Fixácia dobytka

Kategória: Články Dátum: Hit: 2575

Moja obľúbená téma je fixácia dobytka.

Moja obľúbená téma je fixácia dobytka. Rád poviem niekoľko slov o tejto problematike, pretože v praxi som stále improvizoval, hazardoval s vlastným zdravým. Našťastie, pri výkone povolania som nemal žiaden úraz. Vážnosť bezpečnosti pri práci so zvieratami si uvedomujem naplno až teraz, keď som mal úraz, síce nesúvisiaci s povolaním, pred viac ako pol rokom a ešte dnes sa z neho strábim.
Úrazy spôsobené dobytkom vo veľa prípadoch môžu končiť až tragicky. Videl som niekoľkokrát počas praxe stret zvieraťa s človekom, našťastie vždy to skončilo v prospech človeka a pre mňa to bola zas jedna životná skúsenosť. Najnebezpečnejšie býva zviera, ak sa cíti ohrozené, ak je zranené alebo keď si chráni mláďa.
V ére rozmáhania polodivokých plemien, mäsových plemien a pastvinového chovu si musíme uvedomiť, že tieto zvieratá netúžia byť vyrušované človekom a stádo má páky, ako sa voči votrelcom brániť. Tieto zvieratá nie sú dojnice, ktoré sú každodenne minimálne dvakrát v styku s človekom a pokiaľ jeho skúsenosti z tohto styku nie sú negatívne, nemá príčinu správať sa agresívne.
Vráťme sa však k mojim obľúbeným polodivokým zvieratám a zvieratám na pastvinách. Pokiaľ nie sme nútení so zvieraťom pracovať, je to fajn, môžeme ich pozorovať z akceptovanej vzdialenosti a kochať sa ich majestátnosťou.

Čo keď musíme spraviť nejaký úkon? Pokiaľ sú zvieratá naučené a pustia Vás do tesnej blízkosti, ako som mal aj ja naučené stádo Maďarského stepného dobytka, musel som použiť taktiku, ktorou sa dá zvládnuť väčšina zvierat - ponúknuť maškrtu, ktorej neodolá. Ak si túto zoberie od vás, vždy ku vám príde, či mu náhodou niečo dobré nenesiete a je vyhraté, ale len dotiaľ, pokiaľ nespravíte nejaký chybný krok, ktorý zvieratá odplaší a potom môžete znova získavať ich dôveru.
Neoplatí sa ani predvádzať svoj kontakt s nimi pred cudzou osobou, túto totiž "nemajú zobranú do stavu" a za jej prítomnosti ich chovanie môže byť úplne iné.
Vrátim sa k tomu "môjmu" stádu. V stáde bol statný býk s rohami ktoré mu závidel nejeden lovec trofejí. Jeho hmotnosť bola riadne cez jednu tonu a svoje rohy ovládal lepšie ako ja tágo od biliardu. Vždy vravím: rohom vie vybrať fajčiarovi cigaretu z úst, taká je jeho presnosť a sila. Chlapi sa natrápili, celý deň osádzali agátové koly do výbehu pre stádo, poctivo všetko poskrutkovali a na večer bola ohrada z kolov ako moja noha hotová. Nastal okamih pravdy - nášho býka sme chceli presvedčiť, že mu tam bude dobre, ale nechcelo sa mu s nami o tom baviť. Keď sme ho po dlhom presviedčaní nakoniec do ohrady dostali (pomocou mechanizmov sme mu zahatali cestu nazad), rozobral ju za päť minút, ako keby bola zo zápaliek. Vtedy som mal možnosť sledovať, ako inteligentne pracuje s rohami, ako ťažké koly bez námahy rozhadzuje a bol som rád, že svoje umenie dokazoval len na ohrade a nepustil sa aj do nás.

Posledné desaťročie sa okrem iného venujem aj fixačným technológiám pre dobytok, pevným ohradám pre dobytok a vždy mám na pamäti ich silu, vytrvalosť, presnosť a zmysel pre dôslednosť.

Dnes je výhoda, že všetko čo potrebujeme na zostavenie fixačných uličiek, máme k dispozícii. Mnohí však nevedia s týmito technológiami pracovať. Nečudujem sa, v poľnohospodárstve nebolo peňazí nazvyš v odvetví chovu zvierat a tak "primitívne" technológie, ktoré sme používali, boli ponechané na ľudovú tvorivosť.

Texas

Dnes používam svetovo užívaný systém, rôzne nazývaný Texas alebo Corral alebo aj inak, na tom však vôbec nezáleží. Podstatou sú pevné panely (rôznych dĺžok) s perfektným pevným retiazkovým viazaním, ktoré je absolútne bezpečné, ak je riadne uviazané. Najradšej používam 3 m dĺžky - ad jedna zmestia sa do furgona a ľahko sa dajú odviezť, ad dva mnohokrát staviam sám a s touto dĺžkou si aj jeden chlap dá rady.
Hmotnosť jedného panela sa pohybuje okolo 26 kg a výška 1,65 m (panely s bránkou sú ťažšie a vyššie 2,05 m). Ak sú zvieratá na pastve, musíme vytvoriť dostatočne veľký lievik, aby sa nám doň zvieratá zmestili, lebo ak sa stádo v lieviku otočí, v ten deň sme skončili a už je zbytočné nasilu ho tam naháňať, cíti z nás nervozitu, jeho adrenalín je tiež v horných číslach, vtedy najlepšie spravíme, ak to odložíme na ďalší deň.
A ešte chlapi, žiadny alkohol zvieratá ani bezpečnosť pri práci to nemajú radi. Ak so stádom chceme pracovať, musíme si uvedomiť jednu vec - do ohrady síce môžeme nahnať aj dvestokusové stádo, ale ťažko ho vieme zvládnuť. Ohrada musí byť dostatočne veľká, aby sa nestalo, že keď sa ohrada uzatvára a stádo nemá dosť miesta, stráca kontrolu nad pohybom a pri cúvaní môže posledné kusy ušliapať a nehovorím a tom, ak sú v stáde rôzne kategórie.
Podľa mojich skúseností je vhodné, veľké stáda rozdeliť na menšie a do ohrady uzavierať cca 50 kusov zvierat. Takáto ohrada sa dá poskladať z cca 50 ks panelov, ak využijeme existujúce prekážky, môžeme použiť aj menej panelov.

