Ako kone zvládajú zimu, blato a dážď?

Kategória: Články Dátum: Hit: 2323

Zelené pastviny a pevné výbehy zmizli v hmle, daždi, blate a vo večnom šere. Ako pomôcť koňom prežiť toto sychravé obdobie?.

Vadí koňom dážď?

Na jednoduchú otázku nie je taká jasná odpoveď: vadí i nevadí, ako kedy. Zdravé kone sú voči dažďu pomerne odolné a nevyhýbajú sa mu. V lete sa radi nechávajú sprchovať po dlhých horúcich a zaprášených dňoch, ale na jeseň či v zime postávajú na daždi a nechávajú si padať kvapky na kožuch, zatiaľ čo sa popásajú alebo len tak podriemávajú. Majú na sebe totiž celkom kvalitné prírodné pláštenky.
Pesíky v ich srsti sú hladké a mastné, po namočení vytvoria akési „strešné tašky“ orientované špičkou dole. Z nich kvapka spadne na zem bez toho, aby sa dostala do podsady alebo priamo na kožu. Rastú po tele tak, že odvádzajú ako drenážne rúrky dažďovú vodu z chrbta dole tak, aby sa vyhýbala citlivým oblastiam tela, teda slabinám, podpazušiu, očiam či medzinožiu.
Pred dažďom chráni i vlásie, pretože hriva spadá dole a zakrýva a chráni časť krku, chvost zasa zozadu zakryje riedko osrstené medzinožie a vnútorné strany stehien. Pokiaľ pri daždi fúka vietor, kone sa k nemu natočia chrbtom a vlásie chvosta ho doslova zakryje ako nepremokavá deka.

Aby toto všetko fungovalo, netreba ísť proti prírode. Pokiaľ sa váš kôň bude zdržiavať v daždi vonku (pretože kone majú byť vonku čo najdlhšie, bez ohľadu na počasie), potom myslite na to, že:

• nebudete jeho srsť odmasťovať žiadnymi šampónmi či podobnými prípravkami. Pokiaľ ho chcete umyť, jednoducho použite obyčajnú vodu;

• nebudete mu strihať či inak skracovať šticu, hrivu a chvost, aby ho dlhé vlasy mohli chrániť na chúlostivých miestach.

Možnosť voľby

Aby bol kôň zdravý a spokojný, potrebuje sa zdržovať čo najviac vonku. To platí i v daždivom a sychravom období. Pamätajte na to, že dobre osrstené a adaptované kone zvládajú bez dodatočného zapojenia termoregulácie i teploty pod nulou.
Pokiaľ však prší alebo dokonca fúka, musí sa im začať prikurovať už pri teplotách kúsok nad nulou. Pokiaľ nechcete, aby trpeli – či už podchladením alebo chudnutím, či naopak núteným pobytom v malom boxe medzi štyrmi stenami, trochu im pomôžte – pridajte im krmivo a poskytnite im suché závetrie.
Kone sú zvieratá veľmi dobre vybavené na život v chladnej klíme. Priebežným príjmom krmiva i celodenným pohybom si vyrobia dostatok telesného tepla, aby sa zahriali, ale i vysušili. V tomto ročnom období by preto mali mať stály prístup k senu, tráve či ku kŕmnej slame. Baktérie fermentujúce vlákninu v ich hrubom čreve vyrábajú ako vedľajší produkt svojho metabolizmu teplo. To kone zahreje zvnútra. A hoci im bude pršať na kožuch, pri dostatočnom príjme krmiva bude ich podsada a koža prekvapivo suchá, pretože vďaka teplu unikajúcemu z povrchu tela sa bude vlhkosť v horných vrstvách srsti priebežne odparovať a hlbšie sa ku koži nedostane.

Niekedy sa však stane, najmä v silnom daždi a vetre, že to nebude stačiť. Preto je dobré dať im k dispozícii prístrešok alebo iné spoľahlivé závetrie, kam nebude pršať ani fúkať a kde budú môcť oschnúť. Keďže hlavnou motiváciou je krmivo, stáva sa, že uprednostnia postávanie na daždi pri balíku sena, a to i napriek tomu, že sa klepú od zimy.
Počas chladného a mokrého prechodného obdobia by mali mať zastrešené a v závetrí kŕmidlo s trochou sena, alebo im seno dávajte i do prístrešku. Ideálna kombinácia je trocha krmiva vonku, trocha pod strechou. Alebo vybudovať viac miest so senom, z ktorých niektoré budú chránené pred dažďom a vetrom, a kone sa budú medzi nimi pohybovať. Prístrešok a možnosť sa schovať treba ponúknuť koňovi i v prípade, že ho dávate von „len“ na niekoľko hodín.

Keď voľba nie je

Samozrejme, nie vždy môžete koňom túto voľbu ponúknuť. Najmä v komerčných stajniach sa niekedy musí majiteľ koňa obmedziť vo svojich požiadavkách – aspoň do tej doby, kým nájde stajňu, ktorá bude na koňa myslieť viac a lepšie. Pokiaľ chcete mať kone vonku a stajňa im nezaistí možnosť kedykoľvek sa schovať pred dažďom pod strechu, môžete konskú srsť posilniť vhodnou nepremokavou dekou – pláštenkou. Tá by mala byť nepremokavá, z kvalitnej a pevnej látky, opatrenej membránou alebo náterom.
Pláštenka by mala byť bez švov, ktorými by mohla voda zatiecť na kožu, má byť správne veľká a dobre na tele držať. Mala by siahať pred kohútik, cez chvost a dostatočne chrániť i boky a brucho. Okrem toho má byť čo najľahšia. Pokiaľ je totiž ťažká, „priplacne“ srsť k telu, ktorá tak nemôže v sebe udržať potrebnú tepelne izolujúcu vrstvu vzduchu a koňovi bude zima. Nejde o to, aby bola teplá, ale aby nepremokla. Pláštenky sa totiž často môžu navrstviť, či vo väčšej zime dať na zateplenú deku.

Boj s bahnom

Výsledkom dažďa v prípade koní je vždy bahno a tomu treba predísť. Dlhodobý pobyt v bahne je pre ne nepríjemný až zdraviu škodlivý; kone sa len obmedzene pohybujú, čím budú náchylnejšie na artrózu, rýchlejšie sa zadýchajú a budú zahlienené, môžu mať tráviace poruchy. Pri pohybe v bahne sa môžu pošmyknúť, ľahko si natiahnu šľachu či zvrtnú kĺb, v mrazoch sa z rozšliapaného bahna stane životu nebezpečný tankodrom. V mokrom období je preto dobré zaistiť koňom suchý výbeh.

Spoločnosť VETIS má svojej ponuke pestrú ponuku rôznych prikrývok na kone.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December