Ako zaistiť znášku vajec?

Kategória: Články Dátum: Hit: 13889

Najmä v zimnom období si nejeden chovateľ povzdychne nad znáškou svojich sliepok. V tomto období je znáška dôležitá aj pre tých, ktorí zbierajú vajcia k liahnutiu.

Problémy so znáškou sú však aj v priebehu roku, riešia sa situácie, kedy sliepky prestali znášať na jeseň, prípadne, že po kúpe sliepky znášali, ale o určitej dobe prestali, alebo že mladé nosnice pred zimou vôbec nenastúpili do znášky.

Chovatelia sa tiež pomerne často sťažujú, že niektorý deň nesú vajcia všetky sliepky, inokedy len niektoré. Je prirodzené, že vajcia nebudeme mať od každej sliepky každý deň. Znáška je daná počtom, hmotnosťou a kvalitou znesených vajec, ktoré sliepky znesú za určité časové obdobie (znáškový cyklus). 
Sliepky neznášajú každý deň, medzi dňami, kedy znesú vajcia (série) sú prestávky (periódy). Dobré nosnice znášajú vajcia v dlhých sériách s krátkymi periódami. Pri sledovaní znášky je isto zaujímavé sledovať nielen počet, ale i hmotnosť vajec. 

Pozrime sa na možné príčiny toho, prečo nemáme vajcia, a tiež na to, ako si znášku zaistiť. Výška znášky závisí od podmienok, ktoré sliepkam pripravíme, ale tiež od toho, aké zvieratá chováme, aké je ich genetické založenie. Jednou z podmienok dobrej znášky je vhodný výber jedincov do kŕdľa. Dôležitý je pôvod (genetické založenie), vek, konštitúcia, kondícia a zdravotný stav.

Výber sliepok

Výber sliepok vhodných pre znášku je často diskutovanou témou. Aj medzi čistokrvnými plemenami sú výborné nosnice a okrem toho, že na „čistokrvnú“ hydinu je pekný pohľad, môžeme si vybrať plemeno podľa zamerania a podmienok a môžeme tiež predvídať ich chovanie. Takisto je veľká pravdepodobnosť, že vlastnosti rodičov budú prenesené na potomstvo.

Pre znášku bola vyšľachtené ľahké a stredne ťažké plemená. Pri ľahkých je výhodou nižšia hmotnosť nosníc a tým nižšia spotreba krmív, výhodné sú v tomto ohľade tiež zdrobnené plemená. Na jednotlivé plemená majú rôzny vplyv poveternostné podmienky, napr. pri niektorých plemenách veľmi klesá znáška v zime, iné citlivo reagujú na vysoké letné teploty.

Existuje mnoho pôvodných plemien, ktoré sa znáškou blížia pôvodným kurám, tie však znášali vajcia len v reprodukčnom období. Predpokladaná ročná znáška sliepok plemien zaradených do Vzorníka plemien hydiny sa pohybuje od 30 do 200 vajec, môže sa ale líšiť aj podľa línií. Pokiaľ chcete sliepky pre znášku, nezaobstarávajte si plemená, ktoré nie sú šľachtené pre znášku. Pri nákupe sliepok sa tiež treba informovať o znáške a aj podmienkach chovu u pôvodného chovateľa.

Nosné hybridy

Sľubovaná znáška u nosných hybridov nie je v podmienkach extenzívnych chovov väčšinou dosiahnuteľná. Navyše, po kúpe nosníc často prudko klesá alebo sa zastavuje kvôli stresu zo zmenených podmienok. Ďalšou nevýhodou je, že hybridy bývajú menej vitálne a vnímavejšie k chorobám. Na druhej strane, hybridy sú žiaľ ľahšie prístupné najmä tým, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nechcú odchovávať kurčatá. Odrastené kuričky nosných hybridov ponúka veľa firiem.

V niektorých prípadoch sú hybridy označované i názvami plemien, napr. sasexky alebo vlašky. Hoci sa týmto plemenám v mnohom podobajú, líšia sa svojimi vlastnosťami. Nie sú vhodné do čistokrvných chovov a ani výstavy. Pre chov na vajcia sú nevhodné tiež brojlery - mäsové hybridy. Na našich dvoroch sú časté kríženia rôznych plemien alebo hybridov.

Vlastnosti krížencov a ich správanie možno len veľmi ťažko predvídať, pokiaľ nevieme z akých plemien vzišli. Ich úžitkovosť býva obvykle nižšia, určiť nemôžeme ani to, ako sa budú chovať. Tiež sa neodporúča liahnuť kurčatá z vajec hybridov. Hybridy sú už sami o sebe kríženci, pri ich ďalšom krížení sa potomkovia rôznia. Pri ďalšom krížení krížencov sa bude úžitkovosť pravdepodobne znižovať. Pri cielenom krížení ale môžeme dosiahnuť i lepšiu úžitkovosť a životaschopnosť, než u čistokrvných plemien.

Dobré a zlé nosnice

Pre znášku by sme mali vyberať len sliepky so znakmi dobrých nosníc. Dobrá nosnica je silnej, prípadne jemnej konštitúcie. Má priestorný trup, dobre vyvinutú jemnejšiu kostru, harmonickú telesnú stavbu. Prsia sú plné, široké, dobre klenuté, vyvinuté je i brucho. Vzdialenosť lonových kostí od seba je na 2 - 3 prsty (podľa veľkosti plemena), vzdialenosť lonových kostí od prsnej kosti aspoň na 3 prsty. Kloaka je pri hmate voľná, vlhká.
Ďalšie znaky nájdeme na hlave. Patria k nim dobre vyvinutý a prekrvený hrebeň, jasné oči, dobre prekrvený obličaj a skôr kratší zobák.

Dobré nosnice v znáške nepatria k najkrajším, pretože sú ovplyvnené znáškou. Čiastočne odfarbené bývajú oči, zobák a pri žltonohých plemenách sú svetlé beháky. Znáška sa prejaví i na kvalite peria, ktoré často býva polámané, menej lesklé. Temperament je vyrovnaný, primeraný plemenu.

Pri zlých nosniciach býva trup menej priestorný, prsia plochejšie, užšie, brucho menej vyvinuté. Na prvý pohľad pôsobia sliepky s nižšou znáškou „zachovalejšie“, než dobré nosnice. Hlava býva pretiahnutá, hrubšia, dlhšia, hrebeň menší, niekedy zle prekrvený. Zobák, beháky i koža sú i v období znášky dobre vyfarbené. Vzdialenosť lonových kostí od seba je menšia než 2 prsty, menšia je i vzdialenosť výčnelkov lonových kostí od hrudní kosti.
Za znak zlej nosnice možno považovať hrubú kostru, mohutne vyvinuté kĺby, hranaté telesné tvary a vyššiu hmotnosť, alebo naopak nízku hmotnosť, slabo vyvinutú kostru a nedostatočné osvalenie. Patria tu i chyby kostry a jej deformácie, chybné postoje, odchýlky v utváraní operenia alebo nedostatok pohlavného výrazu.



Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December