Dočkajú sa ovčiari pomoci?

Kategória: Články Dátum: Hit: 690

Chov oviec prechádza krízou. Návrhy riešení by túto situáciu mohli zvrátiť.

Zástupcovia chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK) sa stretli s Jánom Mičovským, ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
„Ak sa naplnia sľuby rezortu, môže to zastaviť krízu, v ktorej sa práve nachádzame. Musí sa tak udiať skoro, viacerí chovatelia uvažujú o úplnom konci s chovom oviec a kôz,“ uviedol Igor Nemčok, predseda ZCHOK.

Chovateľov v týchto dňoch trápi najmä problém s odbytom jahniat. Za posledné roky rapídne poklesli stavy a súčasné problémy môžu toto odvetvie úplne pochovať. Aktuálne sa na Slovensku chová 320 000 oviec a 18 000 kôz. Pred 20-timi rokmi sme ich pritom chovali okolo 600 000. Prírodne podmienky na Slovensku pre chov oviec máme pritom ideálne.

Minister Ján Mičovský prisľúbil, že výšku podpôr na dobytčiu jednotku oviec a kôz vyrovná s výškou podpory chovu dojných kráv. Bolo by to systémové riešenie, ktoré by výrazne vyrovnalo konkurenčné podmienky chovateľov a voľba chovu druhu hospodárskych zvierat na farmách by sa neriadila len dotačnou politikou. Odznel aj prísľub ohľadom pomoci s odbytom jahniat.

Štát by chcel podať ovčiarom pomocnú ruku a pokúsi sa zabezpečiť odbyt približne 100 ton mäsa pre štátne hmotné rezervy. Zďaleka nejde o lukratívny predaj, ale pre chovateľov, ktorí nemajú odbyt to môže byť spása pred úplným krachom. Chovatelia oviec preto dúfajú, že v blízkej dobe dôjde k prvým reálnym krokom riešenia tohto problému. Otvorila sa aj téma odbytu vlny a jej spracovania.

Diskutovala sa vízia vybudovania jednej spoločnej slovenskej prevádzky na spracovanie ovčej vlny. Pri dostatočnej spoločnej účasti štátu na jej vybudovaní by tento nápad mohol byť realizovateľný. Výsledkom by mala byť vlna na stavebné účely – zateplenie budov, ale aj napríklad na zateplenie úľov.

Pozitívnou správou je aj záujem štátu o zjednodušenie podmienok pre tzv. „farmárske bitúnky“, pri predávaní jahniat priamo od chovateľa. V blízkej dobe by teda malo dôjsť k príprave zmien v legislatíve, ktorej výsledkom by malo byť zjednodušenie spracovanie jahniat a kozliat priamo na farme a ich následný predaj.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December