Kedy je králik agesívny?

Kategória: Články Dátum: Hit: 30865

Niektoré plemená králikov sa vyznačujú vážnosťou, pokojom, prítulnosťou, iné sa prezentujú nervozitou, živým temperamentom, ba až divokosťou.

Je na chovateľovi, aby usúdil, či spomínané vlastnosti jedinca sú prejavom životaschopnosti, spokojnosti, alebo naopak,stresu. Niekedy jedinci toho istého plemena, veku, ale aj súrodenci, nie sú rovnakej povahy.
Charakter zvieraťa býva aj odrazom toho, ako s ním chovateľ zaobchádza, ako sa mu venuje a ako si dokáže získať jeho dôveru.
Do chovu sa lepšie hodia krotké zvieratá miernej povahy. Samice s miernejšou povahou sa starostlivejšie venujú vrhu, neodchádzajú od neho a pri kojení sa nenechajú rušiť. Na druhej strane, aj tieto pokojné králičice v čase ruje, gravidity či kojenia sa stávajú podráždenejšie, ba dokonca až zlé a zlomyseľné. To však môže svedčiť o ich opatrnosti, ostražitosti a starostlivosti o svoje potomstvo, čo treba rozlíšiť.
Na výkrm sú vhodnejšie zvieratá miernej povahy skôr ako temperamentné a nepokojne pobehujúce po koterci, čím sa pri nich zákonite zvyšuje spotreba krmiva. Aj tu musíme rozlišovať divokosť a podráždenosť od čulosti a bujarosti, ktorá má byť vlastná každému zdravému, dobre odchovanému zvieraťu.
Pri králikoch, ktoré si chceme ponechať ako plemenné, treba svedomito posúdiť povahové vlastnosti, lebo od nich sa často odvíja i úžitkovosť. Zvláštnu kapitolu tvoria zlozvyky. Tie môžu byť nadobudnuté počas odchovu, chovu, ale aj nesprávnym prístupom chovateľa k nim, a zvieratá sa ich len veľmi ťažko zbavujú. Takéto zviera do chovu nepatrí, lebo aj chovateľ musí byť stále v strehu pred jeho dorážaním, uhryznutím či poškriabaním.

Čo hovorí reč tela?
Aby medzi chovateľom a králikom bola súhra, chovateľ by mal ovládať reč tela králika a zvuky, ktorými vyjadruje svoje pocity:

  • Ak králik prská a vrčí, ide o prejav agresivity, a vtedy na nás môže zaútočiť a poškrabať nás.
  • Naopak, štuchanie nosom do ruky chovateľa môžeme považovať za jeho pozdrav. Svedčí to aj o jeho dobrom zdraví, prípadne je to žiadosť o pohladkanie.
  • Pradenie je výraz spokojnosti a najčastejšie to počujeme po párení.
  • Jačavý zvuk vydáva pri smrteľnom zľaknutí a pri veľkej bolesti.
  • Mľaskavý zvuk znamená, že zviera je hladné.
  • Dupaním zadnými nohami naznačuje, že sa cíti byť ohrozený.
  • Panáčkovaním by sa chcel opýtať: Čo sa tu robí?
  • Váľaním chce oznámiť: Tu sa mi páči.
  • Keď sedí na boku, odpočíva.
  • Keď leží na boku, rád by si pospal.
  • Ak ho škrabkáme a hladkáme, a králik sa prednou labkou tiež škrabe, tak nám chce povedať: Prosím, ešte viac.
  • V prípade, že škrabe labkou bez toho, aby sme mu venovali pozornosť, vyjadruje nervozitu, a vtedy je najlepšie ruku do koterca nevkladať.
  • Odstrkovanie ruky: Nechaj ma na pokoji.
  • Olizovaním ruky naznačuje: Mám ťa rád.
  • Pritisnutie k podlahe: Zľakol som sa.
  • Keď zadná časť tela je vyhrbená, uši a chvostík vystretý, je to prejav zvedavosti.
  • Pozor, keď má uši vzadu, ide zaútočiť!
  • Krátke potriasanie hlavou: Tak, ale už mám toho dosť!
  • Pišťanie mláďat znamená, že sa vzdialili od hniezda a o svojej polohe informujú králičicu.

Správna socializácia domácich králikov závisí od schopnosti chovateľa pochopiť ich prirodzené správanie zdedené po ich divých predkoch. Berúc do úvahy tieto informácie, tu sú niektoré z našich tipov na prevenciu agresivity u králika:
Ich klietka by mala byť dostatočne široká a dostatočne bezpečná. Králik nemá rád obmedzený priestor a tieto obmedzujúce podmienky budú na jeho organizmus pôsobiť ako stresor. Doprajte každému králikovi dostatok priestoru, aby sa mohol správať prirodzene a precvičovať svoje svalstvo niekoľko hodín denne. Je to totiž základný predpoklad k tomu, aby zostal zdravý.
Odporúčame vám mať doma viac ako jedného králika, samozrejme sa treba uistiť, že obaja sú socializovaní.
Všetky priestory, kde sa králik môže voľne pohybovať, by mali byť pod dozorom a bezpečné. Nenechávajte napríklad káble, ľudské potraviny a chemikálie v dosahu králika.
Doprajte svojim králikom hračky (konáriky), aby mohli hrýzť, čo je pre nich životne dôležitá činnosť.
Všetci členovia vašej domácnosti sa musia naučiť, ako držať králika. Prečo je to dôležité? Králiky neznášajú neodbornú manipuláciu, a ak sa cítia byť ohrození, dostavuje sa aj agresivita. Ak držíte králika nesprávne, môžete ho poraniť alebo mu spôsobiť stres. Nikdy nedržte králika za uši!
Čistenie klietky je dôležité. Samozrejme, ak chcete, aby králik bol spokojný. Králik je veľmi čistotné zviera a preto nešetrite časom na údržbe jeho výbehu.
Používajte kvalitnú podstielku a vyhnite sa prašným pilinám, ktoré by dráždili oči a sliznicu králika. Okrem toho je dobré používať iba prírodné produkty, ktoré nemajú žiadnu arómu, pretože kvalitný nos králika zachytí tento zápach veľmi rýchlo a nemusí to byť pre zviera práve príjemné.
Agresivita medzi králikmi by sa nikdy nemala ignorovať. Zvlášť nie, ak sa objaví náhle. Takže, ak si všimnete, že váš králik je zrazu agresívny v spoločnosti iných králikov, mali by ste toto správanie pozorovať a analyzovať príčiny. Uistite sa, že králik dostáva primeranú starostlivosť, kvalitnú stravu a dostatočný priestor na pohyb. Akákoľvek zmena v správaní králika môže byť príznakom stresu alebo bolesti.
Ak sa dvaja králiky, ktorí predtým vždy spolu vychádzali, zrazu dostávajú do konfliktu, poraďte sa s veterinárom. Ako vždy, berte do úvahy povahu druhu. Napríklad králiky sa stávajú agresívnymi, pokiaľ ide o reprodukčné obdobie, pretože vo voľnej prírode musia súťažiť s ostatnými o samice a o najlepšie miesto na stavbu hniezda

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December