Aké výhody má kupované - komerčne vyrábané krmivo pre sliepky?

Kategória: Články Dátum: Hit: 2290

To, čím kŕmite sliepky, zásadne ovplyvní nielen počet znesených vajíčok. Nevyvážené zloženie krmiva môže ohroziť tiež kvalitu škrupín, konzistenciu bielku a aj zdravie sliepok.

Nie je preto správne vyberať krmivo pre hydinu podľa toho, čo je práve po ruke. Viete aké prednosti má kŕmenie kŕmnou zmesou? Aké výhody má komerčne vyrábané krmivo?

S kŕmnou zmesou je všetko jednoduchšie – nasypete nosniciam kŕmnu zmes a máte zaistené, že dostane všetky potrebné látky, ktoré musia mať. Kŕmna zmes pre sliepky je kompletné krmivo, v ktorom sú namiešané všetky potrebné živiny: dusíkaté látky, aminokyseliny, dostatočné množstvo energie v podobe tuku, olejov, vitamíny, mikroprvky a makroprvky.

Sliepky sa vyhnú jedovatým potravinám – v prípade domáceho kŕmenia sú potraviny, ktorým sliepky neodolajú, napriek tomu, že je to pre nich toxické. Ide napríklad o: všetky plesnivé potraviny, celé avokádo, fazule, čokoláda, rebarbora, zelené zemiaky, nezrelé rajčiaky, všetky slané a sladké veci, alkohol, džúsy a sladké limonády.

Nevyvážená strava
Ak strava sliepok nie je správne vyvážená, môžu nastať problémy a podvýživa. Nedostatok vitamínov môže spôsobiť: slabosť, letargiu, apatiu, mäkké kosti, zlú svalovú hmotu, tras a zlé operenie. Tiež nižšiu znášku, mäkké vajíčka so slabou škrupinou, redšie bielka (príliš veľa soli), priberanie sliepok (zo zvyškov ľudskej stravy sa im do tela dostáva prebytok energie a bielkoviny chýbajú). Ako poistku proti neduhom je im vhodné pravidelne podávať elektrolyty a tiež veľa vápnika. Keď bude vápnik chýbať, bude chýbať aj vaječná škrupina na bielku a žĺtku.

Podľa plánu
Všetky sliepky na dvore by mali byť kŕmené neobmedzene, takže ich nechajte zobať kedykoľvek chcú. Nosnice sú vďaka produkcii vajec v neustálom strese a vo veľkej fyzickej záťaži, takže správne vyvážené krmivo by mali mať k dispozícii neustále. Máte teda dve možnosti, ako by malo kŕmenie vašej hydiny vyzerať:

Ad libitum: Väčšina chovateľov kŕmi sliepky neobmedzene, že krmiva majú vždy k dispozícii. Denne preto naplnia kŕmidlá tak, aby vydržali plné až do druhého dňa. Väčšina chovateľov to robí najmä pre pohodlie sliepok, ale i pre svoje.

Ráno a večer: Iní chovatelia zas volia tzv. kŕmenie podľa plánu, teda ráno a večer. V praxi to znamená, že do dopredu pripraveného krmítka nasypú vypočítanú kŕmnu dávku pre celý kŕdeľ a nechajú ho sliepkam k dispozícii. Tento postup opakujú vždy ráno, keď sliepky vypustia von a zase večer, kedy ich zaženú späť do kurína. Cez deň nemusia dostávať nič, alebo ich len máličko treba prikŕmiť ovocím či zeleninou.

Zabudnuté doplnky
Chovatelia niekedy zabúdajú, že i sliepky potrebujú občas "nakopnúť" a doplniť svoj stály jedálniček o nejaké vitamíny, doplnky stravy a dobroty, ktoré im zvlášť v zime a v období vysokej znášky pomôžu zvládnuť stres a fyzické vyčerpanie. Najdôležitejšou zložkou, ktorá by nemala chýbať v žiadnom slepačom menu je najmä:

• Vápnik, ktorý zaistí pevné a kvalitné škrupiny vajec. Možno ho získať z drvených vaječných škrupín alebo aj z ulít slimákov.

• Vitamín C, ktorý pomáha zvládnuť stres, a hlavne zabráni chorobám a posilní imunitný systém. Predáva sa v prášku a stačí ho sliepkam dvakrát týždenne nasypať priamo do zmesi.

• Grit, pretože sliepky nemajú zuby a malé kamienky či štrk im práve napomáha stravu v žalúdku rozdrviť a lepšie stráviť. Stačí tak zakúpený grit pohádzať párkrát do mesiaca na zem do výbehu.

Pri výbere krmiva pre sliepky by sa chovateľ mal zamerať na:

• to, aby výrobok neobsahoval žiadne antibiotiká;

• obsah dostatočného množstva obilnín, pšenice, kukurice;

• správne vysokú hladinu bielkovín – mala by byť na úrovni 17 – 19 %;

• obsah vlákniny – nemal by byť príliš vysoký;

• to, aby tam bol zdroj energie – v podobe rastlinného oleja.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December