Keď je kurín príliš malý...

Kategória: Články Dátum: Hit: 1868

Kurín môže mať rôznu veľkosť i prevedenie. Problém nastáva vtedy, ak je pre sliepky príliš malý.

Kurín je miesto, kde sliepky trávia asi tretinu svojho života. Výber jeho veľkosti je preto veľmi dôležitý faktor, ktorý treba pri nákupe či pri stavbe vziať do úvahy.

Príliš malý kurín môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Navyše, sliepky, ktoré medzi sebou súťažia o miesto na znášanie vajec, o priestor okolo krmiva či vody, sa oveľa častejšia uchyľujú k bojom alebo k šikanovaniu práve preto, aby dosiahli to, čo chcú a potrebujú.
Čo možno spozorovať v malých kurínoch?

• Sliepky spia v hniezdach, lebo malý kurín má hrady príliš nízko na to, aby sa na noc na nich presunuli.

• Časté boje a šikana dominantnejších jedincov alebo i kohúta.

• Zápach a vysokú hladinu amoniaku.

• Zanášanie vajec, teda kladenie vajec vonku, napríklad do trávy, pod stromy či kríky.

• Sem tam sa objaví i nejaké zranenie sliepok, lebo potrebujú určitý priestor, aby mohli lietať z hradov dole.

• Stres sliepok a s ním i spojenú nízku produkciu vajec.

• Stratu peria a plešaté škvrny od trenia stien a stropu kurína.

Správna veľkosť kurína a hniezd

Pravidlom číslo jedna je, že kurín musí byť pohodlný ako pre samotné sliepky, tak i pre ich chovateľa. Ťažko môžete dobre a rýchle vyčistiť kurín, keď sa do neho pomaly ani nevojdete, lebo vás jeho veľkosť bude nútiť v ňom liezť po štyroch.
Tiež zber vajec by mal byť pre vás pohodlný, ideálne je, pokiaľ sú znáškové hniezda otvárateľné i zvonku tak, aby ste mohli vajcia zbierať bez toho, aby vošli dovnútra kurína.

Pri klasických plemenách sliepok počítajte aspoň dva metre štvorcové na jednu sliepku, pri brojleroch môžete počítať s menším priestorom.

Nutné je počítať s dostatkom znáškových hniezd, teda i miest k ich upevneniu na zadnej alebo bočnej strane kurína. Do kurína môžete zaobstarať buď veľký otvorený box alebo jednotlivé hniezdiace búdky.

Veľkosť miesta, kam sa hydina uchýli k znášaniu vajec bude tiež závisieť od plemena, ktoré chováte. Všeobecné pravidlo vraví, že ideálne hniezdo by malo byť minimálne 40 cm široké a 40 až 50 cm vysoké.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December