Zostrojenie fixačnej uličky

Ulička sa skladá: záchytná ohrada, naháňacia brána, ulička, rozdeľovacie brány a samotná fixačná klietka s fixačným čelom.

01.jpg02.jpg

03.jpg

Začneme skladať najprv uličku, aby sme zvolili smer a miesto presunu zvierat, ktoré uličkou prejdú. Do uličky je vhodné vložiť okrem posuvných brán aj triediaci koterec, ktorým môžeme zviera okamžite pri vstupe do uličky vypustiť, ak s ním nepotrebujeme pracovať.
Na obrázku vidíme klietku s osadenými váhami (platforma, tenzometre, snímacie zariadenie používame váhy TRU TEST s unikátnym systémom zváženia aj pohybujúceho sa zvieraťa) a končiaca posuvnou bránou na vypúšťanie zvierat, aj tu sa dá osadiť triediaci koterec, ktorý rozdelí zvieratá podľa nášho výberu.

Na konci poslednej "klietky" môžeme namiesto posuvnej brány umiestniť fixačné čelo s košom, zabraňujúcim úniku zvieraťa z fixačného zariadenia. Nemusíme mať obavu, že zvieratá uličku "odnesú", ak je správne postavená, tak to nehrozí.
Fixačné čelo je dômyselne zostrojené tak, že zviera vlastnou váhou fixuje čelo tým, že stojí prednými nohami na pozinkovanej platni, ktorá je súčasťou zariadenia, a to ho fixuje za šiju. T
Fixačné zariadenie sa skladá z niekoľkých častí: 1. samotné fixačné čelo, v našom prípade "KUBO V", 2. pastvinový stojan (pozinkovaná podnož s rámom, predný stojací rám, zavetrovacie tyče), 3. kôš k fixačnému čelu (dve samostatné brány s prepojovacou tyčou na súčasné otváranie s retiazkovým viazaním).

05.jpg

Na tejto fotografii vidíme zviera pred vypustením z fixačného čela. Teda na zostrojenie tejto časti potrebujeme: 1x posuvná bránka do uličky, 2x plotový panel 3 m alebo 2,4 m dlhý, z toho jeden môže byť s bránkou alebo oba s bránkou, ak chceme robiť úkony na zadnej časti zvieraťa, 1x pastvinový stojan, 1x pravé alebo ľavé čelo KUBO V a 1x klietka k fixačnému čelu.

Pracujeme s ďaľšími záchytnými klietkami, to znamená: jedna klietka sa sklada z 2x panel 1x posuvná bránka do uličky, pokračujeme triediacim kotercom.

Potom opäť 2x panel po oboch stranách uličky. Ak potrebujeme uličku predĺžiť, je to možné, ak použijeme rám do uličky, ku ktorému prichytávame panely.

08.jpg

Tým máme uličku zostrojenú, či už na fixáciu, triedenie nakladanie alebo veterinárne úkony na dobytku.
Aby sme bezpečne zvieratá dostali do uličky, je nutné použiť naháňaciu bránu do uličky. Všetky iné spôsoby "naháňania" zvierat do uličky sú rizikové, dajú sa použiť len pri zvieratách naučených chodiť na vôdzke alebo slepo nasledovať pamlsok za rukou, jednoducho naučené na kontakt s ľuďmi.
Naháňacia brána sa skladá z viacerých častí, môže byť 90-stupňová alebo 180-stupňová. Najviac sa používa 90-stupňová brána. Tá sa skladá zo samotnej brány, z panela s rámom do uličky a dvoch zaoblených panelov. S obľubou pridávam ešte prielezný panel, ktorý slúži ako úniková cesta pre obsluhu brány. Teda panel s rámom do uličky prichytíme o posledné dva panely v uličke. na druhý koniec pripevníme samotnú bránu pod 90-stupňovým uhlom, po okruhu obiehajúcej brány pripevnime dva zaoblené panely a v mieste uchytenia brány k panelu s rámom do uličky prichytíme prielezný panel s prielezom na vzdialenejšiu stranu od uchytenia. Teda v jednom bode sú spojené vzdialenejší koniec panelu s rámom do uličky, naháňacia brána a prielezný panel.

https://www.vetis.sk/mobilne-ohrady-a-panely/24782-plotovy-diel-s-ramom-do-ulicky-vstupny-.html

Výborne a už nám zostáva len postaviť lievik, do ktorého stádo uzavrieme. Jedna strana môže byť v priamke, druhá sa rozširuje, nezabudnime po každých troch paneloch spraviť spevnenie "ježka", to znamená pripevniť k ohrade panel pod uhlom 90 stupňov, aby nám ohrada nespadla. A už môžeme začať pracovať so zvieratami.

Veľmi dobrým pomocníkom sú manipulačné ohrady stabilné na miestach, kde často pracujeme so zvieratami, urýchli to dobu potrebnú na prácu, zníži počet obsluhy a zvýši bezpečnosť práce.

Želám mnoho zdaru a bezpečných akcií s dobytkom.

MVDr.Pukanec Dušan

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December