Čo robiť s útočným kohútom?

Kategória: Články Dátum: Hit: 6199

Čo robiť s kohútom, ktorý útočí na ľudí a dokonca aj na chovateľa?

Dospelé kohúty môžu byť určitým spôsobom agresívnejšej povahy a môžu na ľudí a aj svojich chovateľov na dvore útočiť. Ale s každou povahou sa dá pracovať, a časom aj z toho najútočnejšieho jedinca možno vychovať kohúta, ktorý vám bude „zobať z ruky“

Kohúta sa nebojte

Kohúta sa nikdy nebojte. Je prirodzené, že vás môže znepokojiť, ak sa k vám bude približovať, kikiríkať na vás, ale nie je pravdepodobné, že by vám spôsobil nejaké väčšie zranenia.
Čím možno rozzúreného kohúta upokojiť a vrátiť na miesto tam, kam patrí – teda ku sliepkam?

Maškrta: Kŕmne škvarky alebo múčne červíky budú tou správnou voľbou úplatku, ktorý by rozčúleného kohúta mohol upokojiť. Síce si kohút na prinášanie maškŕt zvykne, ale je to stále lepšie ako riešiť jeho neustále útoky. Navyše, maškrty mu dajú ďalšie vitamíny a minerály.

Vľúdne slovo: Ak beháte po dvore a kričíte na všetky strany, potom sa nečudujte, že má váš kohút útočné sklony. Lepšie bude, keď sa budete na dvore pohybovať pomaly, potichu a tiež môžete skúsiť ku kŕdľu pristupovať zboku. Niektorí chovatelia majú vypozorované, že niektorým kohútom vadí, keď majú na sebe dlhý kabát, klobúk alebo vysoké holiny.

Metla: S dlhou tenkou paličkou alebo aj metlou skúste jemne a pomaly zametať okolo seba vždy, keď sa na vás kohút začne chystať – tým, že vstupujte do priestoru kurína, začnete vstupovať aj do jeho priestoru. Tu práve niektorý kohút pochopí, že by malo byť medzi vami a ním určité miesto, ktoré nebude nikto ovládať, teda ani on svojím útočným správaním.

Samotka: Ak ste si zaobstarali kohúta nového alebo aj mladého, tak s najväčšou pravdepodobnosťou len skúša, aké miesto v novom kŕdli práve zastáva. Pomôže teda, ak ho na nejaký kratší čas, na pár dní, oddelíte od sliepok. Zavrieť ho môžete do stodoly, mobilného kurína alebo mu vyčleňte  samostatne oplotenú časť vo výbehu. 

Rada

Nikdy sa k agresívnemu a výbojnému kohútovi neotáčajte chrbtom a už vôbec nikdy pred ním neutekajte. Keď začnete utekať, pripravíte pre kohúta skvelú príležitosť, aby vás svojimi pazúrmi napadol zozadu. Všetko, čo ste teda predtým urobili, aby ste ho útoky odnaučili, príde navnivoč.

Takže: Hlavou celého kŕdľa nie je kohút, ale vy ako chovateľ. Kohút rád vedie a velí, ale tým, že kŕdeľ povediete vy, budete kohútovi aj sliepkam dávať pocit bezpečia. Kto iný im zabezpečuje stravu, vodu a ochranu pred dravcami, ak nie vy?

Výhody a nevýhody chovu kohúta

Mnoho ľudí sa rozhodne zaobstarať si kohúta, pretože slúži nielen ako vynikajúca ochrana vašich sliepok, ale tiež vám umožňuje vychovať vlastné kuriatka (budete mať oplodnené vajíčka). Aj keď sa vyskytujú niektoré problémy spojené s chovom kohúta – napríklad potenciál pre agresiu – existuje veľa dôvodov, aby ste si jeden kus ponechali vo svojom kŕdli.

Výhody

Vzhľad: Sú krásne - nielen že majú nádherné farby, ale ich chvostové perie je ozdobou vášho dvora.

Pre pokračovanie chovu: Ak chcete chovať kurčatá z vlastného kŕdľa, potrebujete kohúta. Bez toho, aby vám kohút oplodnil vajíčka, to jednoducho nepôjde.

Sliepky sú produktívnejšie: Kohút sa postará o to, aby jeho „dievčatá“ boli spokojnejšie a tým viac znášali vajíčka.

Kohút tiež udržuje poriadok a prirodzenú hierarchiu medzi sliepkami na dvore.

Ochrana: Kohút zabezpečuje ochranu sliepok pred prípadným nebezpečenstvom.

Chutnejšie mäso: Kto jedol vývar z kohúta, určite dá za pravdu, že je omnoho chutnejší ako zo sliepky. A týka sa to aj iných jedál. Len v tom prípade by nemalo byť použité mäso zo starého kohúta, lebo môže byť tvrdé.

Nevýhody

Agresia: Mnoho chovateľov má s chovom kohútov nepríjemné skúsenosti najmä z dôvodu, že sú agresívne a útočia na každého, kto vkročí do ich teritória.

Hluk: Nejeden chovateľ si už pohneval susedov kvôli hlučnosti „pána dvora.“.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December