Domáca zabíjačka – čo o nej ešte treba vedieť?

Kategória: Články Dátum: Hit: 4407

Produkty z domácej zabíjačky sú podľa zákona určené len pre súkromnú spotrebu chovateľa a jemu blízkych osôb.

Domáca zabíjačka sa vykonáva v priestoroch domácnosti chovateľa (na dvore a priľahlých priestoroch, respektíve v jeho dome). Produkty z domácej zabíjačky sú určené pre súkromnú spotrebu chovateľa (podľa §23 ods. 1 zákona č. 39 /2007 Z. z.) v jeho domácnosti a jemu blízkych osôb, nesmú sa uvádzať na trh za účelom predaja pre konečného spotrebiteľa.

Podľa § 115 občianskeho zákona „domácnosť“ tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Podľa §§ 116 – 117 občianskeho zákona blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.

Podľa § 23 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti, v znení neskorších predpisov platí:
Hovädzí dobytok, ošípané, ovce, kozy a zver z farmového chovu možno zabíjať u chovateľa, ak mäso a orgány z nich získané sú určené na súkromnú domácu spotrebu, ak

  1. je zabíjanie zvierat nahlásené regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) aspoň jeden pracovný deň vopred;
  2. sú dodržané požiadavky na ochranu zvierat v čase zabíjania;
  3. sú dodržané požiadavky na sústreďovanie a neškodné odstránenie živočíšnych vedľajších produktov podľa osobitného predpisu;
  4. sú dodržané požiadavky na vyšetrenie na bovinnú spongiformnú encefalopatiu (BSE) podľa osobitného predpisu, ak ide o hovädzí dobytok a požiadavky na vyšetrenie na transmisívne spongiformné encefalopatie (TSE), ak ide o ovce a kozy;
  5. sú dodržané požiadavky na vyšetrenie trichinely podľa osobitného predpisu, ak ide o ošípané.

Ako je to v iných krajinách Európskej únie?
Členské krajiny EÚ nie sú v tejto oblasti jednotné a platná legislatíva síce túto povinnosť nenariaďuje, ale dáva možnosť, aby si členská krajina vytvorila vlastný vnútroštátny predpis.

Prečo potom vlastne táto nová povinnosť?
Prvoradý záujem je ochrana zdravia ľudí pred možným nakazením sa svalovcom (trichinelózu) s následnými zdravotnými následkami. Bolo zaznamenaných niekoľko prípadov tejto choroby u ľudí, ktorí uvádzali, že konzumovali surovú klobásu, tepelne neopracované mäso, údené mäso a iné tepelne neopracované výrobky práve z domácich zabíjačiek. Postihnutí mali teplotu okolo 39 °C, bolesti brucha, svalov a kĺbov, bolesti hlavy, zvracanie a hnačku, vyšetrením sa potvrdila prítomnosť svalovca.

Ako a komu som povinný zabíjačku nahlásiť?
Príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) najneskôr 1 pracovný deň vopred v čase do 15:00 hod. Domácu zabíjačku možno nahlásiť telefonicky alebo inou formu napr.: písomne ( na príslušnú RVPS najneskôr jeden deň pred stanoveným termínom domácej zabíjačky), faxom, e-mailom.

Kde dostanem informácie ohľadom odberu vzorky?
Odporúčame jednoducho zatelefonovať na RVPS a úradní veterinárni lekári budú informovať chovateľa. Taktiež o požadovanom sprievodnom liste, ktorý sprevádza vzorku do laboratória a ktorý chovateľ vyplní.

Ako odobrať vzorky na vyšetrenie na trichinely?
Odber vzorky zabezpečí sám chovateľ. Odoberajú sa vzorky bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti o veľkosti lieskového orecha, resp. veľkosti 5 x 5 cm.

Musí byť pri odber vzorky prítomný úradný veterinárny lekár?
Nie, vzorky môže odobrať chovateľ, resp. osoba, ktorá domácu zabíjačku vykonáva.

Čo nasleduje po odbere vzorky?
Vzorky treba vhodne zabaliť do mikroténového vrecka alebo iného nepremokavého materiálu a uložiť do chladničky (nie v mrazničke), následne vypísať krátky sprievodný list, ktorý pôjde so vzorkami do laboratória.

Doručovanie vzoriek odobratých na domácej zabíjačke:
Chovateľ osobne alebo poslom doručí vzorky na miesto zvozu vzoriek zriadeného príslušnou RVPS, resp. do miesta zberu vzoriek príslušného Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (VPÚ) alebo Veterinárneho ústavu vo Zvolene (VÚ). Vzorky sa doručujú v pracovných dňoch do 15.00 hod., vždy však podľa usmernenia RVPS, napr. ak sa konala domáca zabíjačka počas víkendových dní, vhodne zabalené odobraté vzorky uskladní chovateľ v chladničke (nie v mrazničke) a doručí na miesto zvozu v pondelok do 15.00 hod.

Čo v prípade, ak sa zabíjajú viaceré ošípané pre súkromnú domácu spotrebu?
Každá odobratá vzorka bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej sa zabalí osobitne.

Môžem pokračovať v domácej zabíjačke, aj keď nepoznám výsledok vyšetrenia na svalovca?
Samozrejme, to nikto nezakazuje - alePOZOR! Mäso jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky alebo jeho časti s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú tepelne opracované môže byť použité pre domácu spotrebu po 3 pracovných dňoch od doručenia vzorky na miesto zvozu, teda ak chovateľ po domácej zabíjačke, ktorá bola počas víkendových dní doručil vzorku na určené miesto zvozu v najbližší pondelok a do štvrtka toho istého týždňa mu nebol oznámený pozitívny nález svalovca zistený laboratórnym vyšetrením, môže použiť tepelne neopracované výrobky z domácej zabíjačky na svoju spotrebu.

Koľko eur zaplatí chovateľ za vyšetrenie vzorky?

Vyšetrenie a monitorovanie vzoriek pôvodcu zoonózy Trichinella sa vykonáva v okresoch na základe vyhodnotenia rizika - pozitívne nálezy u divo žijúcej zveri za príslušný kalendárny rok. Náklady na laboratórne vyšetrovanie vzoriek na Trichinellu z odobratých z tiel domácich ošípaných zabíjaných u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu v týchto okresoch sú hradené z rozpočtových zdrojov ŠVPS SR. V roku 2018 to boli okresy: Zvolen, Gelnica, Veľký Krtíš, Čadca, Košice - okolie, Stará Ľubovňa, Prešov, Liptovský Mikuláš, Revúca, Detva, Rožňava, Spišská Nová Ves, Svidník, Sabinov, Námestovo, Dolný Kubín. V ostatných okresoch si náklady spojené s laboratórnym vyšetrovaním si hradí sám chovateľ, ktorý si o toto vyšetrenie požiada (laboratórne vyšetrenie 1 vzorky tráviacou metódou stojí 5,50 €).

Oznámenie výsledku laboratórneho vyšetrenia chovateľovi:
Prípadný pozitívny nález laboratórneho vyšetrenia na svalovca bude chovateľovi oznámený bezodkladne (telefonicky, faxom, e-mailom - podľa uvedenia jeho kontaktného údaju v sprievodnom liste).

Na záver:
Najrizikovejším produktom – výrobkom v tomto prípade je tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným dymom, ktorá je charakterizovaná ako tepelne neopracovaný produkt; tepelné opracovanie živočíšnych produktov, prípadne ich ošetrenie zodpovedajúcim zmrazením spoľahlivo likviduje pôvodcu trichinelózy.


Zdroj: ŠVPS SR

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December