Dočasný zákaz vývozu dobytka do tretích krajín

Kategória: Články Dátum: Hit: 631

>Zákaz dopravy chovných zvierat počas letných horúčav bol jednou z hlavných tém nedávnych rokovaní Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Ako uviedol Gabriel Csicsai, štátny tajomník MPRV SR, krajiny EÚ majú na zreteli blaho alebo dobrý stav zvierat nielen počas ich ustajňovania, ale aj počas prepravy do iných krajín EÚ či za hranice EÚ.
„Nielen Slovensko, ale aj celá Európska únia má problém v tom, že dokáže odsledovať a zagarantovať kvalitu dobrého stavu zvierat len po hranice EÚ. Potom je to ťažšie, pričom najväčšie počty hovädzieho dobytka, či už dospelého alebo na ďalší odchov, idú do tretích krajín,“ opísal situáciu.
Dodal, že najčastejšími destináciami pre hovädzí dobytok určený na porážku alebo ďalší odchov sú Turecko a krajiny severnej Afriky. Pri prevoze dobytka na dlhšie trasy nastáva problém s tým, že mnohé autá nie sú dostatočne klimatizované a najmä pri teplotách nad 30 ⁰C nedokážu zvieratám zabezpečiť dostatočný tepelný komfort, a zvieratá počas dlhých prevozov trpia. Zdôraznil, že členské krajiny EÚ majú striktné podmienky, čo sa týka napájania alebo oddychu prevážaných zvierat, hoci ani európski kamionisti nie vždy tieto podmienky aj dodržiavajú.
„Oznámili sme Európskej komisii, že vzhľadom na skutočnosť, že tie transporty sú také, aké sú, Slovensko 27. júna pre vysoké teploty pozastavilo akýkoľvek vývoz hovädzieho dobytka mimo hraníc EÚ,“ vysvetlil Gabriel Csicsai. Dodal, že preprava dobytka neprekračuje dobu 4 až 6 hodín práve preto, že slovenská strana nevidí záruky zabezpečenia dobrého stavu zvierat pri dlhších transportoch. Podľa jeho slov, ekonomické dopady tohto rozhodnutia pre SR nie sú až také veľké, hoci Slováci vyvážajú až 80 % potomstva dochovaného hovädzieho dobytka. Vysvetlenie spočíva v tom, že sa nachádzame v tzv. retenčnom období, počas ktorého sa zvieratá, na ktoré sa požadujú dotácie, musia držať v poľnohospodár­skych podnikoch. To znamená, že pozastavenie transportov na pár týždňov nepovedie k žiadnym ekonomickým stratám. Gabriel Csicsai zdôraznil, že cesta k tomu ako zabrániť nevhodnému prístupu tretích krajín k prevážaným zvieratám v letných horúčavách, tkvie v spoločnej iniciatíve a spolupráci členských krajín EÚ.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December