Husokačka: je viac hus alebo kačka?

Kategória: Články Dátum: Hit: 10405

Čo je vlastne „husokačka“? A aký je rozdiel medzi obyčajnou kačicou, kačicou barbarie či mulardom?

Počas husacej sezóny sa často objavuje aj tzv. husokačka s mylným názorom, že ide o kríženca husi a kačice. V skutočnosti v jej celom rodostrome žiadnu hus nenájdeme.
Husokačku vyšľachtili vo Francúzsku pod názvom mulard, aby získali väčšiu pečeň. Výborné mäso je už len bonus. Rodičmi sú kačica barbarie a kačica pekinská. Tá prvá (tiež sa jej kvôli mäsu s vyšším obsahom vlákniny hovorí husokačka) sa zrodila šľachtením pižmovky veľkej, ktorá sa v zoológii nachádza niekde medzi kačicou a husou. Krížením sa dosiahol vynikajúci gastronomický i chovateľský efekt. Ich mäso nie je také mastné ako pri klasickej brojlerovej kačici a chuťou sa približuje husaciemu mäsu.
Vtáky však postupne stratili schopnosť sedieť na vajíčkach, alebo v prípade mularda sa dokonca aj ďalej rozmnožovať. Husokačka nie je pojem zoologický, ale ľudový.

Barbarie – mulardy

Husokačka (husokáčer) je nesprávny názov jednak pre barbariu, najmä však pre krížence kačice pižmovej a kačky bielej, resp. „mularda“, čo je obvykle kríženec káčera pižmovky a ruánskej kačky.
Niektorí chovatelia krížia barbariu s kačkou pekinskou. Vznikajú krížence, ktorým sa rovnako nesprávne hovorí „husokačka“. Pod názvom barbarie by sa mali predávať iba kačky, ktoré boli vyšľachtené vo Francúzsku v roku 1871 (Canard Barbarie či „barbarská kačka“) z divých lietajúcich kačíc pochádzajúcich z Indie a Afriky. Tieto divoké kačice hniezdili v stromoch, mäso mali korenenej chuti s agresívnou vôňou (pachom) pižma. Chovaným lietajúcim kačkám sa hovorilo „pižmovky“ alebo „kačiče bradavičnaté“.
Koncom 20. storočia išlo šľachtenie vo Francúzsku ešte ďalej – cieľom bolo zbaviť mäso barbarie príliš agresívnej pižmovej vône. Vznikla „kačica z Nantes“ (Canard de Nantes), čo je vlastne dnešná podoba Canard Barbarie. Tieto kačky sú síce drahšie, ale ich mäso je kvalitnejšie. Je jemnejšie, menej tučné, má tmavšiu farbu a výraznejšiu chuť.

Kačica pižmová

Kačica pižmová má medzi vodnou hydinou zvláštne postavenie. Niektorými vlastnosťami sa podobá kačiciam a inými zase husiam. V porovnaní s „pravými“ kačkami sa na vode zdržuje relatívne málo a snáď práve preto má plávacie blany slabo vyvinuté.
Naproti tomu sa živí skôr ako hus a vďaka dlhým prstom, opatrenými špicatými pazúrikmi sa pohybuje veľmi obratne na stromoch. Svojmu druhovému menu vďačí za pižmový zápach, ktorým sa káčery parfémujú v čase rozmnožovania.
Hydinári radia „husokačku“ medzi stredne ťažké mäsové plemená kačíc; káčery v 84. dni výkrmu dosahujú priemernú jatočnú hmotnosť 4,60 kg; kačice v 70. dňoch priemerne 2,60 kg.
Kačice pižmové sú nenáročné na podmienky i výživu, preto ich chovatelia radi krížia s ostatnými druhmi domácich kačíc. Výhodou tohto spojenia je, že kríženci rýchle rastú a majú veľmi dobrú zmäsilosť. Škoda len, že sa nemôžu použiť do chovu. Sú totiž neplodní.

Čo sa týka barbarie, veľký labužník, francúzsky herec Gérard Depardieu má vo svojej knihe veľmi dobrý recept na barbariu pečenú na tymiane. Namiesto oleja používa roztopené maslo, do základu dáva bobkový list, šalotky a cesnak, oboje vcelku. Do vnútra kačky dáva plnku z uvarených a rozomletých vnútorností, tymian, maslo a korenie. Používa výhradne morskú soľ. Kupuje kačicu aj s nožičkami, ktoré len priviaže k sebe a k nim pridá vykostený krk.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December