Čo treba vedieť pred prvým nákupom sliepok?

Kategória: Články Dátum: Hit: 5973

Čo všetko treba pred prvým nákupom sliepok pripraviť a ako sa prvé dni správať k sliepkam?

Je lepšie kúpiť malé kuriatka, alebo radšej už väčšie sliepočky, od ktorých možno skoro očakávať prvé znesené vajíčka? Nákup mladých kuričiek je síce trochu drahší, než keď si kúpite malé žlté kuriatka, pretože za to, že sa vám chovateľ 6 mesiacov o kuričky staral, musíte zaplatiť.
Ak si ale kúpite malé kuriatka, je nutné tiež kúpiť kŕmne zmesi, a to až na 4 mesiace dopredu, než z nich vyrastú dospelé nosnice, ktoré dajú nejaké to vajíčko. A ani krmivo pre kurčatá nie je zadarmo. Či sa už rozhodnete pre ten alebo iný variant, je to v podstate jedno. S čím treba ďalej počítať?

Sliepky patria k spoločenským tvorom, preto je lepšie mať spočiatku minimálne aspoň dve sliepky, keď ich bude viac, tým lepšie Nezabudnite na tieto dôležité kroky, ktoré si treba pred prvým nákupom sliepok uvedomiť:

Vaše očakávania: Č by ste chceli od nových sliepok – vysokú produkciu vajec, alebo radšej v budúcnosti čistokrvné kuriatka na predaj? Počet vyprodukovaných vajec je pri každom plemene daný a nemožno ho nijako výrazne upraviť, takže pokiaľ si zvolíte hybridné sliepky, počítajte síce až s 330 vajcami za rok, ale znáška bude trvať maximálne dva roky, kým čistokrvná sliepka vám na dvore vydrží i päť rokov, ale znáška bude polovičná.

Dostatok miesta: Samozrejmosťou je mať dostatok priestoru, kde budú sliepky chované. Máte taký priestor? Niekoľko pár metrov štvorcových im totiž nestačí. Je nutné zariadiť dostatočne veľký kurín i vonkajší výbeh, najlepšie trávnatý.
Voľný čas: Sliepky vás skoro ráno vyženú z postele, aby ste im dali do kŕmidiel čerstvé krmivo, a v prípade, že nebudete mať automatické dvierka na kuríne, tak ich musíte z kurínu ráno vypustiť von a večer zas s príchodom tmy zavrieť. Počítajte teda s tým, že chov sliepok vám zaberie minimálne 2 hodiny vášho času denne.

Tiež treba rátať s tým, že sliepky budú určitý čas vystresované z dopravy a z nového prostredia, na ktoré si postupne zvyknú. Aby sa rýchlo prispôsobili novému prostrediu, nutné je zaistiť:

Kurín: Suchá podstielka a dostatok znáškových hniezd by mali byť pred príchodom sliepok pripravené. Potom je vhodné nechať sliepky pokojne pár dní v kuríne zavreté, alebo im nechajte dvierka cez deň pootvorené; sliepky sa samé rozhodnú, kedy je čas na prvý prieskum okolia.
Výbeh: Nielen trávnatý povrch, ale tiež miesto, kde sa sliepky budú popoliť je súčasťou každého výbehu. Popolenie ich zbaví nepríjemných parazitov, ale tiež zlepší kvalitu peria, odstráni z neho prebytok tuku a zlepší tým i produkciu vajec. Pokiaľ máte možnosť, zariaďte vo výbehu aspoň na jeho časti zatienené miesto proti slnku a v zime zase také, kam nebude padať sneh.
Krmivo: Pri starších kuričkách je jasné, že budú na nejaké krmivo zvyknuté už od predošlého chovateľa. Vhodné je teda doviezť spolu so sliepkami rovnaké krmivo. Krmítka i napájačky je nutné pred prvým použitím vymyť horúcou vodou a až potom do nich umiestniť krmivo a vodu.

Pamätajte, že väčšina sliepok rada vysedáva na bidielku.

A je nutné zaobstarať sliepkam kohúta? K čistokrvným by sa to isto hodilo, pokiaľ si chcete založiť svoj vlastný chov a pri tých hybridných sliepkach vlastne tiež, pretože kohút urobí v kŕdli ten správny poriadok a dokáže sliepky pred náletmi dravcov a iných predátorov dostatočne ochrániť.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December