Elektrický ohradník pre sliepky

Kategória: Články Dátum: Hit: 6614

Bojíte sa nevítanej návštevy dravcov z okolitého lesa alebo na vaše sliepky útočí susedov pes?

Elektrické oplotenie, pokiaľ umožní bezpečný prístup do kurína, k napájačkám, kŕmidlám a do výbehu, je užitočné a zároveň veľmi pohodlné riešenie.

Ochrana pred dravcami:
Elektrický ohradník je bežná metóda, ako udržať všetky vaše sliepky v bezpečí pre nebezpečnými a hladnými zvieratami. A to aj napriek tomu, že taká líška či kuna má pomerne hustú srsť, ale väčšinou svoju korisť hľadá pomocou ňúfáku, ktorý sa tak ako prvý dotkne drôtu s výbojom. Rovnako ako všetky metódy preventívneho opatrenia proti predátorom, bude i toto oplotenie fungovať tak, ako bude spravované a udržované. Pravidelná oprava a údržba elektrického oplotenia pomôže zaistiť, aby plot naďalej riadne fungoval, a to i v zime.

Voľný výbeh:
Okrem toho, že elektrické oplotenie poskytne hydine bezpečie, zamilujú si ho i sami chovatelia. Väčšina chovateľov si na elektrickom plote obľúbila možnosť, že plot môže jednoducho prekročiť a pri kosbe trávy alebo jej údržbe stačí len uvoľniť pár stĺpikov, položiť na zem a môžu vrhnúť sa do práce.
A čo na elektrickom plote milujú sliepky?

Potrava: Výbeh, ktorý bude dookola obohnaný elektrickým plotom zaistí okrem ochrany aj veľké množstvo potravy, ktorú si sliepky počas dňa dokážu z výbehu pozbierať samé. Vám tak odpadne tá najväčšia práca s chystaním krmiva a sliepky si prídu na také dobroty, ktoré by ste im do miešanice či do šrotu len ťažko zháňali.

Pohyb: Sliepky sú dobrými letcami, ale ak im zaistíte dostatok priestoru, v ktorom sa budú môcť voľne pohybovať, tento zlozvyk časom vymizne sám a žiadnych únikov sa potom obávať nemusíte. Dostatočne veľký priestor zaistený elektrickým plotom pomôže sliepkam doslova splynúť s prírodou a poskytne im tak dostatok miesta i pre ich hrabanie a popolenie sa.

Kontrola nad zverou:
Pokiaľ majú vaše sliepky tendenciu chodiť si po okolí na prechádzky a hľadať si všeličo pod zobák, je elektrický ohradník ďalším riešením, ako tento nešvár odstrániť. Oplotenie pomôže udržať sliepky na jednom mieste bez toho, aby ste ich museli večer hľadať. Elektrické napätie nie je pre ne nebezpečné a po pár dňoch zvyku si ohradník už ani nevšimnú. Možno sa vám spočiatku bude zdať, že sliepky plot rešpektovať nebudú, pretože pre ne vyzerá ako prekážka. Ale nebojte sa, ich perie je dobrý izolátor, väčšinou to „schytajú“ iba nohy alebo hrebienok.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December