Chov sliepok na mäso

Kategória: Články Dátum: Hit: 10429

Chov sliepok určených na mäso je typický najmä tým, že sliepky sú robustné, s čím veľmi úzko súvisí aj ich vysoká hmotnosť.

Ako je to s úžitkovosťou hrabavej hydiny?

Brojler: Ide o kura, ktoré síce neznesie žiadne vajce, avšak jeho mäso má oveľa vyššiu kvalitu ako zo sliepok pobehujúcich v kŕdli po záhrade. Chov brojlerov je vhodný aj pre ľudí s obmedzeným priestorom na dvore, pretože pre ich výkrm stačí dobre zvolené krmivo, čerstvá voda a za 4 mesiace možno kurčatá začať šklbať.

Mládka: Správne zvolené plemeno sliepok a včasná porážka dokáže chovateľovi zabezpečiť chutné a kvalitné mäso. Mládky, ktoré znášajú vajíčka, majú aj výborné mäso, ak sú správne kŕmené a ich vek nepresahuje 18 mesiacov.

Dvojaká úžitkovosť: Sú tiež plemená sliepok, ktoré vás prekvapia ako svojou produkciou vajec, tak i chutným mäsom. U takejto sliepky sa chovateľ zväčša rozhodne v prvej fáze jej života pre zber vajec, a v tej druhej, vo veku asi 1,5 roka, pre chutné mäso.

Chov sliepok určených na mäso je typický najmä tým, že sliepky sú robustné, s čím veľmi úzko súvisí aj ich vysoká hmotnosť. Chovaným sliepkam na mäso však treba dopriať viac, než len zvyšky z kuchyne.

Kŕmenie a napájanie: Strava bohatá na vitamíny a minerály dodá sliepkam všetko potrebné, aby ich mäso dosiahlo čo najviac výživových hodnôt. Na výkrm sú vhodné komerčne vyrobené kŕmne zmesi, aj vitamínové doplnky. V jedálničku nesmie chýbať ani ovocie a zelenina. Zabudnúť by ste nemali ani na neustály prísun čerstvej, a hlavne pitnej vody.

Chov na pastvine: Uvádza sa, že mäso sliepok chovaných na pastvinách je vyššie najmä o omega-3 mastné kyseliny, a má teda aj výraznejšiu chuť.

Zdravotná starostlivosť: Mať zdravý kŕdeľ zaručí aj zdravé a kvalitné mäso. Dbajtena čistotu všetkého príslušenstva v chove a pravidelne svoj kŕdeľ kontrolujte.

Sliepky chované na mäso sú väčšinou veľmi priateľské a pokojné. Treba ich chovať v menšom výbehu, pretože tak zamedzíme ich prílišnému pohybu a logicky tiež nežiaducemu chudnutiu.

Na akom mäsovom plemene si zaručené pochutíte?
Sú to napríklad plemeno kočinka (hmotnosť kohúta 5 kg, sliepky 4 kg), sasexka, orpingtonka, brahmanka, dorkinka, plymutka, faverolka, jersejský (žerzejský) obor, kosovský kokrháč, sulmtálka, rýnska sliepka, krevkérka a ďalšie.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December