Aký je ideálny pomer sliepok a kohútov?

Kategória: Články Dátum: Hit: 5677

Koľko kohútov by sa malo chovať s kŕdľom sliepok? 

Aký je ideálny počet kohútov a sliepok v danom kŕdli? Koľko sliepok zvládne ochrániť taký kohút a sem tam od času si urobiť aj radosť?

Hoci je táto otázka diskutabilná, hlavne pre chovateľov, ktorí nemôžu chovať kohúty kvôli mestskej vyhláške v časti, kde bývajú, je to platná otázka pre tých, ktorí majú kŕdeľ sliepok a rozmýšľajú na tým, koľko kohútov majú pre svoje sliepky zaobstarať. Kohúty totiž môžu byť pre kŕdeľ veľmi prospešné. Aký je teda ideálny pomer sliepok na jedného kohúta a je vôbec nutné, aby kohút hral v kŕdli svoju úlohu?

Aký je ideálny počet kohútov?

Ak chcete úspešne chovať viac než dva kohúty, vyžaduje to najmä správny počet sliepok vo vašom kŕdli, a hlavne tiež dostatok priestoru na dvore. Ďalej sa treba uistiť, že nemáte žiadnych susedov, respektíve takých, ktorým kohútie kikiríkanie vadiť nebude. Kohút v najlepších rokoch môže zaopatriť až 16 sliepok. S pribúdajúcim vekom bude samozrejme úspešný menej.
V štandardnom kŕdli na dvore by teda kohút nemal mať menej než 4 sliepky, a ak máte mennej sliepok, lepšie je nechať kohúta hlavne na jar pár dní v mesiaci na samotke. Je to preto, aby si sliepky od párenia tiež občas odpočinuli.

Koľko priestoru potrebujú kohúty?

Na priemernom dvore budete mať pravdepodobne miesto maximálne pre dva kohúty. Majte na pamäti, že kohúty žiarlivo strážia priestor svojho kŕdľa, takže boj nasleduje hlavne v momente, kedy budete mať príliš málo miesta a veľa slepačích bodyguardov.
Ak teda chováte kŕdeľ 20 sliepok, bohato vám postačia dva kohúty. Ak máte niekoľko kŕdľov rôznych plemien a ku každému z nich chcete vlastného kohúta, potom kŕdle chovajte vždy oddelene.
A pamätajte si, že presne toľko miesta, koľko potrebuje sliepka v kuríne i výbehu, potrebuje i váš kohút.

Prečo mať na dvore kohúta?

Veľa chovateľov považuje kohúta na dvore za zbytočné zviera, ktoré iba živí, ale žiadny úžitok z neho nie je. Samozrejme, že vajec sa od nich nedočkáte a niektorí z nich môžu byť dokonca i agresívni a dosť často vedia na svojich chovateľov aj zaútočiť, avšak kohút ku kŕdľu patrí rovnako ako pes na každú záhradu, a nie všetky kohúty sú rovnaké. Povaha kohúta je do značnej miery individuálna.

Dôvody, prečo mať kohúta:
• Kohút v kŕdli dodáva sliepkam istý stupeň bezpečnosti a rovnováhy.
• V prípade problému zasiahne proti dominantnej sliepke.
• Varuje kŕdeľ pred hroziacim nebezpečenstvom.
• Dokáže postrážiť malé kuriatka i matku kvočku.
• Dokáže svojim sliepkam nájsť chutné sústa.
• Ako jediný dokáže oplodniť sliepku, teda zaistí vám vajíčka pripravené k liahnutiu.

Kohút v kŕdli je teda určite dobrá voľba. Pamätajte, že i genetika tu hrá veľkú úlohu, takže ak máte silného a pekného kohúta, s najväčšou pravdepodobnosťou budú rovnako tak vyzerať i jeho potomkovia.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December