Dá sa zistiť, ktorá nosnica v kŕdli požiera vajcia?

Kategória: Články Dátum: Hit: 12405

Požieranie vajec je špecifický jav v chovoch hrabavej hydiny a často sa vyskytuje, keď na kŕdeľ doliehajú stresové situácie.

Najviac stresujúci je tesný, uzavretý priestor, ktorý je prehustený hydinou. Ak máme chov s výbehom, s možnosťou vyhľadávania potravy na pastve a v porastoch, so spomínaným zlozvykom sa nestretávame.

Podnetom požierania vajec môže byť zvedavosť nosnice, ktorá v hniezde natrafí na vajce bez škrupiny, len v blanách (podškrupinovej, prípadne bielkovinovej), prípadne naďobnuté, s väčšou prasklinou, cez ktorú presakuje obsah, alebo vajce priamo rozbité. Farba žĺtka sliepku láka, ochutná ho a zistí, že svojou konzistenciou jej chutí a návyk sa začína vytvárať. Neskoršie už sa neuspokojí s náhodnou pochúťkou, ale začne vajcia cielene poškodzovať zobákom, najmä ak ešte nemajú stvrdnutú škrupinu, čiže hneď po znesení.

Ako odhalíme takúto labužníčku? Keď máme dosť času, tak pozorovaním. Požieračka je spravidla o niečo krajšia ako jej „kolegyne“, ktoré vajcia ešte neochutnali, lebo má pravidelný príjem bielkovín možno aj niekoľkokrát za deň. Pri vypúšťaní hydiny z kurína si všímajte, či niektorá nosnica neostáva v ňom a či sa nepohybuje v blízkosti hniezda, v ktorom prebieha znáška. Ak áno, zvyčajne je to tá, ktorú hľadáme. Aby sme sa presvedčili o správnosti nášho zistenia, nosnice nerušíme, ale vyčkáme, kým sa znášajúca sliepka postaví a opustí hniezdo. Labužníčka do neho ihneď vkĺzne a pustí sa do zneseného vajca. Takto sa dá jednoznačne vylúčiť omyl.

Keď nemáme čas na sledovanie, alebo do znáškového hniezda pohodlne nevidíme, zvolíme iné spôsoby. Pri malom počte nosníc stačí, ak vyhliadnutú sliepku zatvoríme do osobitnej klietky a necháme ju tam dovtedy, dokiaľ nezistíme, či požieranie v chove pokračuje alebo prestalo. Ak pokračuje, sliepku si poznačíme a z kŕdla vyvrieme ďalší podozrivý kus, až do konečného odhalenia.
Ale pozor. Požieračiek môže byť viacej, lebo zlozvyk sa rýchlo rozširuje. Pri vyššom počte nosníc je vhodné urobiť nové znáškové hniezda, ktoré majú predĺžené a zošikmené dno smerom, odkiaľ odoberáme vajcia. Toto predĺženie hniezda zakryjeme odklápacím poklopom, do priestoru ktorého sa vajce skotúľa a len my ho môžeme vybrať. Ďalšia záležitosť – mierne drastická, je sliepkam otupiť hroty zobákov.

Aké opatrenia sú odporúčané, aby nevznikol tento zlozvyk? Týka sa to úpravy chovných podmienok, ako aj znáškového hniezda. Vaječné škrupiny nie je vhodné len tak hydine podhodiť, ale pred skŕmením ich treba vysušiť, rozdrviť a prípadne pridávať do miešanice. Spúšťačom môže byť, keď sú v miešanici rozbité nepoužité vajcia napríklad od vodnej hydiny, a ich vzhľad a konzistencia nie je narušená zamiešaním. Ešte treba zvážiť, či vajcia nekradne pes, ktorý si na nich dokáže tiež pochutiť, ako aj  malé šelmy a potkany.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December