Fotopasce: monitoring voliér, výbehov, záhrad

Kategória: Články Dátum: Hit: 983

Bojujete s nezvanými návštevníkmi, dravcami, zverou alebo s rôznymi zvedavcami, ktorí narušujú vaše pozemky, výbehy či voliéry?

Chcete mať prehľad o tom, ako sa chovajú zvieratá pri hniezdení, alebo čo robia, keď nie ste práve doma či v noci? Na pomoc pri chove domácich zvierat a okrasného vtáctva môže prísť vhod fotopasca.

Ide o veľmi jednoduché zariadenie, ktoré svojimi rozmermi nenarúša okolie a je veľmi nenápadné, čím sa chráni pred možnosťou prípadnej krádeže. Fotografie sú robené vo full HD kvalite. Navyše, na SD kartu, na ktorú sa fotografie zaznamenávajú, sa ich vojde i niekoľko tisíc. Ďalšou výhodou oproti kamerovému systému je možnosť fotopascu vziať a ľahko preniesť na iné miesto. Takže zariadenie možno využívať podľa potreby.

Fotopasca je špeciálny digitálny fotoaparát, ktorého spúšť sa aktivuje tým, že sa v jeho okolí niečo alebo niekto pohybuje. Vďaka tomu možno sledovať pohyb lesnej zveri alebo chrániť svoj majetok. Všetky moderné fotopasce fotografujú počas dňa farebne, v noci čiernobielo, podľa použitého typu osvitu.
Každá fotopasca dokáže i natáčať krátke videosekvencie, niektoré aj vo formáte HD (video s vysokým rozlíšením). Kvalitná fotopasca musí rýchlo reagovať na pohyb tepelnej stopy zveri alebo ľudí, ktorá aktivuje pohybové čidlo (PIR). Tým sa spustí vlastná expozícia snímku. Medzi najdôležitejšie parametre fotopascí patrí odozva medzi aktiváciou pohybového čidla a samotnou expozíciou. PIR čidlá sa svojim prevedením líšia a rozdielny je preto aj dosah a šírku záberu. Rovnako dôležité je prevedenie objektívu, jeho svetelnosť, kvalita použitej optiky a šírka záberu.

Fotopasca dokáže bez problémov snímať aj v noci, pokiaľ je vybavená kvalitnou osvetľovacou jednotkou. Osvit v infračervenom pásme (IR) je veľmi nenápadný – vlnová dĺžka 850 nm, alebo aj úplne neviditeľný – vlnová dĺžka 940 nm. Snímky zhotovené v tomto svetle sú čiernobiele. Pri snímacom senzore prístrojov s infračerveným prisvetlením pre nočné zábery musí byť pre zhotovenie denných snímok opticky alebo elektronicky utlmená ich citlivosť na túto zložku svetla; rozlíšenie senzorov sa pohybuje od 3 MP vyššie. Pre farebné nočné zábery sú v ponuke prístroje s bielym bleskom, ktorý je však pri zhotovovaní snímky viditeľný.

Fotopasca je populárna najmä medzi poľovníkmi na zachytenie jedinečných záberov divej zveri, ale v poslednom čase sa rozšírila aj medzi širokú verejnosť. K výhodám patrí pomerne nízka cena, kvalita snímok, nenápadné rozmery, maskované prevedenie a pri modeloch MMS funkcia odosielania snímok na mobil alebo e-mail.

Čo by ste mali vedieť o fotopasciach?

Dokážu prezradiť, čo sa deje v lese, záhrade, na poli, v revíri, keď sedíme vo svojich domovoch. Zachytia pohyb ľudí, zaznamenajú zver a odhalia čas, v ktorých je zver najaktívnejšia.
Fotopasca na jednu sadu batérií dokáže fungovať celé týždne a zvyčajne je iba na vás, koľko energie do fotopasce nabalíte. Odolá dažďu i mrazu; do jej útrob sa nedostane hmla, rosa, námraza, sneh ani dážď.
Fotopasce sú navrhnuté tak, aby mali cez širokouhlý objektív čo najširší rozhľad – s cieľom zachytiť čo najviac života, ktorý sa pred nimi odohráva. V širokom zornom poli, akoby sa všetko javilo byť menšie od skutočnosti. Je to iný uhol pohľadu, na aký sme zvyknutí. Preto Full HD video a fotografie s vysokým rozlíšením majú skutočne význam. Vidíte na nich detaily, ktoré by vám inak mohli uniknúť.
Vidí aj v noci – fotopasce sú vybavené prísvitom, vďaka ktorému dokážu robiť fotografie a natáčať videá aj v noci. Ak vstúpite do záberu, vaše oko nič neuvidí. Infraprísvit sa v ničom nelíši od svetla, ktoré vysiela k televízoru váš diaľkový ovládač. Fotoaparát a kamera ho vidia, vaše oko však nie. Rovnaké je to s fotopascou.
Ak treba, ozve sa vám na diaľku – tam, kde je miesto v dosahu signálu mobilného operátora, využiť môžete fotopascu, ktorá je vybavená GSM modulom. Okrem pamäťovej karty do nej zasuniete aj SIMku mobilného operátora. Takáto fotopasca vás vie upozorniť na dianie vo chvíli, keď je zver pred objektívom a taktiež vám pošle náhľad záznamu, aby ste vedeli čo presne sa deje.


Fotopasce má vo svojej ponuke aj firma VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December