Ako možno ušetriť na krmive pre sliepky?

Kategória: Články Dátum: Hit: 9520

Ako ušetriť na krmive pre sliepky a napriek tomu mať veľa vajec po celý rok?

Chovatelia sliepok môžu chovať zdravé a vitálne sliepky aj z domácich krmív bez toho, aby kupovali predom spracované a komerčne vyrobené krmivá. Táto metóda dokáže chovateľom ušetriť nemalé peniaze. Aké metódy kŕmenia sliepok existujú bez použitia vyrobených kŕmnych zmesí?

Pastviny a výbehy

Sliepky vo voľnom výbehu alebo lúke sú obvykle šťastnejšie a zdravšie než tie, ktoré sú držané iba v malom výbehu pri kuríne. Práve na pastve si samé dokážu nahrabať veľa živín a dobrôt, ktoré sú bohaté na bielkoviny a iné vitamíny. Sú nimi napríklad žaby, rôzne druhy semien, hmyz, pavúky, ropuchy či jašterice.

Hydroponické krmivo

Hydroponické krmivo je jednoducho mladá tráva vypestovaná z obilnín a zŕn. Jačmenná tráva je najbežnejším hydroponickým krmivom používaným pre hydinu a hospodárske zvieratá, ale možno použiť i iné zrná. Namiesto podávania obilnín a zŕn sliepkam, tieto zrná sa pestujú, aby vyklíčili, vytvorili mladé listy a potom sa podávali ako bežné denné krmivo. Populárne obilniny používané ako hydroponické krmivo sú proso, kukurica, jačmeň, pšenica.

Chov húseníc

Húsenice sú prirodzenou voľbou pre sliepky na pastvinách. Sú skvelé nielen pre pôdu, ale dokážu nahradiť krmivo pre všetky plemená sliepok.
Tri hlavné výhody chovu húseníc sú:

Doplnok stravy: Húsenice sú skvelým doplnkom krmiva bohatého na bielkoviny a ďalšie živiny.

Likvidácia odpadu: Húsenice žerú potravinový odpad, takže sa nemusíte starať o likvidáciu kuchynského odpadu. Jednoducho len prídete k záhonu, kde svoje húsenice chováte, vysypete kuchynský odpad a do rána bude preč.

Hnojivo: Vzhľadom na to, že zdochlinožrúty a húsenice milujú konzumáciu rozpadajúcich sa materiálov, požerú kuchynský odpad a pritom vylúčia výživné látky, ktoré možno nahradiť miesto bežného hnojiva v záhrade.

Červia farma

Červ je larva múčiara obyčajného (brouk moučný – Tenebrio molitor). Múčiar je druh potemníka z čeľade Tenebrionidae; larválnemu štádiu tohto chrobáka sa hovorí múčny červ. Červy sú veľmi bohaté na bielkoviny a sú tak skvelým doplnkom krmiva pre sliepky. Ideálne sú čerstvé, hoci ani sušenými nič nepokazíte, ba naopak.

A ako si takú farmu na výrobu červíkov pripraviť?

• Nachystajte si kontajner na červy. Mnoho ľudí využíva možnosti akvárií alebo plastových priehľadných nádob s veľkosťou 1 × 1 m alebo 2 × 2 m. Na zakrytie použite sieťku alebo tieniacu tkaninu, aby červíky neutiekli.

• Pridajte pár živých červíkov, a hlavne medzi nich nasypte krmivo. Ideálne je, keď je cca 2 až 3 cm hlboké. Zvoliť môžete napríklad pšeničné otruby, ovsené vločky či obyčajné piškóty.

• Ak si všimnete zníženú výšku ich krmiva, pridajte do nádoby ďalšie jedlo. Nádobu by ste mali tiež zalievať, keď je suchá.

• Za mesiac možno už zbierať larvy, aby ste svoje sliepky konečne nakŕmili červami. Múčne červy predtým umyte, ako ich sliepkam podáte.

Ovocie a zelenina

Predtým, ako dáte sliepkam ovocie alebo zeleninu, uistite sa, že je pre nich bezpečná. Ovocie ako avokádo nie je ideálna voľba. Skvele sa na doplnenie vitamínov hodí šalátová uhorka, hlávka kapusty, jablká, banány, vodný melón.

Staré pečivo

Suché a neplesnivé pečivo je dobrým, avšak nie pravidelným doplnkom stravy nosníc. Nikdy len na starých rožkoch a chlebe nestavte kŕmnu dávku, pretože sliepky prospievať nebudú.
Kŕmiť sliepky starým pečivom, ktorý dopredu namočíte vo vode alebo i v mlieku nie je dobré, avšak medzi mnohými chovateľmi hydiny je to normálne. Praktizujú to z jedného prostého dôvodu, aby jednoducho využili všetky zvyšky z kuchyne. Sliepky síce budú nasýtené, ale nutrične budú ochudobnené na bielkoviny, vitamíny i minerály.
Ak si napriek tomu myslíte, že je dobré starý namočený chlieb alebo rožok občas sliepkam do kŕmidiel dať, mali by ste si dať pozor na tieto veci a radšej sa im vyhnúť:

Soľ: Rovnako ako veľké množstvo cukru, tak i soľ nie je prirodzenou stravou pre žiadnu hydinu. Ak sa rozhodnete podať staré rožky, určite by ste z nich mali soľ odstrániť. Soľ v akejkoľvek podobe sliepkam nepodávajte, inak hrozia zdravotné problémy a s nimi i malá produkcia vajec.

Pleseň: Plesnivé potraviny rozhodne nosniciam nepodávajte, a je jedno, či ide o zhnité ovocie, zeleninu alebo staré pečivo. Pleseň by mohla napáchať nemalé škody na ich zdraví.

Veľké kusy: Pšenica a aj iné kŕmne zmesi sú nadrvené tak, aby vyhovovali nárokom vtákov, aby ich mohli dobre chytiť do zobáku a zhltnúť. S veľkým rozmočeným kusom chleba či rožku si veľmi neporadia. S väčším prehltnutým kusom hrozí riziko upchatého hrvoľa a následné zdravotné problémy. Namočené pečivo im teda treba servírovať len po malých kúskoch.

• Veľa vody: Patrí staré pečivo k pravidelnej strave vašich sliepok? Potom ho podávajte rozdrvené a zmiešané s malým množstvom vody, alebo lepšie s kukuricou, žihľavou či varenými zemiakmi. Pred podaním ho treba riadne postláčať, aby obsahovalo čo najmenej vody. Sliepky sa tak nebudú cítiť nafúknuté.

Nič sa nemá preháňať a vždy je dobré používať „sedliacky“ rozum. A aké škody môže napáchať také staré pečivo v kŕdli?

• Hnačky: Mäkké alebo príliš rozmočené krmivo vedie k zažívacím problémom a pri väčšine sliepok sa tak objaví hnačka. Ak už sliepky počas dňa dostali niečo, čo na zažívanie nie je celkom vhodné (kosti, škvarky, mäso), radšej sa pečivu vyhnite.

• Stučnenie: Časté skrmovanie starého pečiva vedie k ich stučneniu a tak hlavne k zníženiu produkcie

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December