Elektrický ohradník v zime

Kategória: Články Dátum: Hit: 934

O elektrický ohradník sa treba starať, aby fungoval aj v tej najväčšej fujavici a počas mrazu.

Ak teploty klesajú, kov ohradníka sa bude sťahovať, čo zvyšuje napätie medzi stĺpikmi. Pokiaľ bolo napätie ohradníka spočiatku nastavené príliš tesne, mohli by ho výkyvy teplôt poškodiť, prípadne i izolátory, a dokonca by mohlo dôjsť k prasknutiu všetkých pások i vodičov.

Aké problémy môžu s ohradníkom v chladnom počasí nastať a ako ich rýchlo a ľahko vyriešiť?

Stromy a kry: Počas prechádzky okolo oplotenia si všímajte všetky stromy, ktoré by sa na ohradník mohli zrútiť. Skontrolujte, či by pod ťarchou snehu nemohlo dôjsť k pritlačeniu kríkov alebo stromov k ohradníku a tým k jeho zničeniu. Urobte vhodné opatrenia.

Ľad a sneh: Ľad a sneh vždy narušia obvody ohradníka. Voda v podobe ľadu pôsobí obzvlášť na uzemňovacie tyče. Pokiaľ však hneď v začiatku zvolíte tie správne tyče, môžete zimný problém odstrániť na počiatku. Tyče umiestnite v mieste, kde môžete očakávať menej snehového pokrytia, napr. na záveternej strane stodoly či pod stromom. Takáto ochrana minimalizuje pravdepodobnosť, že mráz prenikne až do hĺbky tyče. Najlepší materiál je oceľ, ktorá nekoroduje a nehrdzavie.

Námraza: Veľká námraza znamená i jej mechanické odstránenie. Použiť môžete napr. kovové škrabky. Pozor si dajte na použitie plastových tyčiek; plast má totiž tendenciu krehnúť a v zime to ohradník pocíti najviac. Nikdy ale neotáčajte vodič okolo izolátora, zásadne ho vždy preťahujte skrz.

Viditelnosť: Elektrický ohradník je najmä psychologická bariéra. Je dôležité, aby ste udržovali túto ilúziu so svojimi zvieratami a držali ich tak v medziach pastvín, aj pokiaľ ohradník v zime stratí svoju silu. S ohľadom na to udržujte vzhľad ohradníka tak, aby bol videný jeho koniec i začiatok. Je teda nutné, aby bol i v prípade fujavice dostatočne viditeľný.

Batérie elektrického ohradníka

Problémy môžu nastať najmä pri batériových elektrických ohradníkoch. S poklesom teploty môže dôjsť k znižovaniu kapacity batérií, a pri starších článkoch je možné, že prestanú pracovať úplne. Preto je lepšie používať sieťové zdroje. Ak je nevyhnutné použitie batériových zdrojov, venujte väčšiu pozornosť stavu batérie. Batérie elektrických ohradníkov, ktoré sa v zime nepoužívajú, treba dobre uskladniť.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December