Ako reaguje hydina na búrku a dážď?

Kategória: Články Dátum: Hit: 5327

Niektoré sliepky sa pri búrke a daždi schovajú do kurína samé, iné treba do neho zahnať. A to najmä kvôli dažďu, pretože môžu premoknúť.

Vodná hydina vodu miluje a lejak či búrka jej skôr život obohatia než otrávia. Kačice i husi majú perie nepremokavé a tak žiadne podchladenie či prechladnutie pri nich nehrozí. Iné je to však pri hrabavej hydine.

Ak sliepky, a najmä morky budú dlhší čas vystavené dažďu, určite u nich prepukne:

Nádcha: Dážď a následné rýchle oteplenie zapôsobia na hydinu tak, že sa u nich prejaví nádcha. Pokiaľ zmokne káča, nič sa nestane, horšie je to so zmoknutou sliepkou. Tá by sa mala okamžite premiestniť do sucha a tepla, a do vody jej treba pridať vitamíny, ktoré jej proti nachladeniu pomôžu bojovať.

Prechladnutie: Začala sliepka pár dní po búrke kýchať alebo kašlať? Ak zmokla, zrejme prechladla. Pridajte jej do vody dvojnásobnú dávku minerálneho krmiva s vitamínmi, alebo nachystajte odvar zo šalvie či harmančeku a vlažný ho sliepke naservírujte do napájačky. Uzdravenie by sa malo dostaviť po pár dňoch.

Čo je vhodné pre sliepky?

Otvorený kurín: Kurín by mal byť vždy otvorený – ak sliepky budú zvyknuté vrátiť sa pri zotmení do kurína a vyčkať v ňom noc, nebude im isto robiť problém zabehnúť do kurína pri búrke alebo daždi.

Vonkajší úkryt: Sliepky sa tešia, keď si môžu nahrabať dážďovky. Pokiaľ máte vo výbehu väčšie stromy, aj tie ochránia hydinu pred najväčším dažďom. Zdatnejší chovatelia môžu vyrobiť vo výbehu prístrešok z dreva alebo plastu, pod ktorý umiestnia napájačku a krmivo. Sliepky tak budú bližšie k svojmu vrodenému pudu hrabania a zároveň chránené pred lejakom.

Na búrku sa treba pripraviť

Majte na pamäti, že je nutné mať plán pre seba a aj pre zvieratá. Len tak docielite to, že búrku prečkáte bez väčšej škody a ujme na zdraví, zvlášť ak chováte práve vyliahnuté kuriatka.
Do kôlne alebo garáže pripravte na jedno miesto plachtu, kladivo, klince, lanko, napájačku, kŕmidlo, prípadne náhradné žiarovky, pokiaľ ich v kuríne využívate.
Ak si vyrábate kŕmne zmesi sami, majte vždy pripravené dostatočné množstvo dopredu a ich prípravu si nenechávajte na poslednú chvíľu.
Uistite sa, či sú kŕmne zmesi a vitamíny uložené na bezpečnom mieste, kam sa voda nedostane. Do krmiva sa voda nesmie dostať za žiadnu cenu, inak znehodnotí ich celý obsah.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December