Ako správne skladovať krmivo?

Kategória: Články Dátum: Hit: 2043

Uchovávanie a skladovanie krmiva by sa v žiadnom prípade nemalo ponechať na náhodu.

Ak sú vrecia s kŕmnymi zmesami skladované nesprávne, môže krmivo spôsobiť zdravotné problémy, sliepky prestanú znášať a v extrémnych prípadoch môže zlé krmivo dokonca i sliepky zabiť.

Prečo sa krmivo kazí?

Poškodenie hlodavcami: Myši i potkany sú pri hľadaní potravy veľmi vynaliezavé. Pokiaľ necháte krmivo len tak povaľovať sa niekde v rohu stodoly či garáže, potom je pravdepodobné, že hlodavce sa k nemu cez vrece prehryznú. Navyše, sú prenášačmi rôznych chorôb, takže krmivo často infikujú, čím môžu spôsobiť uhynutie sliepok.

Napadnutie hmyzom: Sliepky síce milujú červíky a rôzny hmyz. Aj ten však môže byť nositeľom najrôznejších chorôb, ktorými cez krmivo môže kŕdeľ nakaziť. Hmyz produkuje larvy pri teplote 70 °C až 90 °C, takže v lete hrozí napadnutie krmiva hmyzom najčastejšie, pokiaľ vrecia so šrotom necháte uložené na priamom slnku.

Plesne: Plesne v krmive nie sú neobvyklé; dokonca malé kúsky plesnivého krmiva možno nájsť vo vákuovanom krmive zo samotného kŕmneho mlynu. Plesnivé krmivo v procese mletia nie je neobvyklé, pretože malé zákutia a kľuky mlecieho systému zbierajú kúsky krmiva, ktoré sa kazia. Nakoniec sa tieto kúsky odpoja a navážia v dávke krmiva. Malé kúsky skazeného krmiva nie sú znepokojujúce, ale keď je krmivo plesňami zahltené, to už je problém.

Trvanlivosť krmiva

Keď sa obilie vo výrobniach kŕmnych zmesí rozomelie na mlyne a krmivo sa spolu zmieša, môže byť kontaminované plesňami a larvami hmyzu. Je to obdobné ako kúsky plesnivého krmiva, ktoré zostávajú schované niekde vo výrobnom systéme. Ide síce o nešťastnú, ale často reálnu skutočnosť pri výrobe krmiva pre zvieratá.
Väčšina predávaných zmesí alebo šrotov má trvanlivosť cca 6 mesiacov. Kým si teda urobíte zásoby, spočítajte si, koľko krmiva za pol roka spotrebujú vaše sliepky. Skladovanie krmiva neznamená len jeho uskladnenie na tienisté a suché miesto. Zakúpené krmivo možno uskladniť buď v pôvodnom obale, alebo sa krmivo presype do kontajneru či inej prepravky.

Aké sú výhody presypania?

Pôvodné vrecia: Pokiaľ nemáte miesto ani kontajnery pre lepšie skladovanie krmiva, je lepšie kupovať vrecia s kŕmnymi zmesami tak, aby ste ich nemuseli dlho nechávať otvorené. V pôvodných vreciach zostať môžu, avšak treba ich umiestniť na chladné a suché miesto. Na opätovné uzavretie možno použiť svorky, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch.

Kontajner: Nádoba, ktorá zostane mimo priameho slnka, bude vodotesná, ale nie vzduchotesná, bude lepší výber než pôvodný obal. Obľúbené sú plastové koše na odpadky alebo kontajnery na psie granule. Kovové nádoby radšej nepoužívajte, niektoré z nich totiž môžu na krmivo zle reagovať.

Teplota: Suché a chladné miesto je dobrá voľba, kam zakúpené vrecia môžete umiestniť; teplota v skladovanej miestnosti nesmie presiahnuť 50 °C.

Vlhkosť: Vlhkosť môže podporiť rast húb a plesní, rozložiť krmivo a skaziť. Najčastejším dôvodom, prečo sa krmivo navlhčí, je dážď. Rast plesní pravdepodobný, keď vlhkosť vzduchu v miestnosti dosiahne 65 % a viac. Huba rastúca v krmivách môže tvoriť mykotoxíny, ktoré môžu otráviť sliepky, prípadne dajú krmivu nepríjemnú chuť.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December