Čisté vajcia v znáškovom hniezde

Kategória: Články Dátum: Hit: 5575

Ako dosiahnuť, aby sme zo znáškových hniezd zbierali čisté vajcia?

Každý chovateľ sliepok chce mať čerstvé, čisté, a teda bezpečné vajcia na konzumáciu. Správny zber a následné čistenie vajec je dôležité nielen pre ľudské zdravie, ale i zdravie sliepok. 

Existuje celý rad vecí, ktoré možno urobiť, aby ste docielili to, že vajcia už čisté pozbierate alebo aspoň ich čistenie minimalizujete.

Hniezda

Keď sliepka znesie vajce, utvorí sa na ňom povlak, ktorý ho chráni pred preniknutím škodlivých baktérií, vírusov a húb cez škrupinu do jeho vnútra. Keď vajce umyjete, tento film zmizne a žĺtok ani bielok už nie je chránený. Je teda v záujme chovateľov zbierať vajce čo najčistejšie tak, aby sa potom doma v kuchyni už nemuseli umývať. Ako docieliť čisté vajcia a aké hniezda vybrať pre sliepky?

Veľkosť: Veľkosť hniezda (znáškového boxu) je veľmi dôležitá. Keď bude malé, nebude mať sliepka dostatok priestoru pre znášanie vajec a radšej ho pôjde zniesť von na záhradu do trávy alebo i do blata. Každé hniezdo by malo mať rozmer aspoň 40 × 50 × 40 cm. Veľmi dobré je tiež, aby na prednej strane hniezda bol menšia zábrana proti neúmyselnému vykĺznutiu vajíčka von.

Počet: Jedno hniezdo vystačí 3 až 4 sliepkam, takže podľa veľkosti kŕdľa zaistite ich dostatočný počet. Keď ich bude málo, stane sa to, že hniezdo bude také vyťažené, a v podstate i stále obsadené, že znesené vajcia sa do nich ani nebudú môcť vojsť, takže ich sliepky začnú znášať i mimo hniezdo, tzv. zanášať.

Umiestnenie: I to, kde bude znáškového hniezdo v kuríne umiestnené ovplyvní to, ako čisté alebo špinavé vajcia z neho budete zbierať. Vyvarujte sa toho, aby hniezdo bolo vedľa hradov, a už vôbec nie, aby sa vyskytovalo pod hradami. Tam je totiž najviac trusu a ten je pre vajce nebezpečný. Ideálne je, ak je znáškové hniezdo na opačnom konci od hradov a trusníkov. 

Spánok

Sliepky v noci síce v kuríne neležia ako napríklad v popolisku, ale spia, a to na hradách. Pokiaľ však pre nich budú hrady nepohodlné, zle dostupné alebo nesprávne vyrobené, odmietnu na nich hradovať a k odpočinku použijú práve znáškové hniezda. Než teda pôjdete večer zavrieť kurín, skontrolujte, či sú všetky sliepky na hradách a žiadna z nich neodpočíva v hniezde. Pokiaľ sa tak stane, je nutné hniezda na noc zakrývať kusom látky, alebo dávať z kurína preč, ak nie sú trvalo spojené s kurínom.

Osvieženie podstielky

Ak budú hniezda sliepok špinavé, mokré a páchnuce, nezasadnú do nich, aby zniesli vajcia, ale poohliadnu sa po lepšom mieste. Pridaním lístia z orecha alebo i sušených byliniek (levanduľa, mäta) do hniezd, docielite nielen príjemnú vôňu, ale tiež tým odlákate parazity či obťažujúci hmyz.

Každodenný zber

Zbierajte vajcia každý deň, ideálne dvakrát denne a rozhodne nenechávajte znesené vajcia v kuríne cez noc.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December