Aké výhody ponúkajú nášľapné kŕmidlá pre sliepky?

Kategória: Články Dátum: Hit: 1787

V chove hydiny sa s obľubou používajú samoobslužné nášľapné kŕmidlá. Dokážu ich sliepky bez problémov používať?

Sliepky sa z nášľapného kŕmidla naučia žrať počas jedného týždňa.
Nášľapné kŕmidlá majú pohyblivé veká vyzobávacích vaničiek. V okamihu, keď sliepky zaťažia prístupovú lištu, mechanizmus automaticky otvorí veko. Po uvoľnení bidielka sa veko zase spustí.

Ako sa to naučia?

Je to veľmi jednoduché. Podstatou je, aby sa naučili prichádzať tam, kde vždy nájdu krmivo. Počas piatich dní nesypeme krmivo nikam inam než do nášľapného kŕmidla. Nedávame ho ani do kastrólikov, žľabov či pekáčov.
Prvé dva dni zaťažíme nášľapné bidielko úzkou doskou, veko sa otvorí a sprístupní k vyzobávaniu. Malé množstvo pšenice nasypeme pred kŕmidlo alebo na bidielko. Sliepky si navykajú na miesto, kde mnohokrát za deň nájdu zob. Po dvoch dňoch veko podložíme doskou tak, aby zostalo otvorené z polovice.
Ďalšie dva dni sliepky už samé zošliapnu bidielko a zobú. Zvykajú si na pohyb veka. Po 4 až 5 dňoch dosku pod vekom odložíme. Vedľa nášľapného kŕmidla je dobré postaviť napájačku s vodou.

Aké sú výhody?

Okrem úspory času nutného k obsluhe hydiny, nášľapné kŕmidlo znižuje aj výdaje za kŕmenie a riziká vzniku ochorení. Vďaka automaticky otváranému kryciemu veku sa ku krmivu nedostanú hlodavce ani drobné vtáky, ktoré dokážu zvýšiť spotrebu voľne sypaného obilia a semien až o polovicu.
Konštrukcia nášľapného kŕmidla rovnako obmedzuje straty spôsobené občasným vyhrabávaním zrniek z kŕmnej vaničky.
Voľne žijúce vtáky a hlodavce sú navyše prenášačmi parazitov, baktérií a ďalších pôvodcov rôznych ochorení. Nášľapné kŕmidlo sa tak stáva dôležitou súčasťou zoohygieny chovu. Je prirodzené, že na slepačích behákoch zostávajú nečistoty. Nášľapné prvky s príliš veľkou plochou sa nimi môžu zaniesť natoľko, že veko kŕmnej vaničky zostane otvorené.
Konštrukčnú spoľahlivosť a výhody kŕmidla možno zaistiť tým, že sa umiestni pod prístrešok mimo dosah priameho dažďa a na tvrdý podklad. Pšenica či iné sypké krmivo v suchu nenapučí, nebude sa lepiť a plesnivieť. Tvrdý podklad pod kŕmidlom uchráni nášľapné bidielko a funkčnú medzeru pod ním pred blatom.

Výber vhodného typu a modelu

Kŕmidlá sú celokovové, vyrobené z pozinkovaného plechu. V sortimente nášľapných kŕmidiel si možno vybrať napríklad typ bez zásobníka, ktorý sa dá plniť všetkými suchými krmivami, ale najmä vlhčenými krmivami, napríklad i naklíčenými, alebo kŕmidlo so zásobníkom, určené výhradne na suché krmivá (pšenica, zmesi obilia a semien, granule).
Nášľapné kŕmidlá so zásobníkom sú v niekoľkých variantoch. Jednotlivé modely so zásobníkom na suché krmivo sa líšia šírkou kŕmnej vaničky a prístupovej lišty, jednostranným alebo dvojstranným prevedením či objemom zásobníku.

Jednostranné kŕmidlo so zásobníkom na 14 litrov krmiva je v hodné pre 5 až 10 sliepok, obojstranné so zásobníkom až na 22 litrov krmiva je vhodné pre 15 až 20 sliepok.

Rozhodujúcim kritériom pre výber typu a modelu je početnosť slepačieho kŕdľa a tiež to, ktoré druhy krmiva chovateľ používa. Kŕmidlo so zásobníkom na suché krmivo môže slúžiť aj na prikrmovanie.
Model vo vhodnom rozmere a prevedení možno vybrať podľa spotreby suchého krmiva. V ideálnom prípade môže chovateľ súbežne využívať kŕmidlo so zásobníkom i bez neho, ktoré je konštruované práve na vlhčené krmivo a miešanice.

Kŕmne automaty nášľapné pre hydinu má vo svojej ponuke aj spoločnosť VETIS.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December