Celoslovenské dni poľa 2019

Kategória: Články Dátum: Hit: 959

V Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky sa 4. - 5. júna uskutoční 8. ročník Celoslovenských dní poľa (CDP).

Je to najväčšia odborná poľnohospodárska výstava na Slovensku - prehliadka rekordného počtu poľnohospodárskych plodín a ich odrôd, poľných pokusov vo výžive a ochrane rastlín, výstava modernej technológie pre zefektívnenie rastlinnej a živočíšnej výroby a tiež výstava veľkých i malých hospodárskych zvierat.

Výstava sa vďaka renomovaným spoločnostiam zameraných na prvovýrobu, vedeckým inštitúciám, výskumným ústavom, chovateľským zväzom i univerzitám vyprofilovala na podujatie s vysokou odbornou úrovňou a čoraz viac sa o ňu zaujímajú ľudia nielen z radov poľnohospodárov, ale aj laikov.

Na výstavnej ploche si návštevníci budú môcť prezrieť až 770 políčok, z toho je 578 zameraných na odrody a 212 na varianty ochrany a výživy plodín. Celkom sa predstaví až 200 vystavovateľov osív a ochrany a výživy rastlín, poľnohospodárskej techniky a služieb v poľnohospodárstve, taktiež sa svojimi expozíciami predstavia výskumné a vzdelávacie inštitúcie.

Významnou aktivitou bude prezentácia deviatich stredných odborných škôl, ktoré vychovávajú poľnohospodárskych odborníkov, na výstavu zavíta okolo 500 žiakov. V spolupráci s SPU Nitra a SOŠ sa pripravuje odborný seminár, v rámci ktorého bude otvorená diskusia - kam kráča slovenské poľnohospodárstvo - v súvislosti s prípravou odborne vzdelaných ľudí, či už na stredných odborných školách alebo na univerzitách. Pozvanie dostala aj ministerka školstva Martina Lubyová.

Návštevníci CDP budú môcť vidieť predvádzanie poľnohospodárskej techniky. Téma spoločného predvádzania súvisí s odborným programom, ktorého garantom je prof. Vladimír Rataj z SPU Nitra - na tému Veľké a malé traktory v agregácii so strojmi na spracovanie pôdy. Súčasťou bude prezentácia najmodernejších technológií podporujúcich hospodárenie s vodou v pôde.

Chýbať nebude tradičná súťaž v orbe konským dvojzáprahom, ktorú zastrešuje doc. Jozef Ďuďák z SPU Nitra. Návštevníkov nepochybne zaujmú aj historické traktory, ktoré sa predvedú v ukážkach orby. Súčasťou podujatia je výstava hospodárskych zvierat. Zastúpené budú rôzne plemená hovädzieho dobytka, oviec, kôz a koní.

Organizátorom výstavy je od roku 2012 vydavateľstvo Profi Press, s. r. o. a Združenie agropodnikateľov, družstvo, Dvory nad Žitavou.

Partnerom CDP, ktorý zabezpečuje ustajňovacie prístrešky, haly a mobilné hradenie pre všetky vystavené druhy hospodárskych zvierat v poľných podmienkach je spoločnosť VETIS. Tá vo svojom najväčšom prístrešku na poli pod svoje „ochranné krídla“ zastreší rozhodujúce chovateľské zväzy a významné inštitúcie, ktoré pôsobia v tomto sektore.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December