Čriedy diviakov ničia úrodu i oplotenia

Kategória: Články Dátum: Hit: 1098

Zdevastovanú úrodu zemiakov nachádzajú v týchto dňoch viacerí súkromne hospodáriaci roľníci.

Škody na úrode, ale aj na oplotení hlásia napríklad na Raticovom Vrchu a v jeho blízkosti.
„Pole so zemiakmi, ktoré nám práve dozrievajú, sme iba pred pár dňami oplotili. Drevený plot však vydržal iba pár hodín. V noci ho zrútila črieda diviakov, zver pritom rozryla aj veľkú časť poľa a zničila úrodu,“ konštatoval jeden z obyvateľov hriňovských lazov pod Poľanou. Značnú časť úrody na poliach tak nebude možné pozberať. Dokonca nepomáha ani ochrana. Divá zver niekedy prenikne cez elektrickú ohradu a problém jej nerobí ani silný drevený plot.

Poľnohospodári však nemajú veľkú šancu získať za tieto škody kompenzácie. Poškodený poľnohospodár musí v takomto prípade najskôr upozorniť užívateľa poľovného revíru, že mu vznikajú škody. Zároveň musí urobiť aj protiopatrenia, aby zabránil týmto škodám. Následne musí dať škody vyčísliť znalcom. Proces je veľmi zdĺhavý, preto je vysoko pravdepodobné, že sa o odškodnenie bude sporiť roky…

V súčasnosti sa pripravuje nový zákon o poľovníctve, ktorý by mal byť účinný a aj v praxi vykonateľný, vďaka ktorému by sa dokázalo presne určiť, o koľko percent je potrebné znížiť počty v jednotlivých kategóriách zveri, a vďaka ktorému by sa mohlo škodám aj účinne predchádzať.

Elektrické ohradníky

Kvalitné elektrické ohradníky sú obľúbeným druhom oplotenia, pretože zabraňujú zvieratám voľnému pohybu a chránia aj pozemok pred diviakmi či inou zverou.

V ponuke firmy VETIS je kompletná ponuka elektrických ohradníkov pre všetky typy zdrojov, ako sú sieťové, batériové i solárne, ďalej tiež rôzne druhy vodivých laniek a pásiek, izolátory, plastové koly pre ohradníky alebo plastové stĺpiky a ďalšie nevyhnutné príslušenstvo elektrického oplotenia.
Na všetky elektrické ohradníky poskytuje záručný i pozáručný servis, pre zákazníkov drží poradenstvo na telefóne pre poskytovanie rád pri montáži, demontáži ohradníkov, pri odstraňovaní rôznych porúch či už u zdrojov alebo v samotnom obvode – ohrade.

VETIS poskytuje poradenstvo ku všetkému ponúkanému tovaru, k jeho životnosti, vhodnosti a spôsobe použitia.

Pachové ohradníky


„Na zníženie škôd spôsobených zverou ponúkame riešenie – pachové ohradníky HAGOPUR – odpudzovče na jeleniu, srnčiu a čiernu zver. Pre poľovníkov máme tiež vábiče zvyšujúce účinok návnad na zver (diviakov) a aj na škodcov ako sú kuny, líšky,“ konštatoval odborník MVDr. Dušan Pukanec z firmy VETIS.

Podľa jeho slov, základ pachových „plotov“ tvorí špeciálna polyuretánová pena, ktorá obsahuje účinné pachové látky. Pena sa aplikuje pomocou pištole na pachové ploty, stromy alebo okolo plôch, kam je nežiaduci prístup zveri – na polia, sady, záhrady, vinohrady či na výbehy pre hospodárske zvieratá.

Nejde o nákladnú záležitosť. Stavebná pena napustená repelentom sa môže jednoducho nastriekať na stromy a kry. V porovnaní s nákladmi na výstavbu plotov alebo nadchodov, ide o lacnú ochranu, ktorá sa môže použiť i pri ochrane lesných kultúr, sadov, chovov a všade tam, kde by zver mala mať obmedzený prístup. Účinnosť ohradníkov je približne jeden mesiac.
Podľa výrobcu, základná pena, tzv. nosič, po aplikovaní špeciálnou striekacou pištoľou vydrží 4 až 5 rokov, než sa sama ekologicky rozloží. Podľa toho, či sa nachádza v tieni alebo na slnku. Po 4 až 6 týždňoch od aplikácie sa odporúča účinok peny zosilniť, teda „oživiť“ pach.

Firma VETIS má vo svojej ponuke pachové ohradníky HAGOPUR -odpudzovče na jeleniu, srnčiu a čiernu zver. Pre poľovníkov ponúka tiež vábiče, zvyšujúce účinok návnad na zver (diviakov) a aj na škodcov ako sú kuny, líšky.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December