Aké výhody má liahnutie kuriatok na jeseň?

Kategória: Články Dátum: Hit: 1634

Aké výhody má liahnutie kuriatok počas jesenných dní?

Jeseň je ideálnym obdobím pre privítanie nových mláďat. Ostáva ešte pár teplých dní, kým sa kuriatka operia a narastú, aby zvládli mrazivú zimu.
Vyliahnutie mláďat hydiny na jar má určite svoje výhody. Majú celé leto na to, aby rástli, pásli sa na tráve a boli dostatočne veľké na to, aby prežili chladné počasie. Ak ich však nakúpite na jeseň, vaše kuriatka budú v správnom veku, aby mohli začať znášať na jar, ako sa dni predlžujú.

Dobrou zásadou je nechať objednávku (ale i vlastné domáce) vajcia na liahnutie, doraziť aspoň šesť týždňov pred prvým mrazom. Tak budú aspoň nové prírastky dobre operené, než dorazia mrazivé noci.
Medzi výborné plemená, ktoré sú ideálne zaobstarať si na jeseň, patrí hocijaká hybridná sliepka, najmä potom Isabrown, na vajcia i mäso, alebo klasické kombinované plemená ako napr. Sussex alebo Dominant. Hybridné sliepky znášajúce vajíčka začnú znášať už vo veku asi 24 až 28 týždňov, takže ich prvé vajce sa v hniezde objaví ako kúzlo, teda väčšinou ešte skôr, než skončí zima. Starostlivosť

Starostlivosť o jesenné kuriatka a mladé kuričky je v podstate rovnaká ako tá, čo pri väčšine chovateľov pripadá na jarné dni. Na jeseň, kedy sa ale začína ochladzovať, môžu potrebovať viac tepla, než keby ste ich priviezli na dvor na jar.
Čo iného okrem tepelnej lampy si treba pre odchov malých kuriatok na jeseň pripraviť?

Kurín: Pripravte si len väčšiu zásobu podstielky, ktorú budete častejšie meniť. Mladá hydina má tendenciu urobiť viac neporiadku, hlavne potom dokáže často vylievať vodu z napájačiek, A nie je nič horšie, než chovať sliepky na mokrej podstielke.

Krmivo: Ak si plánujete na jeseň zaobstarať pár kusov mladej hydiny, je vhodné si hneď s nimi zaobstarať i kŕmne zmesi určené priamo im, teda podľa veku. Pridať potom môžete nastrúhanú mrkvu, šalátovú uhorku a zabudnúť by ste nemali ani na vitamíny pre odchod hydiny.

Voda: S prvým mrazíkom zamrzne i voda v napájačkách, preto je nutné vodu mladej hydine meniť každé dve hodiny, alebo zakúpiť tzv. vyhrievané podložky pod napájačky, ktoré zabránia tomu, aby voda v napájačke zamrzla.

Kuriatka i kuričky si rýchlo na nové prostredie zvyknú a na jar sa môžete dočkať kvalitných domácich vajíčok.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December