Holokrčky: odolné sliepky na vajcia i do hrnca

Kategória: Články Dátum: Hit: 9412

Hovorí sa o nich, že sú také škaredé, až sú krásne. Niektorí by ich nechceli chovať ani za nič, iným prirastú k srdcu už na prvý pohľad.

Hoci sa radia k plemenám so zvláštnymi znakmi, sú vhodné na výkrm a majú i dobrú znášku. Sú to sliepky ťažšie, vhodné „na vajcia i do hrnca“.
Holokrčky pochádzajú z Rumunska a Maďarska. Typickým znakom je neoperený krk, a aj vďaka nemu veľmi dobre znášajú horúčavy.
Sú však otužilé a nesú i v zime.

Úžitkovosť
Holokrčky sú dobrými nosnicami, ich znáška sa pohybuje od 150 do 180 vajec s hmotnosťou 55 g. Vajcia majú krémovú, až takmer bielu škrupinu. Pri zdrobnených holokrčkách sa uvádza znáška 100 vajec s hmotnosťou 30 g. Znáška je ale pri vhodných podmienkach omnoho vyššia, najmä pri čiernych a jastrabovitých holokrčkách. Dobrá je i mäsová úžitkovosť, mäso je krehké a lahodné. V porovnaní s hybridnými plemenami (brojlermi) je ich rast síce dlhší, ale kohúta možno na jatočné účely použiť skôr než napr. kohúty šumavaniek či plymutiek.

Plemenné znaky
Typickým znakom holokrčky je neoperený krk. Holé miesta má však aj na trupe. Ľahko esovito prehnutý stredne dlhý krk je nahý a intenzívne červený. Krk sa začína červenať v dobe pohlavného dospievania; pri sliepkach je farba svetlejšia. Stredne veľkú hlavu zdobí väčšinou listový hrebeň, ktorý by mal byť rovnako vysoký ako hlava a odpovedať dĺžke lalokov.
Holokrčky patria k plemenám ľahkého typu, stredného až väčšieho telesného rámca. Hmotnosť kohútov v 1. roku sa pohybuje od 2,4 - 2,9 kg, starších 2,7 – 3,4 kg. Sliepky by mali vážiť 1,9 - 2,4 kg, staršie 2,2 - 2,9 kg. Kohúty zdrobnených holokrčiek vážia 0,8 - 1,2 kg a sliepky 0,6 - 1 kg.
Najčastejšie sa chovajú v červenom a bielom farebnom ráze, zdrobnené v čiernom a bielom. Zdrobnená holkrčka sa vyznačuje živým temperamentom; znáša 100 vajec s bielou až krémovo sfarbenou škrupinou s hmotnosťou okolo 35 g.
Najčastejšie sa chová v červenom a bielom farebnom ráze. Podľa vzorníka môže mať listový alebo ružicový hrebeň. Najlepšie prešľachtené sú čierne a modré s lemami. K vzácnym rázom patria žlté, červené alebo čierno-biele škvrnité holokrčky.

Špecifiká chovu
Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, holokrčky sú veľmi odolné. Dokážu bez problémov prežiť i tuhé zimy panujúce vo východnej Európe. Neoperené časti krku a ani hrebene nemajú sklon k omŕzaniu. Pokiaľ ich ale priveziete z teplejších oblastí, potrebujú dlhší čas na aklimatizáciu.
Niektoré zdroje uvádzajú, že nepotrebujú zateplený kurín. Zimu síce prežijú, ale musíme počítať so znížením znášky. Vhodné nie sú ani prechody z veľkej zimy do tepla. Rozdiel teplôt by nemal byť vyšší ako 10 °C. Holokrčky tiež lepšie než ostatné plemená znášajú vysoké teploty. V teplom podnebí holý krk zaisťuje výhodu, pretože teplo odvádza lepšie než operený. Holokrčky sa vyznačujú pokojným temperamentom. Sú zháňavé, vhodné do väčších výbehov, nemajú sklon lietať. Možno ich chovať i v obmedzenom priestore.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December