Je chov moriek rentabilný?

Kategória: Články Dátum: Hit: 7773

Ak porovnávame spotrebu krmiva na produkciu jedného kilogramu živej hmotnosti u rôznych druhov hydiny, tak morky jednoznačne vyhrávajú.

Pri drobnochovateľoch sa osvedčuje pastevný odchov a chov moriek, ktorý veľmi zlacňuje výrobu mäsa a straty úhynom sú minimálne.

Morka je kŕdľové zviera, čo znamená, že vždy je niekoľko jedincov pospolu a tak sa aj pasú. Keďže patrí medzi vtáky, ani značná vzdialenosť od domu jej nezabraňuje bezpečne vrátiť sa z pastvy.
Jedince za 15 týždňov dosahujú jatočnú zrelosť. Na schutnenie mäsa možno 2 až 3 týždne pred plánovaným odporazením začať s ich núteným dokrmom na malom priestore pri dostatku vody. Vhodné je podávať kukuricu, ale niektorí labužníci tvrdia, že jadrá orechov výrazne ovplyvňujú chuťovú kvalitu mäsa.

Aké majú morky nároky?

Na jedného plemenníka počítame 8 až 10 plemenníc. Bežne sa počíta, že od jednej morky stredne ťažkého plemena sa odchová 50 až 80 mláďat, čo v prepočte znamená vyprodukovať 300 až 400 kilogramov mäsa.
Do pohlavnej dospelosti, čo je asi do veku 8 mesiacov, treba počítať okrem iného krmiva so spotrebou 40 až 50 kilogramov jadra na jednu morku. V neskoršom období postačí na jeden kus zapraviť do kŕmnej miešanice asi 20 – 25 dkg jadrového krmiva.
Dospelé morky sú na nočný odpočinok veľmi skromné. Uspokoja sa s prostredím, ktoré je suché, vzdušné a bez prievanu, na ktorý sú citlivé. Radi nocujú, hradujú na vyvýšenom mieste, nevyhovuje im uzavretý priestor.
Z chovateľského hľadiska je však nutné na noc ich zatvárať vzhľadom na škodnú, ktorá sa pri hospodárskych dvoroch vyskytuje. Na noc, ak môžeme, ustajňujeme ich samostatne, lebo keď nocujú s inou hydinou, sú voči nej neznášanlivé a „terorizujú“ ju pri nočnom odpočinku.
Aby každý jedinec pohodlne oddychoval, musí mať k dispozícii 0,40 až 0,50 metra z bidla, ktoré má mať na priereze 5 × 5 cm, pričom horné okraje musia byť zaoblené.

Aj v zime musíme morkám zabezpečiť dostatočný pohyb, aj keď v obmedzenom priestore, ktorý zbavíme ľadu a snehu, pretože v ňom sa nedokážu pohybovať, takže im hrozí odmrznutie končatín alebo celkové podchladenie, zamrznutie. V tomto období musí byť kŕmna dávka kalorickejšia.
S príchodom jari počítame na 4 nosnice s jedným znáškovým hniezdom, ktoré umiestnime na tiché, zatienené miesto. Pri ťažších plemenách, hybridných kombináciách musíme počítať s tým, že viacej vajec bude neoplodnených, čo sa dáva do súvisu s nižším temperamentom moriakov, preto sa odporúča využiť insemináciu.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December