Čo to znamená, keď králik kýcha? (II.)

Kategória: Články Dátum: Hit: 2426

Keď králik kýcha – príčina môže byť aj v použitej podstielke alebo v kŕmení senom.

Akú podstielku má králik?

Podstielka je dôležitou súčasťou koterca či klietky. Má izolačnú funkciu. Jej žiadanou vlastnosťou je udržať vlhkosť mimo vlastnú životnú zónu králika. Jej druh môže mať vplyv na výskyt nádchy králikov.
Príliš jemný substrát („lacné“ piliny) je králikom vírený a prachové čiastočky môžu byť nimi ľahko vdýchnuté. Kým väčšie častice dráždia horné dýchacie cesty a vedú ku kýchaniu, menšie častice sú nebezpečnejšie. Môžu sa usadzovať v dolných dýchacích cestách a viesť ku chronickým a často neliečiteľným stavom.
Z tohto dôvodu sa piliny pri králikoch ako stelivo nepoužívajú. Okrem toho nemožno vylúčiť ani chemické ošetrenie dreva a tým ďalšie možné problémy.

Kŕmite senom?

Mechanická štruktúra a nutričná kvalita sena sú dané mnohými faktormi – od botanického zloženia cez konkrétnu fenofázu porastu pri kosbe až po techniku uskladnenia. Všeobecne, králikmi je veľmi preferované skôr hrubšie lúčne seno.
Zvláštnosťou je, že králiky v takom sene najskôr skonzumujú najtvrdšie porasty, spravidla i také, ktoré v poraste nie sú žiaduce. Naopak, veľmi jemné seno nie je žiaduce a králiky ho nerady prijímajú. V rámci techniky kosby a balíkovania niekedy dochádza k nežiaducemu nasekaniu na veľmi jemné častice a zbalíkovaniu týchto častíc do výslednej formy tvarovaného sena.
Skrmovanie takého sena so sebou nesie riziko kýchania králikov (obzvlášť pri predložení sena do jaslí, kedy malé častice prepadávajú králikovi priamo na obličaj), ale nie je to spravidla nádcha v typickom slova zmysle, a kýchanie je časovo obmedzené len na dobu kŕmenia.
Okrem toho niektoré králiky (pet králiky) skutočne vykazujú príznaky alergie na seno, resp. na jeho vybrané zložky. V takom prípade je nutná zmena kŕmnej techniky a individuálny prístup spočívajúci v nájdení najmenej dráždivého sena a v citlivom predkladaní. Pri pet králikoch je alternatívou skrmovanie vybraných peletovaných či extrudovaných kompletných krmív so zachovanou štruktúrou vlákniny. Prevažne ide o zahraničnú provenienciu, ale je dostupná i u nás.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December