Chceme chovať králiky. Ako začať?

Kategória: Články Dátum: Hit: 7350

Na dvore už máme vyčlenené miesto, kde bude stáť králikáreň. Nevieme sa však rozhodnúť, aké plemeno si kúpiť a od koho...

Na začiatok nie je od veci prečítať si odbornú literatúru, prípadne sa zoznámiť s nejakým chovateľom králikov vo vašom blízkom okolí. Ten vám môže poradiť a poskytnúť cenné informácie, ktoré nadobudol dlhoročným chovom.
Králikáreň si môžete nechať vyrobiť podľa vašich požiadaviek u remeselníka, prípadne si ju môžete vyrobiť i sami. Pri jej stavbe by prioritou mala byť dostupnosť pre chovateľa a pohodlie užívateľa. Ujasniť si treba dôležitú otázku krmív. Chcete viac investovať a kupovať špeciálne zmesi, alebo sa vydáte cestou časovo náročnejšou, ale finančne lacnejšou a zadovážite si krmivo zo zdrojov matky prírody? V lete usušíte seno, budete sa starať o záhony s mrkvou a repou, kúpite alebo vypestujete obilie? Toto všetko si musíte ujasniť ešte pred tým, ako si králiky zadovážite.

Aké plemeno?
Rozhodovanie nie je ľahké. Nielen začiatočníci, ale i skúsení chovatelia dlho rozmýšľajú nad tým, akým smerom sa vydať. Čo od chovu králikov očakávate? Chcete vyprodukovať kvalitné diétne mäso, alebo sa chystáte svojich chlpáčov vystavovať? Tieto otázky si musíte zodpovedať hneď na samom začiatku. Najvhodnejšie je obísť pár chovateľov alebo výstav a pozrieť si králiky na vlastné oči. Ak takú možnosť nemáte, možným riešením je nahliadnuť do vzorníka plemien králikov, kde sa nachádzajú všetky plemená a ich vlastnosti.
Na mäso sa hodia stredné alebo veľké plemená. Na výstavu možno použiť akékoľvek plemeno zo vzorníka, avšak ako začiatočník si nesmiete „nasadiť latku“ príliš vysoko. Treba byť trpezlivý a nenechať sa odradiť prvými neúspechmi. Pre začiatok sa na výstavné účely hodia napríklad plemená aljaška,francúzsky baran, činčila malá alebo novozélandský červený. Po získaní určitých skúseností, sa zamerajte na plemená s kresbou ako český strakáč, anglický strakáč, holandský králik či nemecký obrovitý strakáč.
Ak už viete, aké plemeno si kúpite, najvhodnejšie sa javia dve možnosti - nákup králikov na výstave drobných zvierat, alebo priamo od chovateľa. Druhá možnosť má tu výhodu, že pri nákupe zároveň vidíte chovateľské zariadenie chovateľa. Uvidíte, či králik pochádza z čistého hygienického prostredia, čím bol kŕmený a všeobecne na aké podmienky je zvyknutý.
Na výstavách sa neraz stalo, že začínajúci chovateľ si išiel pre skôr vybrané plemeno králika a nakoniec odchádzal domov s úplne iným. Nepreberné množstvo rôznych plemien a farebných rázov či veľkostí králikov môže totiž zamotať hlavu ešte viac, a nakoniec sa zahľadíte do iného. Pri viacdennej výstave sa snažte kupovať hneď prvý deň. V tom čase je najväčší výber najkvalitnejších zvierat. Vystavovatelia sú zväčša ochotní ľudia, preto s nimi preberte všetky úskalia, ktoré vás pri chove daného plemena môžu prekvapiť.
Pri kúpe požadujte od poverenej osoby rodokmeň. Platí zásada, že pokiaľ sa chystáte zaobstarať si väčšie množstvo králikov, nakupujte od viacerých chovateľov, aby ste sa vyhli príbuzenskej plemenitbe.

Funkčné drevené králikárne s jednoduchou montážou má vo svojej ponuke aj firma VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December