Ako ochrániť trávnik či záhradu pred sliepkami?

Kategória: Články Dátum: Hit: 4332

Sliepky môžu byť pre trávnik prínosom, pretože ho zbavia slimákov, húseníc a rôzneho škodlivého hmyzu pre rastlinky, zeleninu a ovocie, poskytnú trávniku i záhonom hnojivo bohaté na živiny. Avšak, pestovaný trávnik dokážu počas jedného dňa celkom zdevastovať.

Ako teda ochrániť trávnik pred neustálym hrabaním a zároveň zaistiť sliepkam čo najviac voľného priestoru?

• "Slepačia kosačka" na trávu: Ide o prenosný výbeh, ktorý možno posúvať podľa potreby. Poskytuje hydine pohyb na čerstvom vzduchu a dostatočný prísun čerstvej trávy a zároveň bráni sliepkam vo vyhrabávaní ostatnej trávy. Ide o obľúbený kompromis medzi sliepkami a chovateľom - pestovateľom.

Odňatie slobody: Sú i takí chovatelia, ktorí svoje sliepky za zničený trávnik trestajú. Ako vhodný trest sa ponúka postavenie krytu, ktorý zamedzí sliepkam prístup na samotný trávnik či do záhonov. Stačí jednoduchá drevená konštrukcia, ktorá bude dookola obohnaná tenkým pletivom a bude ľahká, takže sa veľmi ľahko bude presúvať z jedného miesta na druhé. Pokiaľ toto na svojom dvore párkrát zopakujete, sliepky si na kryt zvyknú a trávy či záhonu sa zobákom už ani nedotknú.

Vyhradený výbeh: Jasne daný a vymedzený priestor, kam sliepky na záhrade môžu a kam už majú vstup zakázaný, i to je možný variant toho, ako záhradu od prílišného hrabania ochrániť. Veľmi dobre sa medzi chovateľmi osvedčujú klietkové výbehy pre hydinu, ktoré sú veľké a na záhrade pôsobia i príjemným dojmom.

Klietky na rastliny: Ak patríte k tým chovateľom, ktorí chcú pre svoje sliepky len to najlepšie, alternatívou môžu byť tzv. klietky na záhony. Ich dočasné umiestnenie priamo nad záhon zabráni jeho zničeniu.

Prachová kúpeľ

Väčšina sliepok ničí záhradu hlavne preto, že vo svojom výbehu nemajú dostatočný priestor na popolenie, a tak miesto hľadajú inde. Sliepky sa totiž nedokážu potiť, a tak najmä v letných mesiacoch môžu u nich nastať isté zdravotné problémy. Tepelný stres a vysoký výskyt parazitov potom núti sliepky hľadať také miesto, kde bude tieň, chlad a hlina, ktorá im pomôže sa parazitov na ich tele zbaviť.

Ako také popolisko vyrobiť? Vezmite pár drevených latiek a spojte ich obdĺžnikom alebo štvorcom k sebe. Postačí vám bežné náradie ako meter, kladivo, vodováha a klince. Keď bude popolisko hotové, stačí do neho nasypať starší popol, zmiešaný s hlinou alebo s pieskom.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December