlejšie odbornú lekársku pomoc.

Kontrola

Po pobyte v prírode alebo v oblasti s výskytom kliešťov si vždy skontrolujte svoje oblečenie a telo. Pozornosť venujte oblastiam hlavy, krku, podpazušia, pupku, slabín a nôh.
U detí sa kliešť často nachádza na hlave vo vlasovej čiare a za ušami. Ak sú kliešte veľmi malé, môžete ich prehliadnuť. Užitočné je použiť lupu.
Skontrolovať treba aj domáce zvieratá. Vhodnou prevenciou pred kliešťovou encifalitídou je podľa odborníkov konzumácia len tepelne upravených mliečnych produktov, vyhýbanie sa kliešťami osídleným oblastiam, používanie repelentov, nosenie dlhých nohavíc a prehliadka tela po návrate z prírody.

Kliešte prenášajú rôzne choroby, najznámejšie sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza.

Kliešťová encefalitída

Kliešťová encefalitída je akútne vírusové ochorenie. Prebieha v dvoch vlnách, na začiatku pripomína virózu s bolesťami hlavy, so zvýšenou teplotou, nádchou a pokašliavaním.
Príznaky po 3 až 5 dňoch ustúpia, no po týždni sa začína druhá fáza, s vysokými teplotami, bolesťami hlavy podobnými migréne, stuhnutím šije. V najzávažnejších prípadoch môže choroba viesť až k úmrtiu.
U časti chorých môže ochorenie prebiehať ľahko a často býva nerozpoznané. Infikovať sa môžete po uhryznutí kliešťom, alebo po skonzumovaní tepelne nespracovaného mlieka, najmä kozieho, ovčieho a kravského a výrobkov z nich.
Prameňom nákazy v prírode sú divoko žijúce zvieratá. Cicaním na nich sa kliešť infikuje a prenáša nákazu na človeka. Infikované kliešte sa vyskytujú v endemických oblastiach, kde žijú infikované, tzv. „rezervoárové zvieratá“ – hlodavce, vysoká zver, líšky a hlodavce.
Nákazu z divých zvierat môžu kliešte preniesť aj na domáce zvieratá, napríklad na kozy a následne sa vírus dostane do ich mlieka. Inkubačný čas ochorenia je od 7 – 14 dní. Proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovanie. Organizmus ochráni 3 roky, po prvom preočkovaní až 5 rokov. O vakcínu môžete požiadať svojho všeobecného lekára.

Lymská borelióza

Lymská borelióza je ochorenie, ktoré postihuje celý organizmus. Pôvodcom sú baktérie borélie. Má pestrý klinický obraz, závisí od postihnutia rôznych orgánov. Inkubačný čas je niekoľko dní až týždňov. Liečba si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík. Očkovanie neexistuje.

Spoločnosť VETIS má vo svojej ponuke napríklad pinzetu na kliešte, HAGOPUR repelent – ochranu proti kliešťom či podkolienky a ponožky proti kliešťom.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December