Čo tak chovať kozy na mlieko a syry?

Kategória: Články Dátum: Hit: 6221

V minulosti nebolo na dedine rodiny, ktorá by nechovala kozu. Hovorilo sa im tiež „kravy chudoby“.

Chov kôz mal veľký význam nielen z ekonomického hľadiska, ale aj zo zdravotného. Boli prípady, keď kozie mlieko zachránilo celú rodinu od hladu, alebo prinavrátilo zdravie chorému človeku.

V poslednom čase sa aj u nás stále viac hovorí o kozom mlieku a zdôrazňuje sa jeho prínos. Je to spôsobené najmä jedinečným zložením a vlastnosťami mlieka a výrobkov z neho.

Vo svete je chov kôz rozšírenejší ako chov oviec a z celkového vyprodukovaného mlieka tvorí vyše dvojpercentný podiel. Najviac kôz sa chová v Ázii, a to najmä v Turecku, v Afrike je to najmä na juhu Sahary, ale významnou mierou prispievajú aj mnohé štáty v Európe. 

Napriek vynikajúcemu zloženiu kozieho mlieka a jeho pozitívnych vlastností na zdravie ľudí je stále spotreba kozieho mlieka i kozích špecialít, vrátane kozieho mäsa, na Slovensku veľmi nízka. Je to iba cca 1,0 kg kozieho mlieka na osobu a rok, čo je v porovnaní so štátmi EÚ tri- a viackrát menej. Pritom na Slovensku je v súčasnosti evidovaných cca 180 000 hektárov lúk a pasienkov, ktoré sa nevyužívajú a sú pritom vhodné na chov malých prežúvavcov, vrátane kôz.

Legislatívne požiadavky

Pri spracovaní kozieho mlieka na mliečne výrobky platia tie isté legislatívne požiadavky ako na ovčie mlieko, avšak s tým rozdielom, že je povinnosť kozie mlieko tepelne ošetriť, t. j. pasterizovať. Iba pri dlho zrejúcich syrov (nad tri mesiace) táto podmienka, za predpokladu dobrej kvality mlieka, neplatí.
Z kozieho mlieka možno prakticky vyrábať všetky druhy mliečnych výrobkov. V súčasnosti je na Slovensku už viacero malých mliekarní i drobných spracovateľov kozieho mlieka. V malom množstve sa z kozieho mlieka vyrába nielen konzumné mlieko, ale aj kyslomliečne výrobky a mäkké, čerstvé syry.
Veľmi dobre ide na odbyt samotné kozie mlieko, ale aj jogurtové mlieka, jemné kozie tvarohy, jemné parené syry a aj ochutené čerstvé i zrejúce kozie syry. Viacerí výrobcovia začali vyrábať aj kozie zrejúce syry, veľmi sa rozbehla i aplikácia kozieho kolostra do kozmetických výrobkov.

Kozie mlieko vo výžive

V bežnej literatúre sa najčastejšie spomínajú nasledovné pozitívne vlastnosti kozieho mlieka:

- na nervovú sústavu; jeho pravidelná konzumácia vedie k zníženiu nervozity, stresov a pomáha aj pri migrénach;

- kozí tuk priaznivo pôsobí pri kĺbových ochoreniach;

- zlepšuje imunitný systém, celkovú kondíciu;

- pozitívne pôsobí pri astmatických ochoreniach kože;

- pri ochoreniach tráviaceho traktu a pridružených orgánov (pečeň, slinivka) má zásaditejší charakter a vyššiu neutralizačnú kapacitu;

- ako prevencia nádorových chorôb – bolo spozorované, že organizmus kozy je schopný vytvárať si účinné protilátky a nikdy neochorie na rakovinu;

- sú známe prípady ľudí s ochorením na TBC, ktorí sa celkom vyliečili po diéte, v ktorej bolo zaradené kozie mlieko;

- skúsenosti s využitím kozieho mlieka v detskej výžive boli získané v Českej republike, keď v spolupráci s veterinárnymi lekármi, Zväzom chovateľov kôz a detskými lekármi bola vypracovaná podrobná metodika podávania kozieho mlieka deťom alergických na kravské mlieko;

- kozie mliečne výrobky a zvlášť syry majú vysokú nutričnú hodnotu; majú vhodný pomer bielkovinovej a kalorickej frakcie a vhodný obsah i pomer väčšiny minerálnych látok;

- variácie v zastúpení mastných kyselín v tuku spôsobujú rozdiely v chutnosti zvlášť pri syroch.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December